Islam za SLO telebane: Muslimani nam grozijo, že urijo samomorilce!?

28.9.2017 / 06:10 4 komentarji
Desničarski mediji izrabili izjavo generalnega sekretarja Islamske skupnosti Nevzeta Porića kot izgovor za islamofobijo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Muslimani v Sloveniji spet grozijo! Že pozivajo k urjenju samomorilcev? Kako? No, baje. Gre seveda za dramatiziranje in diskreditiranje sovražnika — v tem primeru skupnosti, ki jo nekateri mediji nenehno stigmatizirajo.

Revija Reporter obtožuje generalnega sekretarja Islamske skupnosti Nevzeta Porića, da “grozi” Slovencem, ker je izjavil, da si bodo muslimani “zapomnili” tiste, ki so bili proti džamiji.

Tako piše Reporter:

“Nevzet Porić, generalni sekretar Islamske skupnosti v Sloveniji in svetnik Liste Zorana Jankovića, je Slovenkam in Slovencem, ki so proti islamizaciji prestolnice, zagrozil, da si jih bodo ‘muslimani […] zapomnili’.”

To so objavili po tem, ko so neznanci na lokacijo nastajajoče džamije v zadnjih letih prinašali svinjske polovice in kozarce krvi in razbijali njihove prostore — in ko je Porić za pogrome proti muslimanom pozneje obtožil medije in pri tem kot primer izrecno navedel Reporter.

Škandal: Muslimani, ki ne pozabljajo

Reporterjeve obtožbe povzemata še dva Janševa medija, Demokracija in Nova24TV. Demokracija prinaša domnevno natančen citat te izjave in se ob tem obregne še ob dejstvo, da drugi mediji ob tem molčijo:

“Citiramo njegovo izjavo, ki jo je danes [včeraj, 26.9.] zjutraj pri poročilih predvajal tudi Radio Slovenija (izjave nismo lektorirali, op. ur.): ‘Mi mu tega nikoli ne bomo pozabili. Seveda pa si bomo zapomnili vse tiste, ki so bili proti, in so glasovali in so ovirali projekt izgradnje džamije …’ Izjave [R]adio ni predvajal v celoti, ostali mediji pa o njej molčijo, saj je STA, katere poročilo povzemajo vsi ostali spletni mediji, ne omenja.”

Ne bodo pozabili na svinjske glave

Kontekst Porićeve izjave je predlog MOL, da bi se nova ulica med Parmovo in džamijo imenovala Džamijska ulica, oz. obravnava tega predloga na seji ljubljanskega mestnega sveta. [Predlog je bil sprejet.]

Tako piše Jože Biščak:

“Potem ko je [Porić] pohvalil župana Zorana Jankovića, češ da muslimani ne bodo nikoli pozabili njegovega sodelovanja z njimi, pa je vsem drugim odkrito zagrozil: ‘Seveda pa si bomo zapomnili vse tiste, ki so bili proti in so ovirali projekt izgradnje džamije.’”

Kot vidimo, je Porićeva izjava “zapomnili si bomo” postavljena v kontrast s pohvalo, Reporter pa jo komentira kot grožnjo, katere naslovnik da je že drugič prav ta revija:

“Halo? Kako prosim? Islamska skupnost, ki je revijo Reporter obtožila, da je kriva, ker je na gradbišču džamije pred meseci končalo nekaj svinjskih glav, zdaj grozi, da si jih bodo zapomnili! Kaj pomenijo take besede visokega predstavnika islamske skupnosti v neki državi na lastni koži spoznavajo Švedi, Francozi, Italijani, Angleži in Nemci.”

Še več! Novinar svojo interpretacijo stopnjuje in to, da si jih/“nas” bodo muslimani zapomnili, nadgradi v teorijo, po kateri to pomeni ne več ne manj kot apel muslimanom, naj začnejo nadlegovati, pretepati in ubijati. Stališče, ki implicira navaden poziv muslimanom, naj ne pozabijo nasprotnikov džamije, je bilo razumljeno tako, kot da je spomin nevarno dejanje:

“Običajno se s takim pozivom odpre odprt lov na staroselce, ki jih muslimani začno nadlegovati, pretepati in celo ubijati. Taki pozivi se končajo z radikalizacijo muslimanov, ki v imenu Alaha, Mohameda in Korana načrtujejo in izvedejo teroristične napade.”

Nekaj takega kot ubiti

In kot da to že ne bi bilo dovolj, si je še večje diskreditacijsko napihovanje Porićeve izjave privoščil še dr. Damir Črnčec. Še včerajšnji dekan Fakultete za državne in evropske študije in nekoč bližnji sopotnik Janeza Janše, znan po svojih nenehnih islamofobnih stališčih, je v tem videl direktno fizično grožnjo in na Twiterju namignil, da Porić morda že uri samomorilce:

“Škandal!!! To je neposredna grožnja. Že uri samomorilce?! Prosim, če objavite seznam vseh, ki so glasovali za to agresijo na Slovenijo!”

Popolnoma nedolžen glagol “pozabiti” je v ksenofobnem spinu hipertrofiral v neimplicirani namen — po načelu, da “zapomnili si bomo” lahko pomeni samo “naredili vam bomo nekaj hudega”. Se pravi, nekaj takega kot ubili.

Kaj nam bo multikulturnost?

Izmišljeno dramatizacijo in semantični preskok evidentno poganja bolj ali manj neprikrita islamofobija. Kolonizacija človeškosti in zdrave pameti se dogaja tudi s pomočjo dvakrat ponovljene zavrnitve “multikulturne Slovenije” — te groze vseh groz v psihotičnem univerzumu strahu in sovraštva.

Demokracija pri tem navaja tudi korake, ki so pripeljali do te grozljive multikulturnosti:

“Naj ob tem tudi spomnimo, da je največ finančnih sredstev za izgradnjo kulturnega centra prišlo iz Katarja, torej iz države, ki se je v zadnjem času znašla v izolaciji s strani svojih sosed zaradi obtožb o domnevnem financiranju terorizma. Glede slednjega ima tudi Slovenija bogate izkušnje, vsaj glede na zadnja odkritja v zvezi s pranjem iranskega denarja preko NLB, za kar nosijo politično odgovornost predvsem tisti, ki sicer podpirajo ‘multikulturno Slovenijo’.” 

“A ob teh besedah je marsikoga zmrazilo in mnogi se sprašujejo, ali gre v tem primeru za grožnjo vsem, ki niso navdušeni nad vse bolj očitno navzočnostjo islama v ‘multikulturni’ Ljubljani ter Sloveniji nasploh.”

Primer ni zanimiv samo zaradi neovirane medijske produkcije ksenofobije in sovraštva. Osupljiv je tudi ta korak k iskanju minimalnega, v tem primeru še posebej fiktivnega potenciala za razumevanje besed kot groženj. Demonizirana Porićeva izjava je bila v krčevitem iskanju povoda za obtoževanje muslimanske skupnosti v Sloveniji razumljena samo kot alibi za islamofobijo.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 26. septembra 2017, pod naslovom Fikcijski potencial pomnjenja: kako muslimani v Sloveniji že urijo samomorilce. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE