Pahor ne bo zmagal v prvem krogu

21.10.2017 / 06:10 1 komentar
V kampanji je bil prizadeven, vendar previden in defenziven. Ne da je ravno počival na lovorikah, ampak šel je na ziher.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pred slabim mesecem dni sem si drznil napovedati volilne rezultate. Takole sem “izračunal”: Pahor 51%, Angelca 20%, Šarec 12%, Tomc 8%, Ljudmila 4%, Popovič 3%, MMB 2%. Dan pozneje sta vložila kandidaturo še Suzana Lara Krause in Andrej Šiško.

Najbolj mimo sem usekal pri Angelci Likovič. Tik pred volitvami ji ankete — ki jih sicer jemljem z rezervo, ampak toliko pa le ne morejo zgrešiti — napovedujejo manj kot odstotek. Jaz pa kar 20%?! Zakaj sem ji toliko napovedal?

Mislil sem, da bo v soočenjih in nasploh v tem obdobju Angelca razturala tako, kot je znala včasih na televiziji. Pa ni. Ves čas je zgledala stara in utrujena. Kot da je še sama naveličana svojega kokodakanja.

Verjetno je drugače, če prideš enkrat, dvakrat v oddajo in presenetiš javnost z norimi izjavami. Kot kandidatka za predsednico pa tega ne moreš kapitalizirati brez strategije in naštudiranega nastopa. Tega pa Angelca ne zna oz. niti ni zmožna.

Popravek

Mislim pa, da Pahor vendarle ne bo zmagal v prvem krogu. V predvolilni kampanji je bil sicer prizadeven, vendar tudi previden in predvidljiv. Ne da je ravno počival na lovorikah, ampak šel je na ziher.

V soočenjih pa je bil zelo defenziven. Vljuden in šarmanten, kot zna biti, je navidez možato, v resnici pa resignirano prenašal očitke, ki so mu jih protikandidati servirali kot po tekočem traku. Odgovarjal pa ni najbolj prepričljivo. Nisi naredil usluge, ki je lansiral stališče, da ni in noče biti moralna avtoriteta.

Tudi kritike, ki so zlasti v zadnjem tednu nanj letele — Janša34 intelektualcevKučan — se mu bodo morale nekje poznati. Če je bilo kdaj kaj razglašenega in kakofoničnega spontano in slučajno dobro orkestrirano in odigrano, potem je bilo tole.

Moj sin Jonas se skriva za avtografiranima fotografijama Boruta Pahorja v njegovi pisarni na dnevu odprtih vrat UPRS 26. decembra 2016. — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Nova lestvica

Sicer pa svoje lestvice ne bi bistveno korigiral. SLK in Šiško ne bosta dosegla omembe vrednega rezultata.

No, teh Angelčinih 20% bo seveda šlo nekam drugam. Zato bi bolje stoječim kandidatom (razen Pahorju) dal pač malo več glasov.

Skratka, še enkrat:


Borut Pahor    48%
Marjan Šarec16%
Romana Tomc

14%
Ljudmila Novak12%
Boris Popovič4%
Angelca Likovič2%
Maja Makovec Brenčič2%
Suzana Lara Krause

1%
Andrej Šiško1%

Enigma Šarec

Zame je vsekakor največje presenečenje — enigmatično presenečenje — teh volitev Marjan Šarec. Že danes, ko so šele tik pred zdajci. Odkod se je ta človek vzel in čez noč postal najresnejši Pahorjev izzivalec, mi res ni jasno. Že samo to, da mu napovedujejo okrog 20%, je neverjetno — kaj šele, če jih bo res toliko dobil — ali magari po mojem malo manj.

Kaj toliko ljudi vidi v tako neizrazitem in zanemarljivem človeku z masko resnega in dolgočasnega človeka? Ne kupim teorije, da je Kučanov podtaknjenec — ali od kateregakoli drugega strica. Po mojem gre za mešanico tega, da se ga ljudje še spomnijo kot imitatorja in komika, in te večne državljanske naivnosti, da si ne vem kaj obetamo od tako imenovanih novih obrazov.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE