V drugem krogu bo zmagal Marjan Šarec

26.10.2017 / 06:10 3 komentarji
Če se bo to zgodilo, si bomo predsedniške volitve 2017 zapomnili. Če se ne bo, pa si jih ne bomo zapomnili po ničemer.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nekaj dni po koncu prvega kroga se ne spomnim več niti enega izrečenega stavka iz predvolilnih soočenj in prav nobenega vsebinskega poudarka nobenega od kandidatov.

Fiasko, ki sta si ga dovolila RTV Slovenija in Episcenter z napačno objavo rezultatov takoj po zaprtju volišč, je hud udarec za kredibilnost za javne televizije in hud poslovni udarec za podjetje, ki raziskuje javno mnenje. Kdo pa te bo še najemal za ankete, če tako fališ volilno napoved? Ne morem verjeti, da so Episcentrove rezultate objavili, ne da bi jih relativizirali in gledalce ves čas opozarjali na možnost statistične napake.

To je verjetno edino pri teh volitvah, kar lahko ima malo bolj dolgoročne posledice.

Izgovori, izgovori, izgovori

Med strankarskimi veljaki, ki so komentirali slab rezultat svojih kandidatov, si zasluži prvo mesto Aleš Primc. Hud poraz Angelce Likovič, ene od dveh resnično desnih kandidatov, je komentiral rekoč, da so bile te volitve za njih “setev in ne žetev”. Super, originalen odgovor na totalen fiasko kandidatke Gibanja za otroke in družine.

Pri SDS so ugotavljali, da so šli v predvolilni boj prepozno, in to navajali kot glavni razlog za slabši rezultat in za to, da se je njihova kandidatka Romana Tomc pustila premagati celo Marjanu Šarcu.

Toda ali najbolje organizirani stranki res lahko pripišemo takšno napako? Mislim, da je to samo izgovor — in to slabši od Primčevega —, predvsem pa rezultat premišljene strankine strategije. Zakaj bi izgubljali preveč časa z vnaprej izgubljenimi predsedniškimi volitvami?

Nočemo sprememb

Od vseh razlag za tako slabo udeležbo na volitvah mi je ostala v spominu Popovičeva. Po njegovem je bil on sam tisti, ki je ponujal spremembe, ocenjeval stanje v družbi kot urgentno, potrebno hitrih, direktnih in agresivnih sprememb. Samo s hitrimi rezi in spremembami bi lahko Slovenijo popeljali v boljše čase.

Glas proti takšni usmeritvi po mnenju Borisa Popoviča pomeni, da je večina Slovencev zadovoljna s svojimi življenji in z družbenimi razmerami in si v resnici ne želi hitrih in korenitih sprememb.

Instagram

V vsakem primeru so zmagovalci volitev prebivalci Slovenije. Tisti, ki so šli na volitve, in tisti, ki niso.

Nizka udeležba pomeni razočaranje nad klasičnimi demokratičnimi mehanizmi. Kar ni nič novega in nepričakovanega. Ko bodo volitve vplivale na življenje vsakega posameznika, ko bodo rezultati vplivali na življenje večjega števila ljudi, šele takrat bodo volitve tako imenovani praznik demokracije in bo tudi volilna udeležba večja.

Mislim, da ljudje znajo zelo dobro oceniti, kdaj se jim splača preživeti nedeljo na volitvah, kdaj v trgovskih centrih in kdaj z družino.

Sicer pa, mogoče pa je edini pravi zmagovalec letošnjih volitev Instagram? Je s tem kaj narobe?

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE