Trg revolucije → Trg republike → Trg solate → Trg kontrarevolucije

29.9.2017 / 06:10 4 komentarji
TR je žrtev urbane fikcije, da za mesto nekaj narediš, če preženeš avte. Da je lepo. Ni pa treba, da ima prostor smisel.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Te dni sem šel zvečer iz Cankarjevega doma in se zgrozil nad temačnostjo in praznino Trga Republike. Bil je dobesedno v temi. Svetloba iz originalnih modernističnih kandelabrov je segala samo do stopnic, kjer se ploščad ob Maximarketu spusti na trg trg, od tam naprej pa — tema. Na drugi strani se je onstran Kardelja svetlikalo nekaj oken na Valvazorjevi in desno zadaj Narodni muzej.

Že ob otvoritvi prenovljene Slovenske ceste sem pred dobrima dvema letoma napisal:

“Po svoje je nova Slovenska nekaj takega kot novi Trg Republike: lep, ampak prazen. Znebili so se parkiranih avtov in ga estetizirali, vendar tam zdaj ni nič. Prazen prostor. Bližnjica.”

No, Slovenska danes ni prazna, ker je tam dovolj ljudi, pa tudi osebni avtomobili so se kar solidno razpasli. Še malo, pa bo promet tekel spet po starem.

Na TR pa nima človek kaj početi. Še posebej ne ponoči. Pravzaprav ni niti bližnjica. Ker nima kam in niti ne odkod. Center se konča pri Maximarketu.

Solata

Ali ste vedeli, da granitne kocke predstavljajo solato, ki so jo na Nunskem vrtu nekoč sadile pozneje razlaščene uršulinske sestre? Sam tega ne bi vedel ali kaj šele verjel, če ne bi na lastna ušesa slišal arhitekta, ki se je ob otvoritvi prenovljenega TR hvalil s svojim prefinjenim smislom za urbano simboliko.

Jap, Trg Republike je žrtev urbanistične fikcije, da za mesto nekaj narediš, če preženeš avte, ker smo pač zelena prestolnica Evrope, in položiš lep tlak. Ker to velja za nekaj takega kot lep parket, čeprav bi bil dober tudi kak beden, ampak vsaj zglancan, pometen in splužen laminat.

Hecam se, ampak asfalt je res tako plebejski, ne? Tlak mora biti. Da je lepo za oko. Ni pa treba, da se tam kaj dogaja. Ni treba, da ima prostor nek smisel. Ni treba, da se mimo hodijo ljudje, ki bi komaj čakali, da nekam pridejo, ali pa bi si vzeli celo čas, da tam postanejo. TR je slepa pega, ker na treh straneh nimaš kaj početi: niti v Državnem zboru, niti na Valvazorjevi, niti na podaljšku med NLB in TR3 proti Erjavčevi.

Najbolj bedno pa TR zgleda pozimi, ko je sneg. Enkrat, ko se mi je mudilo, sem ga prečkal po diagonali in moral gaziti po komaj uhojenem snegu do gležnjev. MOL ima gotovo izgovor, da jim ga ni treba kidati. (Razloga pa tudi v bistvu ne prav pametnega.)

Teorija in teorija zarote

Imam dve teoriji. Prva je normalna in temelji na predpostavki, da ljubljanski urbanisti — s sicer za marsikaj zaslužnim podžupanom Koželjem na čelu — ne vidijo zelo daleč. Niti čez Trg Republike.

Moja druga teorija pa je teorija zarote. Morda pa je bil nekdo na Ministrstvu za notranje zadeve — ali celo v Murglah — tako perverzno pameten, da je vedel, da lahko s simboličnim izpraznjenjem in devitalizacijo Trga Republike uporniškim ljudem izbiješ iz glave, da bi tam demonstrirali, in idejo potem še zlobirali Jankovićevim vnetim mestnim urbanistom.

Šalo na stran. Čeprav Trg Republike pred obnovo ni bil nič drugega kot parkirišče, je vendarle imel tudi neko politično konotacijo. Občasno se je spremenil v državljanski forum — od demonstracij v podporo četverici pa do razglasitve samostojne Slovenije, od oficielnih proslav ob dnevu državnosti pa do ljudskih vstaj.

Odkar ni več avtomobilov, pa je tam samo še kdaj kak opozicijski shod, v najboljšem primeru pa umetniška instalacija ali tridnevni šotor s fashion weekom.

Brez veze

Ljubljanske oblasti res nič ne štekajo. Nobenega pametnega razloga ni bilo, da je bilo tam parkirišče. Ampak če ni bilo nobene pametnejše ideje, kaj bi lahko bilo namesto parkirišča, potem tudi avtov ni bilo treba pregnati.

Skupaj z avti so se na/pod Kongresni trg — ta ljubljanski Place des Vosges — preselile tudi prireditve. Državne proslave, kulturne (in malo manj kulturne) prireditve, ad hoc dogodki à la sprejemi športnikov itd. Tam je zdaj tudi tako imenovani spomenik spravi. Bilo bi bolj pametno, če bi stal na Trgu Republike. Pred parlamentom, poslancem pod nosom.

TR je brez veze. Najbolje bi bilo, če bi ga pozidali s stolpnicami. Višjimi od NLB in TR3. Ali pa NUK 2. Ali celo kakšno cerkev. (Ne ravno mošejo, no.) Karkoli bi bilo boljše. Da bi se le kaj dogajalo. Da bi le bilo kaj videti. Magari bi ga prekopali, nasuli zemljo in posadili drevesa. Mestni gozd. Nekaj takega. Z majhnim ribnikom.

No, brez skrbi. Tudi če bi urbanisti dovolili, ne bi nihče v to investiral.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE