Gorenjska kot Graceland. Avsenikland. Sveta dežela za ljubitelje glasbe.

24.7.2017 / 06:08 Komentiraj
Še dobro, da se turistični razmah dogaja daleč od politike, skregane z pametjo. No, pomembno je, da pamet ohranimo sami!
NAROČI SE PRIJAVI SE

Dve leti bo, odkar sem pisala o tem, da bi Begunje morale postati slovenski Graceland. Avsenikland. V trajni spomin Slavku Avseniku in njegovi skupini, v nemško govorečem svetu znani kot Oberkrainer Quintet. Glasbenemu fenomenu, ki je vlil vero vsem nam sistemsko utesnjenim v bivši Jugi, da je z dobro idejo mogoče osvojiti svet. Neglede na to, od kod prihajaš. Avseniki so bili ob Elanu takrat edini slovenski globalni brand. 

Takrat sem razmišljala, da bi Begunje — tako kot je Graceland po smrti Elvisa Presleyja postal sveto mesto za ljubitelje rock‘n’rolla — morale postati sveta dežela ne samo za vse ljubitelje narodnozabavne glasbe, temveč tudi poklon glasbi in glasbenim ustvarjalcem nasploh, ki puščajo za sabo prepoznaven in edinstven pečat.

Da reka romarjev ne usahne

V četrtek sem bila v Radovljici, kjer je Zavod za turizem in kulturo poletne večere prav všečno popestril s “četrtkovimi osvežitvami”. Recept sicer ni inovacija, ampak deluje.

Osrednji trg šarmantnega radovljiškega središča je bil nabito poln. Izvrstna glasba, tokrat  skupine Hamo & Tribute 2 Love, kulinarična ponudba (vsakokrat drugih) dveh “radolških” chefov, mini kombi s ponudbo kakih šestih slovenskih kraft pivovarjev, nekaj stojnic z ročno narejeno robo in obvezen sladoled v slaščičarni Vidic, iz katere se je ves večer vila vrsta ljubiteljev odličnega sladoleda. Na parkirišču pa madžarske, poljske, avstrijske, nemške, nizozemske, italijanske in še kakšne registracije. 

Nastanitvene kapacitete v Radovljici so polno zasedene. Eden od ponudnikov je apartmaje dokončal pred 14 dnevi. Niti promovirati jih še ni utegnil, pa že ima vse zasedeno. Naravnost fantastično!

Ob pogovoru z direktorico radovljiškega turizma se mi je obraz še bolj razlezel v nasmeh. V Begunjah se namreč nekaj premika. Radovljičani so tam odprli podružnico matične turistične pisarne, ki bo skrbela izključno za begunjsko dogajanje. Izbrali so sodelavca, ki je vešč turističnega razmišljanja, ob tem pa je tudi velik Avsenikov fan. Z družino Avsenik bodo sodelovali z roko v roki, ustvarjali vsebine in skrbeli, da reka romarjev ne usahne.

V Begunjah se nekaj premika. Radovljičani so odprli podružnico matične turistične pisarne, ki bo skrbela izključno za begunjsko dogajanje. Izbrali so sodelavca, ki je vešč turističnega razmišljanja, ob tem pa je tudi velik Avsenikov fan. Sodelovali bodo z družino Avsenik, ustvarjali vsebine in skrbeli, da reka romarjev ne usahne.​ — [Fotografija: avsenik.com]

Spremembe!

Končno smo se naučili povezovati in razmišljati o skupnih ciljih in ne samo o tem, za koliko bom prikrajšan, če sodelujem, ampak koliko bom pridobil zato, ker sodelujem. Konec avgusta bo v Begunjah tradicionalni Avsenikov festival. Karte so že zdavnaj razprodane. No, mogoče lahko ujamete še kakšno za nedeljo, a ta podatek je star že dva dni in ni rečeno, da drži.

Draž Begunj pa kljub nedvoumni dominantnosti niso samo Avseniki. Pogosto nam o naših lepotah največ povedo navdušeni tujci. Še moja turistično razvajena nemška žlahta je vedno navdušena, ko pridejo na obisk.

Radovljiško mestno središče, oddaljeno samo nekaj kilometrov, je pravljična dežela, ki živi svoje življenje, ločeno od stanovanjskega dela Radovljice. Linhartov trg izvablja vzdihe navdušenja, že ko ga zagledaš. Če pa je še napolnjen z vsebinami, je to zagotovo eno najlepših srednjeveških mestnih jeder pri nas. Majhne stisnjene hiške dobivajo obnovljene fasade in novo ponudbo, skrbno urejeno gorenjsko cvetje se šopiri z okenskih polic. Radovljica je čista in urejena.

Prestolnica slovenskih Alp

Goste navdušujejo tudi pohodništvo, planinarjenje, kolesarjenje, ribištvo, Šobec, Bled, Bohinj, kmečki turizem itd. Takega zaledja nima niti Graceland!

Pa Kranj, 15 minut vožnje stran. Prestolnica slovenskih Alp — kot so si nadeli slogan na tujih trgih — je bučno in množično obeležila petkovo Kranjsko noč, ki se je začela v četrtek, trajala še vso soboto in ki se bo zaključila v nedeljo. Kranjske nastanitvene kapacitete so zasedene 90-%. Največ tujih gostov pride v Kranj iz Južne Koreje! Gostinci pritrjujejo, da se ljudje vračajo v center Kranja, kjer je življenje pred leti skorajda zamrlo in pustilo za seboj opustošenje praznih prostorov in propadlih podjetniških zgodb.

Danes je v Kranju že precej drugače. Tudi investicijski cikel obeta več kot 50 milijonov evrov svežega denarja v prihodnjem obdobju, večji del iz EU sredstev, s katerimi bodo obogatili kakovost in raven življenja.

In tega je še veliko

To je eden mojih redkih pozitivno naravnanih blogov. Takšni so običajno manj brani in deljeni. Škoda. Dobrih zgodb je v resnici še veliko, vendar nas kliki, branost, ratingi prepogosto zapeljejo v drugo smer.

Naj zaključim v kritičnem slogu. Še dobro, da se ti gorenjski premiki dogajajo daleč od politike. Ta gre pri nas tako ali tako svojo pot, pogosto povsem odmaknjena od realnosti in skregana z zdravo pametjo.

Pomembno je, da jo — to zdravo pamet — ohranimo mi sami!


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE