Ste pripravljeni na prihodnost?

30.7.2017 / 06:10 4 komentarji
Prihajajo spremembe. Kaj bo postalo resničnost, je odvisno od naše starosti. Kako hitro se bomo prilagodili v Sloveniji?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nemški podjetnik Udo Gollub je že pred časom spisal nekaj trditev, ki so povezane z našim življenjem v prihodnosti. Iz velikega nabora pretresljivih sprememb vam v razmislek ponujam naslednje. 

Leta 1998 je imel globalni foto velikan Kodak 170.000 zaposlenih in je prodal 85% vsega fotografskega papirja na svetu. V samo nekaj letih je njihov poslovni model propadel. Kodak je bankrotiral.

To, kar se je zgodilo Kodaku, se bo v naslednjih desetih letih zgodilo številnim industrijam. Ali ste leta 1998 pomislili, da čez tri leta sploh ne boste več printali slik?

Nove programske rešitve bodo obrnile na glavo večino tradicionalnih industrij v naslednjih 5 do 10 letih.


Uber je samo programsko orodje. Nimajo nobenega avtomobila, vendar so kljub temu največje taksi podjetje na svetu.

Airbnb je največja hotelska družba na svetu, čeprav nimajo nobenega hotela. Stvari, za katere smo mislili, da so povsem trapast izum, so postale superiorne in del našega vsakdanjika v zelo kratkem času.

Umetna inteligenca

Računalniki bodo postali eksponencialno boljši v razumevanju sveta. Letos je računalnik premagal najboljšega igralca goja na svetu. Deset let prej, kot je bilo pričakovano.

Mladi pravniki v ZDA že težko dobijo službo, saj IBM-ov Watson zagotavlja — zaenkrat sicer samo osnovne — pravne nasvete v nekaj sekundah in z 90-% natančnostjo. V primerjavi s 70-%, ki jo zagotavljajo pravniki. V prihodnosti bo potrebnih kar 90 % manj pravnikov. Ostali bodo samo visoko specializirani.

Watson tudi že pomaga diagnosticirati bolezni. Tudi raka. Štirikrat natančneje kot ljudje. Facebook danes razpolaga s programsko rešitvijo, ki prepoznava obraze bolje kot ljudje. V letu 2030 bodo računalniki postali inteligentnejši kot ljudje.

Samovozeča vozila

Leta 2018 bomo dobili prvo samovozeče vozilo v javnem prometu. Okrog 2020 bo celotna industrija “vržena s tečajev”. Ne bomo si več želeli lastnih avtomobilov, bolj kot danes pa bomo hoteli biti mobilni. Poklicali bomo avto s telefonom. Telefon bo ”taksi službi” pokazal, kje smo, in nas pripeljal na želeno lokacijo. Vmes bomo produktivni in bomo nemoteno delali. Ne bo nam treba parkirati, samo za prevoženo razdaljo bomo plačali. 

Naši vnuki ne bodo imeli vozniškega dovoljenja. Nikoli jim ne bo treba voziti avta. To bo spremenilo tudi mesta in kraje, saj bomo potrebovali tudi do 95 % manj vozil. Današnja parkirišča bomo spremenili v parke. 

Vsako leto umre v prometnih nesrečah po vsem svetu 1,2 milijona ljudi. Danes doživimo prometno nesrečo v povprečju na 100.000 prevoženih kilometrov. S samovozečimi vozili se bo ta številka dvignila na 10 milijonov kilometrov. To bo rešilo milijon življenj na leto.

Avtomobilska industrija in zavarovanje

Večina avtomobilskih proizvajalcev bo zaprla vrata. Tradicionalni proizvajalci poskušajo z evolucijskim pristopom in izdelujejo samo vedno boljša vozila. Tehnološka podjetja kot Tesla pa v resnici izdelujejo računalnike na kolesih.

V težavah bodo tudi zavarovalnice. Brez avtomobilskih nesreč se bodo njihova zavarovanja dramatično pocenila. Baje celo za stokrat. Obstoječi model avtomobilskega zavarovanja bo izginil.

Spremenil se bo tudi nepremičninski trg. Ker če lahko delate na poti v službo, se boste raje naseljevali dlje od mest, v naravo in privlačnejša naselja. 

Električna vozila bodo v prometu postala prevladujoča do leta 2020. Mesta bodo manj hrupna. Elektrika bo postala poceni in čista. Pridobivanje elektrike s pomočjo solarnih celic raste eksponentno zadnjih 30 let, a se šele danes zaznava njihov vpliv. Njihove cene bodo padle do te mere, da bo klasično premogovništvo izginilo do 2025.

Zdravje in 3D tiskanje

Cena Tricorderja X, posebne medicinske naprave, poimenovane po programu Star Trek, bo objavljena letos. Ta bo delovala v povezavi z vašim telefonom, ki bo lahko preiskal vašo kri, vdihnjen zrak, mrežnico… — in nato analiziral 54 biomarkerjev, ki bodo identificirali skoraj vsako bolezen. To bo poceni, zato bo v nekaj letih vsakdo na tem planetu imel dostop do sodobne medicine skorajda zastonj. 

Cena najcenejšega 3D printerja se je v desetih letih znižala z 18.000$ na 400$. V tem času je printer postal stokrat hitrejši. Vse najpomembnejše tovarne čevljev že 3D printajo čevlje.

Rezervni deli v letalski industriji so natisnjeni v 3D. Vesoljske postaje imajo printerje, ki omogočijo optimizacijo rezervnih delov, ki so potrebni na takšni postaji. Že konec letošnjega leta naj bi nekateri pametni telefoni imeli možnost 3D skeniranja. Lahko bomo 3D skenirali našo nogo in si doma natisnili čevelj, idealen za našo nogo.

Na Kitajskem so že zgradili šestnadstropno poslovno hišo, ki je v celoti narejena s pomočjo 3D tiskanja. Do leta 2027 bo 10% vse svetovne proizvodnje narejeno s 3D tiskanjem.

Delo, življenjska doba, izobraževanje

Sedemdeset do 80% današnjih delovnih mest bo izginilo v naslednjih 20 letih. Nastalo bo veliko novih. Ni pa povsem jasno, ali jih bomo dobili dovolj v tako kratkem času, da ohranimo danšanjo stopnjo zaposlenosti. 

Življenjska doba naraste v povprečju za 3 mesece na leto. Pred štirimi leti je znašla 79 let, danes že 80 let. Do leta 2036 se bo dvignila za več kot leto v enem letu. Torej bomo živeli mnogo dlje, več kot 100 let.

V Aziji in Afriki stane najcenejši pametni telefon okoli 10$. Do 2020 bo imelo 70% vse svetovne populacije svoj pametni telefon. Ta v razvitem svetu omogoča dostop do izobraževanja in različnih oblik učenja. Program Khan Academy so že priredili v več jezikovnih različic: za Indonezijo, arabske države, svahili, kitajščino. Angleška verzija bo na voljo brezplačno. Otroci in mladostniki — še posebej ciljajo na Afriko — bodo tekoče govorili angleško v pol leta.

Kaj od tega bo za nas postala resničnost, je odvisno od naše današnje starosti. Kako hitro se bomo spremembam prilagodili v Sloveniji, pa najbrž velika neznanka. Ste pripravljeni na prihodnost?


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE