Greste danes raje nabirat gobe?

24.9.2017 / 06:10 4 komentarji
Volilna abstinenca ni protest. Nasprotno! Neudeležba na volitvah ali referendumu je pomoč politiki, interesnim skupinam.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Demokratično izražanje državljanske volje državljanov (na volitvah in referendumih) je edina — poudarjam: edina! — civilizirana možnost vplivanja na delovanje oblastnih struktur. Edini civilizirani način, da kot državljani vplivamo na to, kdo nas bo zastopal in v našem imenu izvajal državne politike. Edina civilizirana možnost, da kot državljani korigiramo politike vladajoče elite, kadar menimo, da se ne skladajo z našo (večinsko) voljo.

Ostanejo samo še manj civilizirane — čeprav tudi demokratične — možnosti kot ulični protesti in revolucije. To pride v poštev v skrajni sili. Toda dokler imamo možnost, da periodično, izjemoma, izredno (na referendumih) izrazimo svojo voljo, je ne samo naša državljanska pravica, temveč tudi dolžnost, da jo izkoristimo.

Apatija ali lenoba?

Če ne gremo na volišča — ker smo apatični, ker se nam ne ljubi, ker bi raje šli nabirat gobe ali počet kaj tretjega — nismo naredili nič koristnega. Še več, naredili smo škodo. Volilna abstinenca ni izraz protesta. Nasprotno! Neudeležba na volitvah ali referendumu je naša aktivna pomoč politiki ali skupinam organiziranih interesov!

Če ne gremo glasovat, dovolimo motivirani in organizirani manjšini, da v naši odsotnosti glasuje za svoje interese in jih tudi uveljavi tudi v primeru, če so manjšinski. (Drastičen primer so ameriške volitve, kjer je volilna abstinenca 50-%, kar pomeni, da nekega ekstremista tipa Donald Trump dejansko izbere le četrtina volilnih upravičencev, on pa nato vlada celi državi).

Če ne gremo glasovat, dovolimo vladi, da počne, kar hoče, in da lahko mimo naše večinske volje izvede ukrepe v skladu s partikularnimi interesi lobija, ki je “ugrabil” vlado oziroma njeno dominantno stranko — v konkretnem primeru tega referenduma gre za gradbeno-inženirski lobi.

Zato pojdite vedno volit. Pojdite na današnji referendum. Če ne boste šli, boste pomagali vladajoči eliti v primežu lobijev, ki vas hoče tako ali drugače okrasti.

Za kaj glasujete?

Naj za tiste, ki morda niste spremljali zapisov na tem blogu, ponovim še nekaj o Zakonu o Drugem tiru, ki je predmet današnjega glasovanja:

Glas proti Zakonu na referendumu ne pomeni, da Drugega tira ne bo.

Glas proti pomeni samo to, da ta Vlada pri financiranju gradnje Drugega tira ne sme uporabiti v Zakonu predvidene finančne konstrukcije, ki je za vaš žep bistveno dražja in ki bi sosednji Madžarski omogočila, da služi na vaš račun. Da pride do lastništva slovenske železniške infrastrukture. Da pride do kapacitet v Luki Koper. Da madžarski gradbinci mimo razpisov vzamejo posel slovenskim gradbincem.

Če torej glasujete proti Zakonu o Drugem tiru, niste proti Drugemu tiru — samo cenejšega hočete.


OpombaTekst je bil objavljen v petek, 22. septembra 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Pojdite izrazit svojo voljo!. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE