Onina androfobija: Moški, ne branite žensk (pred BMZ), ker niste feministke

4.9.2017 / 06:08 Komentiraj
Moški, ki se zavzema za enakost spolov, je sumljiv? Če je to feminizem, potem nas mora biti res strah. Pa ne samo moške.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Odgovorna urednica Delove priloge Ona Sabina Obolnar prezira moške, ki branijo ženske. No, morda jih ravno ne sovraži, čeprav po njenem oporekanju sodeč ni daleč od tega.

Kako razumeti njen uvodnik, v katerem se jezi, kako so se moški — “znan in slišan slovenski strokovnjak” oz. najmanj dva “publicista” — spravili na dr. Boštjana M. Zupančiča?

Iz njenega pisanja sledijo naslednje ugotovitve:

  • Moški pišejo o BMZ-jevih šovinizmih, v resnici pa sami niso nič boljši. (Tega niti ni poskušala dokazati.)
  • Moški pišejo o BMZ-jevih šovinizmih, pri tem pa ga omenjajo kot “intelektualno avtoriteto”. Torej je to njihova težava. (Zakaj prav njihova in zakaj je to pomembno, ni jasno.)
  • Moški pišejo o BMZ-jevih šovinizmih, potem pa se čudijo, zakaj so ženske tiho. Kako si drznejo sugerirati, kaj morajo početi ženske? Takšno žuganje je nedopustno.
  • Moški se ukvarjajo z BMZ-jem, za druge teme pa so slepi in gluhi. (Zamenjajmo temo.)
  • Moškim predlaga, naj se ukvarjajo z moškimi.

Mizandrija kot druga plat mizoginije

Končni rezultat je neke vrste androfobija ali mizandrija — kar je najbrž druga plat mizoginije. Ženske bodo že same opravile s prasci, drugi moški naj se v to ne vtikajo. Pojem feminista je contradictio in adiecto. Me znamo poskrbeti zase.

Po tej logiki bi moralo isto veljati za vsa področja enakopravnosti in enakosti spolov. Če se za to zavzema moški, je nujno sumljiv. Če bi bila to stališča feminizma, potem bi nas res moralo biti kronično strah. Pa ne samo moške.

Obsojeni, obsojene na neuspeh

Po branju Oninega uvodnika nam hitro postane jasno, zakaj je naša družba v boju proti seksizmu in moškemu šovinizmu obsojena na neuspeh. Po eni strani zaradi nenavadne stereotipizacije, da je moški diskurz o ženskah a priori sumljiv. Še zlasti mora biti čudno, če ob moškem seksizmu ženske jemljejo v bran drugi moški. Torej je diskurz sumljiv že zaradi spola tistega, ki ga izreka.

Urednica sicer ne zapiše, da je s BMZ-jevimi seksizmi vse v redu. Njen fokus je usmerjen proti tistim kolumnistom — Dnevnikovemu Draganu Petrovcu in Mladininemu Vladu Miheljaku, če prav razumem —, ki temu oporekajo. Ta dva sta skoraj enako problematična kot BMZ. Da je slednjega verjetno treba ignorirati, je samo manjši del problema.

Vstop v logiko in v revijo

Odgovor na dilemo, kako bodo ženske — da ne rečem konkretno novinarke in urednice, ki bodo po spolni pripadnosti pripuščene k razpravi — izbojevale svoje boje, je lahko samo deplasiran. Kdor bo to problematiziral, bo označen kot nekdo, ki se postavlja v pokroviteljsko moško pozicijo. Moška pozicija pa je — kot kaže precej stvari — vedno napačna.

Logično. Ni treba posebej razlagati, da je ne nujno osebna mizandrija neizbežno druga plat mizoginije. Seveda je pa posebej izzivalno vprašanje, v kolikšni meri je inkorporirana v mentalno logiko ženskih revij. Te so ženske najbrž zato, ker moški vanje ne smejo imeti vstopa. Namreč v logiko in v revijo.


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 2. septembra 2017, pod naslovom Pustiti ženske pri miru: o mizandriji in mizoginiji. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE