Koga briga (in zakaj), kaj kdo dela ob nedeljah?

9.10.2017 / 06:10 5 komentarjev
Kdo jamči, da se bodo ljudje namesto šopingu posvečali družinam, otrokom, prijateljem, če država omeji nedeljsko delo?
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Nedelje so namenjene prostemu času, družini in prijateljem,” pravi nepovezani poslanec Andrej Čuš.

Jah, najbrž res. Večina to res upošteva ravno na Gospodov dan. Ampak zakaj bi morali z zakoni regulirati, kaj naj ljudje počnejo na določen dan v tednu in s kom naj to počnejo?

Čuš je v DZ vložil predlog novele Zakona o trgovini. Če bo sprejeta — po mojem sicer ne bo —, bodo trgovine (razen izjem, ki jih našteva) ob nedeljah spet zaprte.

Da je nedeljsko delo neprimerno, so iz podobnih razlogov, kot jih navaja danes Čuš, volilci odločili na referendumu o nedeljskem delu že leta 2003. Vendar so se trgovci in sindikat eno leto pozneje dogovorili za dodatke za delo ob nedeljah — in tako so vele-, super-, hiper-, mega-, tera-, ultramarketi od leta 2004 sedmi dan v tednu spet odprti.

Čez komot ga ni

Zaradi mene lahko ob nedeljah mirno zaprejo vse trgovine. Se bom že prilagodil. Možnost nakupovanja ob nedeljah je zame komoditeta, ki pa se ji zlahka odpovem. Sicer jo z mešanico lenobnosti in pozabljivosti izkoriščam samo v primerih, če nisem v petek ali soboto vsega kupil za čez vikend ali če mi slučajno česa zmanjka. Ni pa to nekaj, kar bi vplivalo na moj lifestyle.

Čušev predlog ponovno odpira dilemo med (neo)liberalnim laisser-faire pristopom in socialističnim inženiringom človeških duš. Pustiti delati ljudem — tako trgovcem oz. prodajalcem kot tudi kupcem in nasplošno posameznikom —, naj živijo in ravnajo tako, kot jim v tistem trenutku ali na dolgi rok pač paše, ali pa z višje instance moralizirati o tem, naj se ob nedeljah posvetijo družinam, otrokom in prijateljem ter aktivno in kvalitetno preživljajo svoj prosti čas.

Pa je ta ideja sploh izvedljiva? Bi s takim zakonom predlagatelji dosegli to, kar si želijo? Kdo pa jim/nam jamči, da se bodo ljudje ob nedeljah res začeli posvečati svojim družinam, otrokom, prijateljem, če ne bodo več mogli zapravljati časa (in denarja) v nakupovalnih centrih?

So naredili verodostojno projekcijo, za koliko odstotkov bi se ob uveljavitvi novele zakona lahko povečalo število ljudi, ki se bodo ob nedeljah rekreirali in krepili svoje medosebne odnose?

So naredili primerjavo med prihranjenimi stroški nakupov, opravljenih ob nedeljah, in stroški domnevno plemenitejših dejavnosti, s katerimi bodo nadomestili shopping?

Načelno vprašanje

Sam nisem privržen (neo)liberalizmu, pa tudi potrošništvu ne, da bi (kadarkoli med tednom) zapravljal čas v nakupovalnih centrih. Zame je to načelno vprašanje. Ne podpiram tega, da se država s specifičnimi, targetiranimi zakoni vtika v lifestyle ljudi. Podpiram kvečjemu to, da država ljudem omogoča oz. olajšuje, da si prosto izbirajo svoj lifestyle in da pri tem ne pošilja pristranskih sporočil.

Ker uradno predpisovati delovni čas (katerikoli gospodarski dejavnosti) je pristransko sporočilo države. Država bi s to novelo resda dala vedeti, da podpira trdne družinske odnose in kvalitetno izrabo prostega časa — vendar bi bil tak zakon isto, kot če bi recimo Cerar rekel, da podpira trdne družinske odnose in kvalitetno izrabo prostega časa.

Pa kaj? Vseeno, ali bi to rekel ali ne, ker se v nobenem primeru ne bi spremenilo nič.

Konkretni ukrepi

Če že kaj, rabimo konkretne ukrepe. Tako rekoč ukrepe po ovinkih, ne pa z omejevanjem nedeljskega dela. Naj raje z nevtralnimi in posrednimi gospodarskimi in družbenimi ukrepi poskrbijo, da ljudem ne bo treba vedno več delati (čez teden) za vedno manj denarja in da jim ne bo zmanjkovalo (časa in denarja) za nakupe in osebne odnose. Naj raje poskrbijo, da se bo ljudem zdelo vredno ob nedeljah početi še kaj drugega kot pa skrbeti za svoj ljubi kruhek, ki so si ga spekli med delovnim časom.

Ideja o omejevanju nedeljskega dela je v bistvu moraliziranje, zraven pa še varčevanje. Sprejeti tak zakon je ceneje in preprosteje kot pa ljudem ponuditi možnost izbire in pametnejšo alternativo nasploh. Debata o zapiranju marketov ob nedeljah je reševanje problema na napačnem koncu in pesek v oči — kot da politiki pač nimajo kaj pametnejšega početi in ker je glede tega lahko biti pameten.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 8. oktobra 2017, pod naslovom Gospa Država in Gospodov dan. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE