Maratonec Pahor teče častni drugi krog z lastnim večvrednostnim kompleksom

25.10.2017 / 06:08 5 komentarjev
Kandidat združene desnice. Car internetnega prostituiranja z grandioznim selfom, narcistično motnjo, hijenskim nasmehom.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po mojem za Pahorjev nepričakovani rezultat pod 50% ni kriva nizka volilna udeležba. Vsi, ki jih poznam in ki niso šli volit, niso šli volit zato, ker se jim slovenska politika upira. In/ali zato, ker se jim nihče — vključno s Pahorjem ali še prav posebej Pahor — ni zdel primeren za predsednika Republike.

Če bi na volišča prišlo več ljudi, Pahor ne bi pridobil. Ampak izgubil.

Po mojem so vzroki drugje. Prvič, Pahor je ob koncu kampanje začel delati svoje znane politične zdrse. Ki ga nekaterim ljudem delajo tako simpatičnega.

Tako je na predzadnjem soočenju kandidatov na napade nasprotnikov odgovarjal s floskulami tipa “danes bi nekatere stvari naredil drugače”. S tem je zamudil priložnost, da bi za svoje pretekle napake (TEŠ, NLB itd.) prevzel odgovornost. Kar bi mu prineslo volilno podporo. Ker bi dokazal, da je (vsaj za silo) pošten. In pogumen.

Nekontrolirana oholost

Na istem soočenju tudi ni kontroliral svoje oholosti. Ki je prišla na dan v njegovem komentarju Šarčevega županovanja. Ko je pripomnil, da “župan Kamnika [kot Šarec, op. avt.] pa res še ni bil”.

Ta pripomba je bila večkratni zdrs. Ker je bila izrečena s posmehom. Ker je neprikrito razkril svoje prepričanje, da je to pod njegovim nivojem. Skratka, demonstriral je svoj grandiozni self. Lastni narcizem.

Enako neposrečeno je bilo tudi njegovo lastno izpostavljanje državništva. Pahor je očitno edini, ki o sebi misli, da je državnik. In to vedno znova izpostavlja. Toda s Pahorjevim državništvom je tako kot s cesarjevimi novimi oblačili. Ga ni.

To, da nekdo govori, da je nekaj, kar ni, pa je odbijajoče. Prvič, ker sporoča, da nima realne percepcije o samem sebi. Drugič, ker kaže na kompleks večvrednosti. Na svoj grandiozni self. Na narcistično motnjo. Tretjič, ker kaže, da ni skromen. Kar je za Slovence pomembna pozitivna lastnost. Ker kdor visoko leta, nizko pade. In s svojim državništvom Pahor leta previsoko.

Pahor ni državnik. Temveč servilen izvrševalec volje kapitalskih centrov. Ki ga zato seveda občasno pohvalijo. A to ga še ne naredi državnika. Za državnika je treba nekaj več. Potrebno je kljubovanje močnejšim od tebe. Tega pa Pahor strukturno ne zmore. Zato ni državnik. Državnik je bil recimo Tito. Ki ga je za državnika naredil njegov upor Stalinu.

Zobozdravnik naj mu vrne denar

Naslednji Pahorjev zdrs je bil njegov nasmeh, ko je o njem govorila njegova partnerica. Strašljiv nasmeh. Če bi bila na njegovem mestu, bi od zobozdravnika, ki mu je po ameriško pobelil zobe, zahtevala vračilo denarja. Njegov nasmeh ni privlačen. Ampak hijenski.     

Zadnji, ključni zdrs pa je Pahorjevo podcenjevanje Šarca. Ki se je pokazalo že v pripombi o Šarčevem županovanju. Isto držo je Pahor prakticiral tudi po razglasitvi rezultatov prvega kroga. Ko je povedal, da si zdaj prvič upa povedati, bo v drugem krogu zmagal.

To spet kaže na Pahorjevo izgubo stika z realnostjo. Ki postaja lastnost, ki bi nas pri njem morala resno skrbeti. Kajti resnici na ljubo, Šarec je več, kot smo pričakovali. Šarec ima spregledane potenciale. Ki jih Pahor tudi zdaj, ko so že vidni, še vedno ne vidi.

Ti potenciali delajo Šarca za Pahorjevega bistveno resnejšega tekmeca, kot je bilo mogoče pričakovati. Zato bi drugi krog znal biti še zanimiv.

Življenjska praksa proti politični pozi

Prvič, Šarec je boljši govornik kot Pahor. Bolje obvlada telo. In ima boljši stik s publiko. Ta razlika je bila frapantno očitna ob izjavah, ki sta jih oba dala po razglasitvi volilnih rezultatov.

Drugič, Šarec lahko pritegne leve volivce. Tiste volivce, ki jih je Pahor že zdavnaj izgubil. Tiste volivce, ki so v odsotnosti svojega kandidata — ker Pahor ni kandidat levice, ampak desnice —, niso šli na volišča.

Tretjič, Šarec je tisti, ki je zmožen bolj kot Pahor pritegniti mlade volivce. Čeprav je Pahor nesporni kralj internetnega prostituiranja. Četrtič, tako kot Pahor tudi Šarec izpostavlja lastno združevalnost med levico in desnico. S to razliko, da je pri Pahorju to prazna politična poza, ki mu prinaša politično podporo. Pri Šarcu pa je to njegova dejanska življenjska praksa. Šarec hodi v cerkev. In ima pozitiven odnos do NOB.

Podpora Mercatorjevih čistilk

Petič, Šarec ima podporo baze. Za to podporo Pahor dela kilometre. Féna blondinke. In se še kako drugače prostituira.

Pri Šarcu je ta podpora organska. Podpora županu svojih občanov. Ta podpora je bistveno bolj prepričljiva od Pahorjeve. Je podpora tiste vrste, ki jo je Janković užival od Mercatorjevih čistilk.

Šestič, Šarec je nov obraz. Kar pri slovenskih volivcih vžge. In nima stricev iz ozadja. Kar vžge še bolj. Čeprav je verjetno, da bo Kučanova kritika Pahorja interpretirana kot tiha podpora Šarcu. Ali kot nekaj takega, da je Šarec njegov kandidat.

Vendar ni nujno, da bo to za Šarca minus. Kučan je bil namreč za razliko od Pahorja državnik. Kučan ima zato še danes za pomemben del slovenskega volilnega telesa status moralne avtoritete.

Fašistoidne dimenzije družbenih kontekstov

Skratka, Šarec je kandidat, ki ga ne smemo podcenjevati. Je tisti kandidat, zaradi katerega bo drugi krog zanimiv. Seveda pa ne bo smel podleči skušnjavi, da lahko uspešno imitira Pahorja. Moral bo tudi izumiti povezovalni projekt, s katerim bo združil Slovence. To ne bo smelo biti združevanje. Ali sprava. Ker to je Pahorjev projekt.

Še vedno pa je možno, da bo v drugem krogu Pahor tudi na vidni ravni postal to, kar dejansko je: kandidat združene desnice. Ko maratonci tečejo častni krog, se namreč lahko zgodi, da postanejo vidne sicer neopazne totalitarne in fašistoidne dimenzije družbenih kontekstov.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE