Hvala za vse: Zakona o Drugem tiru ne bi smelo biti, referenduma pa tudi ne

23.9.2017 / 06:10 6 komentarjev
Po vaši zaslugi smo se naučili prezirati to pravico, da smemo na lastno pobudo odločati o družbenih zadevah. Res hvala.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na kratko bi se rad zahvalil vsem, ki ste nam s svojim nakladanjem za in proti priskutili jutrišnji referendum. Pa še marsikaterega pred tem. In bojim se, da še za lep čas tudi prihodnje.

Res hvala. Bilo je dolgočasno poslušati vaše večinoma brezplodne in neartikulirane debate. Bilo je nevredno ozaveščenega državljana, ki se mu še ljubi resno jemati dobrobit vseh nas in tiste, ki se tako ali drugače okrog tega trudijo. Vsaka minuta pozornosti, ki smo jo temu posvetili med referendumsko kampanjo, je bila zapravljena minuta.

Hvala, da ste nas navadili, da se politikom začnejo tresti hlače, nam volilcem pa obračati želodec, ko nekdo v pomanjkanju ali pa v preobilju drugih argumentov zagrozi, da bo začel zbirati podpise za referendum.

Neglede na to, kdo ima prav. Neglede na to, kdo mi mislimo, da ima prav.

Ker se naježimo

Vlada se je bala referenduma o Zakonu o Drugem tiru kot hudič križa. Razumem jih. Bi pa vendarle pričakoval, da bodo ta svoj strah znali bolje pojasniti. Po vsem, kar sem videl in slišal — pa ne samo od vladnih predstavnikov —, bi rekel, da bi Zakon o drugem tiru jutri moral biti zavrnjen. Nihče od njih me ni prepričal.

Po drugi strani pa me tudi noben nasprotnik ni prepričal — razen Jožeta P. Damijana, ki je svoje povedal in se potem mirno in dostojanstveno umaknil iz te predreferendumske norišnice.

Po vsem, kar sem videl in slišal, bi rekel, da tega referenduma nikoli ne bi smelo biti. Že zato ne, ker je bil zreduciran na konflikt med nekredibilnim civilnodružbenim sitnežem, ki ne zna nič prav povedati, tudi če ima prav, in nekredibilnim vladnim kravatarjem, ki zna vse prav povedati, tudi če nima prav.

Tega referenduma ne bi smelo biti tudi zato, ker se naježimo, če o njem debatirajo ljudje kot Aleš Primc, Angelca Likovič, Gašpar Gašpar Mišič, Boris Popovič, Metod Dragonja, Norma Korošec … — in nenazadnje Egidij Kozjek.

Tako je govoril Egidij Kozjek

Če še niste — in nič hudega, če še niste —, si lahko to komedijo v četrtkovem referendumskem soočenju na TV Slovenija pogledate na tej povezavi (na koncu, po 1 uri in 40 minut):

Egidij Kozjek: “Bog blagoslovi Slovenijo za raj na zemlji. Tale zmaj — [Pokaže fotografijo enega od zmajev na Zmajskem mostu, pod njim stoji Milan Kučan.] — je požrl vsak dan deset slovenskih otrok, vsak dan enega odraslega. Tale zmaj se je odloču narest genocid in veliko Srbijo.”

Erika Žnidaršič: “Dobro, gospod Kozjek, prosim, če se lahko vrnete k vsebini Drugega tira.”

Egidij Kozjek: “Vsebina je ta, da je 2TDK tisto, kar je genocid nad Slovenci in čez 45 let ne bo nobenga Slovenca tukaj, [ampak] bojo Srbi. A vam je jasno? — [Pokaže Nedeljski dnevnik z intervjujem s Kučanom na naslovnici.] — Tukaj bojo Srbi in na Triglavu bo dvoglavi orel. Slovenci, zbudte se!”

Erika Žnidaršič: “Dobro, hvala, hvala lepa.”

Egidij Kozjek iz Stranke enakopravnih dežel kaže Nedeljski dnevnik s Kučanovim intervjujem v soočenju pred referedumom o Zakonu o Drugem tiru, 21. septembra 2017, na Televiziji Slovenija. — [Screenshot: TVS/Fokuspokus]

Novo dno

Egidij Kozjek iz Stranke enakopravnih dežel ni dosegel novega dna. Novo dno so dosegli vsi drugi.

  • Novo dno je dosegla TV Slovenija, ki vabi take ljudi v studio. Kako se lahko zgodi, da pride tak človek pred kamero in klati take neumnosti? Aja, morajo tudi vse povabiti. Aja, niso mogli vedeti. Aja, včasih se pač zafrknejo.
  • Novo dno je dosegla politika, ki takim ljudem in njihovim pravnim osebam omogoča, da se prijavljajo kot organizatorji referendumske kampanje. Aja, to je pač demokracija.
  • Novo dno je dosegla sama politična, pardon, državljanska volilna kultura. Kako se bo resen človek, ki mu ni vseeno, sploh odločil, da bo volil? Ne čudite se, da volilna udeležba pada. Aja, ampak kaj lahko v zvezi s tem stori politika? Aja, kaj lahko v zvezi s tem storijo mediji?

Skratka, še enkrat hvala vsem. Hvala, da smo se po vaši zaslugi naučili prezirati to sicer plemenito pravico, da smemo na lastno pobudo odločati o konkretnih, pomembnih družbenih zadevah. Hvala vam za to, da ste jo uzurpirali kot argument moči, zamegljevanja, obstruiranja, nagajanja, legalnega, socializiranega laganja in zavajanja.

Res hvala.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE