Krasni novi svet Telemacha in Pro Plusa ali začetek konca televizije

20.7.2017 / 06:08 6 komentarjev
S prevzemom bosta Pop TV in Kanal A ne samo dražja, ampak tudi bolj neumna. Normalni uporabniki bomo to nehali gledati.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Nadaljevanje včerajšnjega članka Ne, Telemach ne bo vlagal v profi, etično novinarstvo na Pop TV, Kanalu A.


No, strinjam se z DNS in drugimi, ki mislijo, da bo morala Agencija za varstvo konkurence natančno pretehtati napovedani Unitedov oz. Telemachov prevzem Pro Plusa.

Še več! Sam celo mislim, da bi ga AVK morala zavrniti kot nedopustnega in škodljivega za svobodo medijskega trga — tako v gospodarskem kot v vsebinskem smislu.

Se pa bojim, da se to ne bo zgodilo. AVK bo na željo Vlade — če že ne Ministrstva za kulturo, pristojnega za medije — po mojem zagotovo počepnila pred nameravano koncentracijo medijskega vpliva in medpanožno kombinacijo vsebinskih in providerskih storitev.

United bo po volji in zaslugi kapitalsko servilne Vlade, fascinirane nad investicijsko privlačnostjo slovenskega gospodarskega okolja, meni nič, tebi nič legalno in brez zadržkov prevzel Pro Plus in povzročil veliko hujše onesnaženje po vsej Sloveniji, kot bi ga Magna Steyr na nekaj hektarih Hoškega polja in še Kemis za nameček okrog Vrhnike.

Kaj še sploh opazimo v medijih?

Pa se bo stanje na medijskem trgu res drastično poslabšalo? Po mojem ja. Postopno že. Vendar je vprašanje, ali bomo to sploh opazili. In če sploh, kdaj bomo opazili. Saj vedno manj opazimo.

Kaj še sploh opazimo v medijih? Koliko medijev še sploh opazimo? Se v Sloveniji sploh še kje pozna — v pozitivnem smislu —, da imamo medije?

Ne. Gre samo za folklorno jeznorito kratkočasje, ki poneumljenemu ljudstvu omogoča zgražanje nad politiko in občo moralo. Pri tem pa ne vidimo, da so se najbolj inkriminirani subjekti navadili stoično prenašati to naše bevskanje in da delajo naprej tako, kot da se nič ne dogaja.

Še niste pogruntali, kako zanemarljiv je postal vpliv medijev? Navidez je vedno več škandalov in zgražanja, ampak gospodarska karavana gre pri vsem tem lajanju naprej.

Se še spomnite pivovarske vojne? Takrat se je začelo to sranje z nacionalnim interesom, zaradi katerega Slovenija nazaduje tako gospodarsko kot mentalno. Pa poznejše, bi pa ne bi prodaje Mercatorja in bolj recentne neprodaje Telekoma in zdaj aktualnega prevzemanja Gorenjske banke (če se omejim samo na biznis)?

Kdo bo še to gledal?

Sicer tehnološko logičen prehod od distribucije vsebin po digitalnem prizemnem omrežju na satelit, kabel, IPTV in internet je Pro Plus izkoristil za enega največjih nategov v novejši zgodovini slovenskega korporativnega podjetništva.

Mafijsko neoliberalna zmeda na trgu IT storitev — od mobilnih do programskih paketov, če dostopov, hitrosti in (optičnih) kablov sploh ne omenjam, ki se po zaslugi nesposobnih regulatorjev vleče že od časov razpustitve PTT, bi lahko brez Telemachovega vstopa v TV produkcijo ostala status quo.

Nekako bi se navadili vsakih nekaj let plačevati nekaj evrov več namesto manj. Toda s prevzemom Pro Plusa bo televizija postala ne samo bistveno dražja, ampak tudi bistveno bolj neumna.

Napovedujem, da bomo normalni ljudje v Sloveniji v roku 5 do 10 let nehali gledati televizijske programe, ker bodo postali preneumni in predragi za svojo kvaliteto, kot jo vidijo kravatarji EBRD in KKR, in se začeli množično seliti na Netflix in podobne platforme — mogoče vključno z  Voyom.

Upam vsaj, da se (R)TV Slovenija zaveda te zaskrbljujoče, čeprav zanjo tudi izzivalne perspektive in možnosti, ki ji jih ponuja. No, za Ljerko Bizilj in Jadranko Rebernik nisem ziher.

A kakorkoli: ne vidite, da mediji trobijo zaman in tja v en dan? Da politika dela, kar se ji zljubi? In da ji lahko kaj preprečijo (ali vsaj začasno odložijo) samo državljani sami z referendumom?

Resno! Morda pa nam ne preostaja drugega, kot da začnemo Vladi za vsako figo nagajati z referendumi — tudi v zvezi z mediji, ne samo za Drugi tir ali Družinski zakonik.

Mediji so v Sloveniji popolnoma useless. Watchdog, ki za občasno razvedrilo permanentno jezne publike grizlja svoj lastni rep.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE