Bobovnik za predsednika? Anatomija političnega trača/spina/čenč/fake newsa

29.8.2017 / 06:10 2 komentarja
Alt-right medijski ekosistem bo prevladal. Izmišljotina o Bobovniku je samo delček in primer. Tako bo to funkcioniralo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Slavko Bobovnik, predsednik? Ali vsaj predsedniški kandidat? In to kandidat SMC? Sliši se dobro in vznemirljivo. Skoraj tako dobro in vznemirljivo kot govorice, da bo kandidiral Boštjan M. Zupančič — ki si je sicer premislil, ker je za to prelen.

Hahaha, odlična ideja! Morda bi bil Bobovnik res dober na predsedniškem položaju. In zanimivo bi ga bilo gledati v predvolilnih soočenjih, ko bi stari voditeljski maček, vajen kamer, šetal svoje protikandidate sem in tja. Mogoče celo Pahorja. Z njim v igri ne bi bil tak predvidljiv dolgčas, kajneda?

Pa je to res? Seveda ne. Bobovnik ne razmišlja o kandidaturi in ne bo kandidiral. Gre za navaden trač. Pa ne samo za nenamerno, rekla-kazala pomoto, ki je preveč dobro in preveč vznemirljivo zvenela, da bi glede na neresničnost ostala neobjavljena.

Gre za politični spin oz. updatano rečeno za fake news. Namenoma. Dajmo vendar malo klikat, ne.

Kako se je vse skupaj začelo?

Kako se je vse skupaj začelo? Take a wild guess. V sredo zvečer je Janez Janša na Twiterju objavil tole:

“Druščina iz Murgel ob asistenci GGolobiča menda štela  @SBobovnik kot kandidata @StrankaSMC za PR. #novicestržnice”.

Naslednji dan mu je Slavko Bobovnik sam odgovoril:

“Ima SDS probleme ali je treba diskreditrat nepredvidljivega voditelja refer. ali predsedniških soočenj? Ne se naprezat, me niso planirali.”

A še pred tem, v četrtek zjutraj, je nepovezani poslanec DZ Andrej Čuš (do lani SDS) na Twitterju objavil naslednje:

“To pa je presenečenje. @SBobovnik kandidat SMC za predsednika Slovenije.”

Vestičko — namreč o Čuševem tvitu, ne o Bobovnikovi kandidaturi — je še isti dan na kratko objavil Večer ter jo pospremil z izjavo SMC, da “še [niso] sprejeli odločitve [o svojem predsedniškem kandidatu]”, in z navedbo, da Bobovnik ni na razpolago za komentar, ker je na “dopustu v tujini”.

Kako se je Bobovnik začel kotaliti

Bobovnik se je začel zares kotaliti, ko je čenče v soboto objavil Požareport. Trač je razširil z naslednjimi adrenalinskimi dodatki:

  • da Bobovnik “sicer še ni rekel dokončnega da, kaj šele ne”;
  • da za njegovo kandidaturo [stoji] ekipa […], ki je blizu Golobiču in Kučanu”;
  • da je Bobovnik “že pred časom dovolil, da njegov doseg in možnosti uspeha na predsedniških volitvah izmerijo na posebni tajni anketi javnega mnenja” (ki da jo je izvedla agencija Episcenter);
  • in da mu kar dobro kaže, saj da je po tej sondaži na tretjem mestu “takoj za Marjanom Šarcem […] in daleč pred […] Ljudmilo Novak” in bi se lahko morda celo uvrstil v drugi krog, “če ne celo [premagal] še Pahorja”.

Vse skupaj je potem v nedeljo povzela — no, prepisala od Požarja — Nova24TV.si pod še dodatno našpičenim naslovom Resno? Kučanov in Golobičev piarovec Slavko Bobovnik odhaja v boj za predsedniško funkcijo?.

Le zakaj bi se kot potencialni voditelj predvolilnih soočenj tik pred zdajci preselil na drugo stran kamere? No, privrženci far-fetched teorij bi vam na to preprosto odgovorili takole: “Saj ravno to je dokaz in motiv za kandidaturo! Ker bi še rad malo delal in služil narodu in Kučanu. In ker je predsedniška plača višja kot bo njegova penzija!”​

Za lase in brke privlečeno

Kot sem že citiral, Bobovnik možnost kandidature zanika.

Bobovnikovo kandidaturo pa zanika tudi SMC. Stranka pravzaprav sploh ne ve, za kaj gre. Očitno ne berejo ne Požarja ne Nove. [Berejo pa Fokuspokus. Poslanski klub SMC je naš edini strankarski naročnik. Že dve leti. Disclaimer: Njihovih 40,98€ za dve letni naročnini je edini davkoplačevalski denar, ki smo ga kdaj prejeli; op. ur.]

Pogovor je skratka potekal takole:

“Zanima me, kaj je zdaj s tem vašim Bobovnikom.”

“Kaj pa je z Bobovnikom?”

“Da bo kandidiral.”

“Za kaj pa?”

“Za predsednika.”

“Predsednika česa?”

[Postajam nestrpen.]

“Republike!”

“Čigav kandidat pa bi naj bi bil?”

“Vaš!!”

“SMC?”

“Ja!!!”

[OMB!]

Kot lahko izvemo od njegovih kolegov na TVS, ima Slavko Bobovnik manj kot leto dni do upokojitve. Le zakaj bi šel na kolikor-toliko stara leta kandidirat za predsednika? Le zakaj bi se kot potencialni voditelj predvolilnih soočenj tik pred zdajci preselil na drugo stran kamere?

No, privrženci takih far-fetched teorij bi vam na to preprosto odgovorili takole: “Saj ravno to je dokaz in motiv za kandidaturo! Ker bi še rad malo delal in služil narodu in Kučanu. In ker je predsedniška plača višja kot bo njegova penzija!”

Alt-right medijski ekosistem

Kot rečeno, izmišljotina o Bobovnikovi predsedniški kandidaturi je vznemirljiva, razburljiva, za bolj skeptične pa tudi smešna. Je pa seveda tudi politični spin. Komu lahko tak fake news koristi?

Glede na to, da je informacija prišla na dan po Janševi zaslugi in očitno tudi po zaslugi njegovega bivšega poslanca, se ni treba preveč mučiti z razmišljanjem.

Desnim desničarjem, se pravi SDS, take neumnosti samo koristijo. Vsak tak fake jim pride prav v tej specialni, psihološki vojni proti vladi, mainstream medijem, levičarjem nasploh. Ker kot vidimo iz nadaljevanja zgodbe, kot jo je nazadje napumpala Nova, štofa nikoli ni dovolj. Če ne gre drugače, si ga je treba izmisliti.

In sodeč po napovedi Novinega tedniškega, brezplačniškega pobratima Škandala24 bo tega vedno več. Alt-right medijski ekosistem bo prevladal. Izmišljotina o Bobovniku je samo delček in primer. Tako bo to funkcioniralo.

PS:

Do zaključka redakcije mi od Episcentra ni uspelo dobiti informacij v zvezi z raziskavo ratingov predsedniških kandidatov, v katero bi naj bil domnevno vključen tudi Slavko Bobovnik. Povedali so mi samo, da javnosti ne razkrivajo podrobnosti o anketah.

Možno je seveda, da je Episcenter dejansko preverjal ratinge tudi za Bobovnika — vendar ne po nalogu zunanjih naročnikov, ki bi voditelja Odmevov res želeli videti kot kandidata, temveč na lastno iniciativo. Za primerjavo, kako bi se v primerjavi z drugimi, dejanskimi kandidati odrezal nekdo kot znan obraz ali ime. To ni neobičajna praksa javnomnenjskih agencij.

Kaj iz tega oprijemljivega izvejo, ne vem in ne bi rad ugibal. Morda to delajo samo za hec, da ne rečem iz objestnosti.

Res pa je, seveda, da včasih to kdo ve zakaj in kako vendarle pride v javnost in se navzame neslutenih razsežnosti in političnega spina. 

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE