Ribiče na mejo, Hrvate pa v mrežo!

10.9.2017 / 06:10 Komentiraj
Pacifistični, cincajoči premier je udaril po mizi. Zaščitili bomo ribiče! S policijo! Zveni kot vojna napoved Hrvaški.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Cerarjeva obljuba, da bodo slovenski ribiči v Piranskem zalivu lahko kmalu spet lovili na celotnem območju in ne samo do pred arbitražo veljavne sredinske črte — tudi pod zaščito policije, če bo treba! —, se za premiera, ki velja za genetsko pacifističnega, značajsko zdržanega, oklevajočega, cincajočega, zdi skoraj kot vojna napoved Hrvaški.

Premier je udaril po mizi. Naše ribiče bomo zaščitili! Če ne gre zlepa, pa s policijo! V Piranski zaliv bomo poslali policijske čolne in pika!

Namesto da bi odločno, nepopustljivo, taktično, spretno in za zaprtimi vrati vodili diplomatsko bitko za uveljavitev arbitražnega sporazuma, bomo zdaj na mejo poslali policijske čolne. Ampak pozor! Ne zaradi zaščite meje, temveč za zaščito ribičev!

Kakšen značajski salto! V svoji miroljubnosti in mogoče tudi v nezadostnem poznavanju delovanja tovrstnih sil, si je zamislil, da bomo na Hrvaško policijsko invazijo v naše vode in nespoštovanje z arbitražo določene meje odgovorili s policijsko zaščito naših ribičev.

Touchdown

Ribiči mu bodo gotovo hvaležni za to napovedano akcijo. Pogosto se zdi, da se nanje spomnimo samo takrat, ko je v Piranskem zalivu špetir. Odkar imamo mejo določeno, ga je še več.

Vendar ribiči opozarjajo, da lovljenje rib ob spremstvu policije pač ni rešitev. Obstajata dva razloga.

Prvi je količinski razlog. Imamo pet policijskih patruljnih čolnov. To je premalo, da bi ponoči lahko čuvali vržene mreže. Flota — če temu sploh lahko tako rečemo — je stara, četudi je bila lani okrepljena z dvema novima čolnoma.

Drugi je vsebinski. Policijski čolni so naše ribiče ščitili že v preteklosti, a so bili Hrvati praviloma agresivnejši in uspešnejši pri izrivanju naših plovil iz voda, za katere so menili in še danes menijo, da so njihove.

Točno to se je dogajalo konec maja, ko meja z arbitražo še ni bila določena. Hrvati so v pričakovanju te odločitve svoje aktivnosti v zalivu še okrepili in uspešno — sicer brez dotika — potisnili našo ribiško ladjo Deklica čez sredinsko črto.

Potem so na območje pripluli slovenski policisti, ki so opozorili hrvaške, da so v slovenskih ozemeljskih vodah, a so Hrvati izvedli agresiven manever proti slovenskemu čolnu P-66 in ga začeli izrivati. Tudi v tem primeru brez neposrednega dotika. To je bil samo še eden v dolgi vrsti touchdownov za Hrvaško.

Kaj pa kopenska meja?

Z milijonom evrov ali še raje z dvema bi morali nagraditi tistega, ki bi našel način, kako s sosedi doseči uveljavitev arbitražnega sporazuma. S kolektivnim, nacionalnim in odločnim vztrajanjem na ničnosti arbitraže so se Hrvati trmasto postavili na okope, ki jih ni prebila niti EU, kaj šele Slovenija. Zapovrh pa mencajo tudi ZDA in nam svetujejo dogovor.

Za božjo voljo, kakšen dogovor, ko pa smo izčrpali vsa naša diplomatska znanja in prizadevanja. Ne eni ne drugi nismo ne znali ne mogli zmogli v morebiten dogovor vložiti več. Naveličani, utrujeni od medsebojnega prepucavanja in brez novih idej smo dosegli zid, pred katerim se je arbitraža zdela edini možni izhod. 

Zanimivo pa je, da meja na kopnem Hrvaške sploh ne zanima. Tu incidentov tako rekoč ni. Kot da usoda ljudi, ujetih v trapaste in nelogične vijuge naše severovzhodne meje, Hrvaške ne zanima.

Spin-off

Je pa mogoče, da je zaščita ribičev in njihovih mrež s policijskimi čolni modra, prefrigana in čisto nova taktična rešitev našega premiera, vredna največjih mojstrov meddržavnih bitk na svetu. Pravi spin-off in zgodba za v zgodovinske zbornike velikih mejnih bitk.

Če je tako, potem se predsedniku vlade opravičujem za vsako bodico v tem zapisu in se takoj postavim v prvo vsto zagovornikov slogana “ribiče na mejo, sosede pa v mrežo”.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE