Vsakdo je lahko Janez Janša®

27.10.2017 / 06:10 4 komentarji
Če bi se kdo preimenoval v Jedrt Jež Furlan, ne bi smela ugovarjati. Janez Janša pa lahko. V tem je štos 3 Janezov Janš.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Edini temni prostor v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi je opremljen z zvočniki. Glas iz njih ponavlja: “Jaz sem Janez Janša. Jaz sem Janez Janša. Jaz sem Janez Janša.” Na sredini je televizor, kjer predvajajo posnetek ljudi vseh ras, spolov in starosti, ki govorijo: “Jaz sem Janez Janša.”

Niso se vsi preimenovali v Janeza Janšo. Sporočajo, da je vsakdo lahko Janez Janša.

V mislih sem se naslajala nad idejo, da bi tisti, ki se na Twitterju zgražajo nad tremi umetniki, ki so se preimenovali v Janeze Janše, stali ob meni v tistem temnem prostoru. Tekmovanje v zmerjanju treh umetnikov je bilo pričakovano. Zamahnila sem roko. Dolgčas. Ko bi bili vsaj duhoviti.

Toda humor in oseba, ki se je v slovenski prostor usedla s tem imenom, pač ne gresta skupaj. Častijo in branijo ga s slino na ustih. Besno.

Postopek preimenovanja

Ko pa sem prebrala nek tvit, ki gre približno v tem smislu, da so ime ukradli in da je kaj takega možno samo pri nas, me je začelo pobirati od smeha. Tvit je bil napisan skrajno resno. S tem se je strinjal celo Žiga Turk — intelektualec, profesor, nekdanji minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport. Zasmilil se mi je. Omenjal je pobalinstvo in krajo imena.

Kot nekdanji minister bi lahko vedel ali vsaj zlahka preveril, kako je s tem. Postopek preimenovanja je zelo preprost. Stari morate biti najmanj 18 let, dodati morate potrdilo o nekaznovanosti in da niste v kazenskem postopku. To lahko naredite po spletu ali osebno.

Eno bolj zanimivih spoznanj ob preimenovanju treh umetnikov — in ni jih bilo malo — je bilo zame že to, da moje ime ni moja lastnina. Ni znamka, ki me označuje. Ni moja identiteta. Če bi se kdo želel preimenovati v Jedrt Jež Furlan, bi to lahko naredil in jaz ne bi mogla ugovarjati. Blagovno znamko lahko zaščitimo, imena ne moremo.

Mimogrede: nisem povsem prepričana, toda od 2014 je v Severni Koreji prepovedano preimenovanje v Kim Jong-un.

Toliko o Sloveniji in kraji imena.

Izbrisani

S tremi Janezi Janšami sem pred leti delala na biografiji, ki jo je napisal Marcel Štefančič jr. Sodelovala sem tudi pri snemanju enega od njihovih dokumentarnih filmov. Ko sem nabirala dokumente za Marcela, mi je v roke prišel tudi rojstni list enega od Janezov Janš. Skoraj me je kap, ko je tam pisalo Janez Janša. Ko si uradno spremeniš ime, je to izbris življenja prejšnjega imena. O tem govorijo v dokumentarnem filmu tudi njihovi starši.

Če bi s preimenovanjem hoteli samo provocirati, ne bi šli tako daleč. Kaj vse je preimenovanje potegnilo za sabo, pa si na začetku niso mogli prestavljati. Zdaj skupaj z njimi vsi odkrivamo posledice.

Ko smo organizirali gostovanje predstave v Berlinu, so gostitelji spraševali, ali lahko avtorja, oglašujejo pod prejšnjim imenom, ker v nemških umetniških krogih nihče ni vedel, kdo je Janez Janša. Prav prosili so ga.

Časopis Delo je sledil dogodkom in objavil novico o gostovanju z naslovom Janša pleše v Berlinu.

Ivan/Janez, France/Franček

Leta 2006, ko je bil Janez Janša premier, je ta vlada sprejela nov Zakon o osebnem imenu (ZOI-1). V 2. členu piše: “Osebno ime je pravica državljana in služi za razločevanje ter identifikacijo fizičnih oseb. Državljan je osebno ime dolžan uporabljati.”

V 24. členu pa takole: “Kdor uporabi osebno ime v nasprotju z določbo prvega odstavka 2. člena tega zakona, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev.”

V uradni rabi, če prav razumem, je treba uporabljati uradno ime. Ko sem za dokumentarni film spraševala poslance, kaj si mislijo o tem, da premier ni prisegel z uradnim imenom, so bili zbegani in so večinoma jecljali. Takratni predsednik DZ France Cukjati je rekel, da njega včasih kličejo tudi Franček, se nasmehnil, zamahnil z roko in odšel.

Po preimenovanju treh umetnikov (2007) je v enem od dnevnih časopisov izšel članek, ki je dvomil v legalnost prisege predsednika vlade, ki je prisegel kot Janez Janša, ne torej z uradnim imenom Ivan.

Skrbnik zakona o osebnem imenu je Ministrstvo za notranje zadeve. Če se trije umetniki ne bi preimenovali, se marsikdo od nas ne bi spraševal o imenu kot znamki, ki to ni, in nenazadnje o povezavi med imenom in identiteto. Resen časopis ne bi objavil resnega članka o premierjevi prisegi.

Člani SDS. Seveda.

Novo na razstavi je dopisovanje med Moderno galerijo in pristojnimi ministrstvi, s katerimi se neuspešno dogovarjajo, da bi Moderna galerija odkupila veljavne osebne izkaznice treh umetnikov. Preberite. Zanimivo birokratsko branje. Dražba in prodaja osebnega, takrat še veljavnega dokumenta je bila posneta. Ocenil ga je zaprisežen sodni cenilec umetniških del. Birokratski dokaz, da so tudi osebni dokumenti lahko umetniško delo. Tega do preimenovanja nisem vedela.

Nasmejala sem se ob edinem radijskem posnetku, ko Janez Janša (predsednik SDS) komentira preimenovanje treh umetnikov. Govori o pomešani pošti in da dobiva od “teh treh tipov” položnice. Problemi s pošto ga očitno spremljajo že nekaj časa.

Zamudil je priložnost, da bi bil tiho. Lahko bi bil duhovit in kakšnega od Janezov Janš recimo prosil, da gre namesto njega kdaj na prireditev. Trije umetniki bi bili dobra izbira. So tudi člani SDS. Kljub mnogim prošnjam jim članskih izkaznic po preimenovanju še vedno niso poslali.


Janez Janša®. Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MG+MSUM), 19.10.2017–18.02.2018.


“Janez Janša®  je blagovna znamka, registrirana pri Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO) 17. 2. 2017 pod številko 016384364, katere imetniki so Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša.”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE