V Sloveniji divja državljanska vojna

2.8.2017 / 06:08 1 komentar
Desničarska medijska alternativa je MSM napovedala totalno vojno. Oni pa nastavljajo čivavini čeljusti še drugi gleženj.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Še verjamete medijem? Tako imenovanim MSM, mainstream medijem? Ali režimskim medijem, kot jim pravi Nova24TV.si? Tranzicijskim, kot so jim še ne tako davno rekli lepše vzgojeni desničarji, preden so se utrgali s ketne? Ali tako imenovanim opankarskim žurnalistom, kot jih je krstil Janez Janša 16. januarja 2014 ob 1:08 zjutraj?

Verjetno. Zagotovo še kdo. Jaz že. Vsaj včasih. Čeprav znam s skepso brati med vrsticami in nisem med najbolj lahkovernimi.

Desničarska medijska alternativa — alt-right po slovensko — je napovedala vojno tako imenovanim režimskim, tranzicijskim medijem in opankarskim žurnalistom. Očitajo jim, da so krivi za vse, kar je v Sloveniji narobe. Od leta 1941 ali 1945 pa do danes.

Nova slovenska državljanska vojna je deloma tudi politična, vendar je predvsem civilna. Civil war. Civilno-družbena. In navidez civilizirana.

Kdo je SLO alt-right?

Državljansko vojno so sprožili Nova24TV (in/ali/oz. Nova24TV.si), Reporter, Demokracija in Požareport.

To so storili ob asistenci družbenih omrežij. Folk se na Facebooku in Twitterju že leta in leta iz dneva v dan bolj primitivno razpizdeva ali lepše rečeno načrtno in spozabljivo desenzibilizira za inteligentnejše razumevanje družbenih problemov. Še posebej tistih problemov, pri katerih je pomembna medijska reprezentacija.

Ta državljanska vojna je v bistvu specialna vojna. Vojna v medijih. Medijska vojna. Vojna za prepričanje in prepričevanje. Vojna za to, da ljudje ne bi več verjeli nikomur razen tistim, ki jo razpihujejo. Ker mainstream, režimski, tranzicijski, opankarski mediji lažejo. Vsi.

Samo za dobre želodce

Včeraj se mi je dvakrat obračal želodec. Zjutraj ob branju Požareporta, ki je obelodanil sicer že en dan staro, vendar breaking alternativno novico, da je bila prometna nesreča Irene Polak, bivše žene mariborskega župana Andreja Fištravca, v resnici samomor. Kao, to je Mariborčanom totalno jasno.

A to še ni vse! Svojo ekskluzivno teorijo se je Bojan Požar čutil dolžnega podkrepiti s formulacijo, da so drugi mediji — zlasti Večer, ki pokriva tamkajšnji konec, pa tudi drugi — javnosti to “zamolčali”.

Ni se samo nerodno izrazil. Izrazil se je tako, kot da je “molk” o samomoru Irene Polak isto, kot če mainstream mediji držijo štango recimo Zoranu Jankoviću, ki je spet ne vem kaj naredil in je zato treba zaščititi njegovo etično neoporečnost.

Lažejo? Spet? Kdo?

Drugič mi je šlo na bruhanje, ko sem bral na Reporterju članek pod naslovom Slovenski mediji spet lažejo o Melanii: Prva dama ZDA je poskrbela za turistični “boom” v Sloveniji!.

Glejte, zaradi mene se lahko Ljubljana od navala turistov po zaslugi Melanije Trump pogrezne kot Benetke. Ali pa če Univerzo poimenujejo po njej. (Ne bom iz protesta vrnil diplome.)

Recimo, da dojemam vrednost oz. zanimivost te novice. Ženska je lastnoročno pripomogla k večjemu turističnemu obisku Slovenije. Prav. Napihoval seveda tega ne bi, ker po zdravi pameti njen doprinos ne more biti enormen. Je pa verjetno, da se na svetu najdejo ljudje, ki rabijo tak stimulans, da si izberejo Slovenijo za destinacijo.

Pa vendar: da je FLOTUS zaslužna za napredek slovenskega turizma, jim na Reporterju ni dovolj newsworthy. Morali so dodati, da “slovenski mediji spet lažejo”.

Ja. Spet. Češ: “Kljub temu so nekateri slovenski mediji to poskušali predstaviti, kot da Melania na obisk tujih gostov ni imela vpliva.”

Grizejo. Ne lajajo.

Ta državljanska vojna, ki jo bijejo alternativni desničarji proti mainstream medijem, je zanimiv fenomen že v tem smislu, da je v bistvu enostranska. Vojna z enim samim udeležencem. SLO alt-right kar naprej bevska — ker samo grize in ne laja —, medtem ko se MSM v bistvu ne pustijo provocirati in čivavini čeljusti nastavljajo še drugi gleženj.

To se jim bo kruto maščevalo. Vsak tak majhen ugriz pomeni, da jim ljudje še manj verjamejo. Iluzorno je pričakovati, da bodo ljudje samo odmahovali z roko in da ne bodo začeli masovno verjeti, da res nisi vreden zaupanja in kredibilen.

Ponavljam: to je specialna vojna. Gre za vojno za to, komu bo večina verjela. SLO alt-right si domišlja, da večina ljudi že zdaj verjame njim. To zaenkrat še ne more biti res, ni pa izključeno, da nekega dne bo. Tudi zato, ker mainstream mediji vse prepogosto nosijo alternativnim desničarjem argumente proti sebi dobesedno na pladnju. Opažamo sicer, da se poskušajo poboljšati, vendar očitno ne preveč uspešno.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE