Tek, služba, tek, spanje. Tek, služba, tek, spanje. Dnevi SLO rekreativca.

2.11.2017 / 06:08 Komentiraj
Rekreativci preživljajo svoj prosti čas samotarsko. Prav. Ne štekam pa družbe, ki to bolj ceni kot prosti čas z ljudmi.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pred leti sem povabil na barko prijatelja z družino. Načrt je bil, da preživimo dan na barki, se pogovarjamo, kaj spijemo, jaz skuham kosilo, se kopamo. Družinica je prispela v marino in po pol ure vožnje smo bili zasidrani sredi mirnega zaliva.

Ponudil sem pijačo, prijatelj pa je šel plavat. Na barki sem ostal z njegovo ženo in otroki. Po pol ure ga še ni bilo iz vode. Začnem kuhat kosilo. Ko je bilo po kakšnih dveh urah gotovo, prijatelj priplava nazaj na barko. Namesto kosila pojé malo grozdja, pol breskve — in skoči nazaj v vodo plavat.

Spet ga ni nazaj dve uri. Več kot dve uri. Potem se z barko vrnemo v marino. Sedejo v avto in se že skoraj odpravijo proti domu, ko se prijatelj odloči, da bo do doma raje tekel.

Zanič družba

Nedeljo sem torej preživel z njegovimi otroki in ženo. On pa je bil raje sam s sabo. Najbrž sem zanič družba.

Pojma nimam, kako mu sicer gre v življenju. Ali je zadovoljen ali ne, kaj se mu dogaja, ali je prebral zadnje čase kakšno dobro knjigo ali članek, videl kakšen film, spoznal zanimive ljudi.

Tako kot ta moj prijatelj preživlja prosti čas verjetno še na tisoče zagrizenih rekreativnih športnikov v Sloveniji.

O tem sem razmišljal, ko sem v nedeljo poslušal radijski prenos pred začetkom Ljubljanskega maratona. Vsi so se hvalili, da so med pripravami tekli vsaj trikrat do petkrat na teden, če že ne vsak dan.

Tipičen dan slovenskega rekreativca očitno poteka takole: tek, služba, tek, spanje — in tako naprej. In to samo zato, da bi si dokazali, da lahko pretečejo 21 ali 42 kilometrov.

Tisoči Slovencev torej raje preživljajo prosti čas sami s seboj kot pa z drugimi ljudmi. Zanimivo.

Družina, prijatelji, knjige, filmi …

Ne poznam nobenega tekača, ki nekega dne ne začne jamrati zaradi bolečin v kolenih, gležnjih, križu. Je to res zdravo življenje?

Moja ideja zdravega življenja je nekaj drugega. Zdravo življenje je tudi, da službe ne jemlješ kot službo, ampak kot delo in hobi. Zdravo življenje je tudi druženje s prijatelji. Zdravo življenje je družinsko življenje. Namesto preživljanja časa v samoti teka so zdravo življenje tudi prijatelji, knjige, filmi in tisti športi, ki vključujejo stik z drugimi ljudmi.

Da ne bo pomote: razumem, da rekreativni tekači raje preživljajo svoj čas sami kot pa z drugimi ljudmi — ne štekam pa družbe, ki postavlja samotarsko preživljanje prostega časa višje na lestvici kot pa preživljanje prostega časa z drugimi ljudmi.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE