Več ko spremljam medije, manj me zanima.

14.9.2017 / 06:08 1 komentar
Med kolegi novinarji v Zagrebu bi izpadel velik čudak, če bi stvari, ki se trenutno dogajajo v Sloveniji, jemal resno.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ta teden — pa tudi že kdaj prej — sem imel težave s pisanjem teksta za Fokuspokus. Bolj ko sem spremljal medije, bolj mi ni nič potegnilo. Debata med “mrhovinarji izrojene levice” in “borci za prehod Slovenije v krožno gospodarstvo” v zvezi z gradnjo — pomislite! — 27 kilometrov železniških tirov, me ne vznemirja. Mnenja Angelce Big Brother/KmetijaKuharija Likovič o ljudeh, ki uporabljajo Twitter kot sredstvo komunikacije, tudi ne. Niti Žiga Turk ta teden ni objavil nobene drugačne od običajnih pripomb o spomenikih, tirih, OF-ih ali naročninah.

Preostanejo mi samo še domislice Petre Sovdat o prometnem režimu v Ljubljani in o blesavih šoferjih. Ampak o prometu pa le ni, da bi človek pisal na Markotovem portalu. Po mojem malo pod nivojem.

Dobro, malo bolj izrazita je bila poteza mladega gospoda Mahniča, da bi se šli malo pripravljat na vojno s Hrvaško. Ampak namesto predloga, da bi imeli manevre z raketami, je prišel samo predlog za sklic seje Odbora za obrambo.

“Don’t pray!”

Med kolegi novinarji v Zagrebu — kjer sem zadnje čase bolj pogosto — bi izpadel velik čudak, če bi take stvari jemal resno. Že dva dni, ko jim slučajno postane dolgčas, poslušam kakšno zafrkantsko na ta račun. Naslovi v stilu Seja odbora za obrambo razburja politike se jim zdijo najbolj posrečeni. Ja, takšne stvari razburjajo politike. In še dobro, da razburjajo samo njih in da splošno mnenje — upam — ni naklonjeno vojaškemu reševanju medsosedskih sporov.

Potem sem vprašal hčerko, ki se je preselila na Dansko, ali ima kakšno idejo. Ali se ji zdi, da se je zgodilo nekaj, kar bi bilo vredno razmisleka in pisanja.

Poslala mi je link na to fotografijo:

Mnenja strokovnjakov

Tisti, ki negirajo klimatske spremembe, so neumni in bi jih bilo treba poslati k znanstvenikom, da se z njimi pogovorijo, je pred časom rekel papež, ko je komentiral izjave Donalda Trumpa.

Te dni se hrvaški mediji ukvarjajo s problematiko okolja. Glavno vprašanje je, ali je res prišel čas, da spremenimo navade. Sicer bomo morali graditi stanovanja, da bomo lahko živeli pri 40° plusa in 20° minusa. Ob velikih sušah in monsunskih deževnih obdobjih.

Prispevki na televizijah in članki na portalih na temo podnebnih sprememb so dobro gledani in brani. So tudi ena od redkih tem, kjer ljudje še poslušamo mnenja strokovnjakov in jim zaupamo.

PS:

Bizarna zgodba, o kateri sem pisal pred časom, je dočakala svoj epilog. Kdo je lastnik selfija opice? Opica, ki se je fotografirala, ali fotograf, ki mu je vzela fotoaparat?

Sodišče je presodilo, da je lastnik avtorskih pravic fotograf in ne opica. Eden od razlogov za takšno sodbo je, da sodišče ni moglo neizpodbitno odločiti, kdo je avtoportretirana opica. Ali samica Narata, kot je trdila PETA, ali neka druga opica, samec, kot je trdil fotograf.

Tožeči stranki sta se dogovorili, da bo fotograf 25% prihodkov od prodaje fotografije doniral organizacijam, ki skrbijo za zaščito habitata v Indoneziji, kjer te opice živijo. Lepo.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE