Primer Tomić-Grims ali toplo pivo (2.) z okusom po urinu

10.8.2017 / 06:10 4 komentarji
Edina zaščita pred SLO medijsko alt-right norostjo je posmeh. Ciničen, brutalen, vulgaren, huronski, krohotajoč posmeh.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nadaljevanje včerajšnjega članka Pitje piva je postalo prava znanost.


Incident s pivom komunajzer v Lidlu, ki ga je popularizirala — namreč incident, ne pivo — Nova24TV.si, je pomenljiv fake news. Fake ne zato, ker ne bi bilo res, ampak zato, ker je trash.

Problem ni samo v tem, da je butasti Janšev medij zadevo prenapihnil. Desni mediji se resda mojstrijo v pretiravanju z neslutenimi debilizmi, vendar smo dejansko priča vedno glasnejšemu in vedno agresivnejšemu zgražanju nad vedno nepomembnejšimi stvarmi.

Ljudje se zgražajo za vsako figo, kot da je konec sveta — kako se ne bi nad pivi josip, broz, tito in jovanka na policah supermarketa.

Alternativna desnica pa se za dobro vago še profesionalizira in iz enega protikomunistično zateženega supermarket denuncianta brez posebnega tabloidnega truda naredi célo bombastično zgodbo.

Kot da so proti inkriminiranemu pivu ves mesec demonstrirale nepregledne množice na Roški in ustanovile Odbor za varstvo pivopivčevih pravic.

Psihološko, karakterno, socialno

Če jaz kaj takega preberem, grem najprej računat: na morda tri idiote, ki se jim zdi vredno javno zgražati zaradi politično sumljive blagovne znamke ali celo ukrepati pri trgovcu, obstaja tristo tisoč drugih — ki pijejo pivo ali ne —, ki se jim to ne zdi nič takega.

Ni nujno, da jih zabava. Lahko da se jim zdi brez veze. Magari sporno. Ampak s človekom mora biti nekaj resno narobe — čisto psihološko, karakterno, socialno —, da se gre aktivno, državljansko, civilnodružbeno, angažirano zgražat nad artiklom s komunističnimi asociacijami.

To je ta izkrivljena Facebook mentaliteta. Nekdo ti uzurpira parkirno mesto, pa mu pofotkaš avto z registracijo in ga greš zmerjat z drhaljo in jamrat, da gre Slovenija k hudiču. (Sorry, Štajni. Nisem si mogel kaj.)

Prestrašiti in razjeziti?

Drugi — mogoče “delničarji” Nove24TV ali volilci SDS — pa hočejo izboljšati svet z eliminacijo marketinškega humorja. Pa kaj potem, če komu pride na misel, da poimenuje pivo komunajzer? Get a life! A res ne morete sami pri sebi kuhati jeze in zamere nad tem, kam gre ta svet, če je bil kak vaš prednik na Golem otoku ali bil ubit v Kočevskem Rogu? Kot da nimate že dovolj problemov s tem sami, zakaj še nam težite? Saj vam ne bo nič lažje.

Ali pa tisto s plakatom, ki so ga duhoviteži nekje na deželi — kjer “pot […] vodi prav do množičnega morišča” [Huda jama] — postavili prijatelju za rojstni dan in na katerem figurira jugoslovanska zastava.

Dobro, svoje si mislim o teh ruralnih družabnih navadah, ampak no: “Komunistični simboli prestrašili in razjezili vaščana”?! Si kar predstavljam reveža, ki mu uide v hlače od strahu ob misli, da tanki že prečkajo Kolpo, medtem ko lahkoživi potomci morilcev zlivajo vase pir iz piksen iz Hoferja za 57 centrov in pečejo na žaru leskovačke uštipce!

Jasno, da revežu ne preostane drugega, kot da obrambno in zaščitno pokliče Novo24TV.si!

How low can you go

Poln kufer imam tega postanega, mlačnega, brezalkoholnega piva z okusom po urinu. Samo še kratek nasvet kolegom v mainstream medijih.

Kreganje z alternativnimi desničarji se vam ne bo obrestovalo. Samo še slabše bo, če se boste spuščali v vojno z njimi. Ker nimate šans. Oni so gverila. Oni so partizani, ki se borijo proti totalitarni vojski Big Brohterja. Taki vedno zmagajo.

To pa ja veste? Saj ste potomci zmagovalcev, ne?

Recimo ta zadnja neumnost s paparaco fotkami Violete Tomić na trajektu Split–Vis in nespretnimi domnevami, da jih je posnel Branko Grims himself.

How low can you go? To je poden od podna celo za Novo24TV.si, ki že tako ali tako postavlja nove standarde gnusobe — recimo že z naslovom Prav nič damsko: Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je ‘luftala’ v hotkah na trajektu za otok Vis —, nič manj pa za Svet24, Novice in Žurnal. Odlazkov organ in drugi so namreč podobno, četudi politično nasprotno smetje kot Nova. 

Toda Dnevnik?! Zakaj si pa Dnevnik zadnje čase na vse kriplje prizadeva biti všečen z intenzivnim pokrivanjem subinteligentnih tračev?

Aja, temu so včasih rekli glosa. Ta žanr bi bilo treba v Sloveniji zakonsko prepovedati.

Mainstream ima preveč političnega masla na glavi, preveč nečistih, nenovinarskih interesov, premalo etične verodostojnosti in moralnih pravic, predvsem pa premalo novinarskega stila, znanja in občutka za moralne, logične in jezikovne finese, da bi se spuščal s pikajočimi zobotrebci v frontalne spopade z gorjačami alternativnih desničarjev.

Ne bo šlo

Ne bo šlo. Mainstream mediji so po defaultu in definiciji pokroviteljski in moralizatorski, zato vedno padajo in padejo na drugi ekstrem populizma. S tem izgubljajo identiteto in digniteto in dajejo alternativnim desničarjem samo še več štofa za njihove marsikdaj utemeljene očitke o politični pristranskosti in rapidni degradaciji novinarskih standardov.

Primer Tomić-Grims oz. konflikt med Novo in Dnevnikom je v tem smislu zgovoren. Alternativna desnica je mainstream medij zvabila v past pritlehnosti, primitivizma in poljubnosti, kjer ji ta ne more konkurirati.

Ker čeprav si Nova24TV.si po eni strani recimo ne pomišlja objavljati opolzkih paralifestyle naukov za telebansko prepoznavanje signalov, da nas ženska rajca, naj si Dnevnik — ali katerikoli drugi dostojni medij — nikar ne dela utvar, da jim slovenski Breitbart ne bo nekega dne poočital, da s takimi zgodbicami poneumljajo ljudi, medtem ko se oni že ves čas borijo za pravico in resnico.

Pa ja. Medijska avantgarda. Nazadnje bo še izpadlo, kot da so mainstream mediji uničili informacijski ekosistem!

Nothing left to lose

In morda bo celo res nekaj na tem. Mainstream ima preveč masla na glavi in politične smetane na brkih, preveč drugih, tudi nečistih, nenovinarskih interesov, premalo etične verodostojnosti in moralnih pravic, predvsem pa premalo novinarskega stila, znanja in občutka za moralne, logične in jezikovne finese, da bi se lahko spuščal s pikajočimi zobotrebci v frontalne spopade z gorjačami alternativnih desničarjev na njihovem terenu.

Medijskih modelov in principov alternativne desnice ni treba ignorirati. Vendar se jih lotevate z napačnim, neučinkovitim orožjem. Edina učinkovita zaščita pred slovensko medijsko alt-right zblaznelostjo je posmeh. Skrajen, ciničen, brutalen, vulgaren, huronski, krohotajoči se posmeh.

Prepustite to drugim, ki znajo to bolje početi od vas in ki jim to ne more škoditi tako kot vam. Takim, ki za razliko od vas nimajo več česa izgubiti.


Nadaljevanje jutri.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE