Lastniška in vsebinska politizacija medijev. Direktno iz centrale SDS.

31.8.2017 / 06:10 6 komentarjev
2008 je Janša še prikrival in zanikal povezave s famoznimi brezplačniki. Ob prihajajočem tabloidu Škandal24 jih ne več.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Politično prevzemanje in obvladovanje medijev — tako rekoč življenjski projekt Janeza Janše — prehaja v novo fazo. Z vstopom madžarskega kapitala, politično in ideološko povezanega z Viktorjem Orbánom, realizacija postaja finančno in operativno lažja in pred volitvami tudi bolj nujna.

Kot lahko razberemo iz razvida medijev, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, bo slovenska medijska bipolarna motnja — torej politizacija medijev, ki ne skriva strankarskih povezav —, bogatejša za nov tabloidni tednik. Imenoval se bo Škandal24, distribuiran pa bo “po pošti” — kar lahko pomeni samo, da bo brezplačnik. Ali se bo tudi prodajal, bomo videli kmalu, menda že 4. septembra

Škandal24, ki ga bo spremljala spletna stran istega imena, bo izdajalo isto založniško/izdajateljsko podjetje — Nova obzorja — kot Demokracijo.

Kot odgovorna oseba je v razvid medijev vpisan Mihael Hočevar, direktor, kot odgovorna urednica pa Marjanca Scheicher, trenutno novinarka Nove24TV. Skratka, znana in preizkušena imena.

Ripost

Lastniška razmerja v družbi Nova Obzorja so naslednja: Ripost je odkupil 52-% delež Dušana S. Lajovica, 44% ostaja v lasti SDS, 4% pa ima v lasti Dejan Kaloh.

Lastnik Riposta je Peter Schatz, sicer solastnik istoimenskega madžarskega političnega tabloida. Ripost je tudi med tistimi madžarskimi podjetji (Modern Media Group, Ripost Media in Ridikul Magazine), ki so marca letos lastniško vstopila v Novo24TV — vsako od njih s 15% deležem oz. vsa tri skupaj z vložkom 800.000€. Na Siolu sta Vesna Vukovič in Tomaž Modic zapisala:

“Ripost […] velja za politični projekt stranke Fidesz. Kot so nam pojasnili madžarski viri, [njegova] uredniška politika temelji na povzemanju novic [drugih] medijev iz Orbánovega kroga in objavi prispevkov, kritičnih do madžarske opozicije.”

“Med temami, ki jih […] obdeluje Ripost, so pogosto tudi ‘nevarnost’ prihoda beguncev v Evropo, zgodbe iz madžarske polpretekle zgodovine, ko so ji vladali komunisti, madžarska opozicija ter ‘nevarnost’ milijarderja Georgea Sorosa in njegovih fundacij za Madžarsko.”

Novinarska tragedija se ponavlja kot farsa

Iz dosedanje prakse desničarskih medijev in iz samega imena medija lahko sklepamo, da Škandal24 ne bo skrival svoje novinarske agende: škandaliziral bo politične nasprotnike.

Za Janševa brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres je bilo leta 2008 značilno prikrivanje in zanikanje lastniških in vsebinskih (novinarskih) povezav. Leto dni pred novimi volitvami 2018 pa ni več nobenega pretvarjanja ali zanikanja obvladovanja in ustvarjanja novih medijev. Janša in njegova stranka sta bistveno manj sramežljiva. Kar bi nas moralo skrbeti.

Izdajanje brezplačnikov leta 2008 se je končalo s parlamentarno preiskovalno komisijo. Slovenski novinarski ceh se ni zavedal resnosti in vpliva, ki ga je politično delovanje znotraj medijev imelo na verodostojnost medijev in novinarskega poklica. Kritika je bila spontana in sporadična.

Podobno je novinarski ceh brez težav ali protestov dopuščal nastajanje in razraščanje evidentnih strankarskih medijskih trobil, kakršna je Nova24TV. Argument DNS je celo bil, da bo bralec ali uporabnik medija tako lažje vedel, kam nek medij spada, in da je strankarsko lastništvo v tem smislu dobrodošlo!

To nerazumno stališče so pri SDS vzeli zares in tako zdaj nadaljujejo z medijsko dejavnostjo brez skrivaštva in zavor. Naravnost s Trstenjakove. In s pomočjo Orbánovega kapitala. Politizacija medijev je lastniška, kadrovska, vsebinska. 

Zato ni pričakovati, da bo Škandal24 deležen kakšnih posebnih pomislekov. Podobno jih nista bila deležna niti Ekspres in Slovenski tednik, tudi zaradi vpletenosti številnih novinarjev v ta projekt.

Poseben novinarski problem je, da ne razmišljamo o škandaloznosti takih novinarskih praks in diskurzov, če jih merimo z vatli poklicnih meril in standardov. Namesto enega Škandala v bistvu dobivamo kar dva.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v nedeljo, 27. avgusta 2017, pod naslovom Janšev Škandal24 postaja novi strankarski brezplačnik. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE