Svet razmišlja o Marsu, mi pa o 27 km proge

1.10.2017 / 06:10 Komentiraj
Ob milijardi ali skoraj gotovo nekaj čez, kolikor nas bo stal Drugi tir, so trije milijoni za referendum kaplja v morje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

V računalniškem gigantu HP so ustvarili superračunalnik Spaceborne Computer. Sredi avgusta so ga iz vesoljskega centra Kennedy na Floridi izstrelili proti Marsu na krovu rakete SpaceX CRS-12. Raketa je namenjena na mednarodno vesoljsko postajo ISS.

Naloga superračunalnika je, da eno leto, kolikor bo trajala pot do Marsa, sproti obdeluje podatke, ki so jih doslej morali procesirali na Zemlji. Če bi imeli na Marsu astronavte, bi na te podatke morali čakati 40 minut. Tako dolgo čakanje bi lahko otežilo raziskovanje na Marsu ali celo ogrozilo varnost astronavtov.

Mars je od Zemlje v povprečju oddaljen okrog 220 milijonov kilometrov. Za običajnega Zemljana nepredstavljiva razdalja. Človekove raziskave na tem planetu so na meji verjetnega. Dvesto dvajset milijonov kilometrov stran.

Pa se vrnimo na Zemljo in poglejmo, o čem se pogovarjamo v Sloveniji. Pogovarjamo se o 27 kilometrih železniške proge med Koprom in Divačo. To je naš trenutni domet.

Nevedni na referendum

Na referendum o Zakonu o Drugem tiru smo odšli precej nevedni, o čem v resnici glasujemo. Pobudniki referenduma niso uspeli, volilci so večinoma podprli Zakon. Zgodba bi morala biti s tem zaključena — vsaj po nekih temeljnih demokratičnih predpostavkah. Volja volilcev je namreč najvišja, nad njo naj ne bi bilo druge instance. 

Razen v Sloveniji. Pobudnik referenduma Vili Kovačič, vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo — ki mu je treba priznati nepopustljivost in vztrajnost —, se postavlja nad referendumski izid. Zakon bo po negativnem izidu na referendumu dal v presojo še na Ustavno sodišče, pa tudi na Računsko.

Čeprav bo imel na US hude težave z dokazovanjem pravnega interesa, da Zakon o Drugem tiru neposredno vpliva na njegov pravni položaj. Na to že opozarjajo nekateri pravniki.

300 tekem

Ob milijardi evrov ali skoraj gotovo nekaj čez, kolikor nas bo stal Drugi tir, so trije milijoni za referendum pljunek v morje.

Pa vendar bi bilo bolje, če bi te tri milijone namenili za razvoj slovenske košarke, recimo dvignili kilometrino košarkarskim sodnikom na tekme mlajših generacij, da bodo ponovno lahko začeli tekmovati. V zadnjih nekaj mesecih je namreč zaradi stavke sodnikov zaradi znižanja povračila stroškov kilometrine odpadlo že 300 tekem.

Čas pa bo seveda pokazal, ali ima gospod Kovačič prav ali je bilo vse to le slepo zaletavanje v zid.

[Fotografija: NASA]

Navidezna proga

Strokovnjaki tega sveta načrtujejo pot do Marsa, želijo raziskati neraziskano, želijo si napredka. Mi pa smo obtičali na teh 27 kilometrih. Katera trasa, kakšna tehnologija, koliko tunelov, koliko mostov, za kakšen denar.

To, kar je danes in tukaj, je za nas pomembnejše od tistega, kar je 220 milijonov kilometrov stran in bo dosegljivo čez leto dni ali pa sploh ne.

Ni pa se mogoče otresti občutka ujetosti v svoje dimenzije razmišljanja. Simbolika teh 27 km je v nasprotju s pozitivnim kazalci rasti BDP, plač, potrošnje, zniževanja primanjkljaja in drugih spodbudnih številk naravnost zaskrbljujoča.

Mi se bomo še nekaj časa potikali po navidezni bodoči progi od Kopra do Divače, medtem ko bo raketa Space X s superračunalnikom mirno potovala proti Marsu.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE