Jugonostalgični pejsaž z Jergovićem in buickom rivero (bucikom riviero)

15.7.2017 / 06:08 Komentiraj
V avionu se peljejo Kennedy, Hruščov in Tito. Gledajo skozi okno in ugotavljajo, kje letijo. Pa pogleda Kennedy in reče:
NAROČI SE PRIJAVI SE

Oni dan sem se odločila, da grem v knjižnico. Pa ne zato, ker bi rabila knjige za na morje, ampak ker pišem knjigo Pisma iz JLA. Zato sem si zaželela kakšno novejšo knjigo na temo bivše Juge. 

Knjižničarka mi jih je prinesla kar nekaj. Najbolj zanimiva se mi je zdela knjiga Miljenka Jergovića Bucik Riviera — kot jo je imenovala ona.

Zelo sem se začudila, da si je tak naslov izmislil Jergović. In res. Pogledam na platnico knjige in vidim… — Buick Rivera. To je pa že bolje. In sem si jo izposodila. 

Gosto pisanje, kot bi streljal z brzostrelko. Dogodki, osebe, priredij, podredij, primerjav, simbolov polne zmešnjave. Prehiter tempo za moj stil.

Naslov pa me je begal še naprej. Pomoto “bucik” sem si znala razložiti, medtem, ko razlike med riviero in rivero nisem dobro razumela.

Pisateljska svoboda

Pa grem guglat in res najdem strupene modele avta buick riviera — in ne rivera, kot je dal naslov Jergović.

Nisem prepričana, v čem je fora. Je Jergović napisal pravilno ali se je zmotil?

Razmišljam o izvoru teh dveh besed. Za riviero bi rekla, da prihaja iz francoščine, za rivero pa, da je špansko lastno ime. Dobro poznam mehiškega slikarja Diega Rivero, moža mehiške slikarke Fride Kahlo. Po tem ključu bi lahko rekla, da gre za mehiško besedo. Ampak dvomim, da bi Američani tako poimenovali avto, zato se bolj nagibam k francoščini, torej riviera.

Na hrvaški Wikipediji pa končno ugotovim, za kaj gre. Jergović je sam izbral ime rivera, ker ga je riviera preveč spominjala na francosko riviero. Pisateljska svoboda pač.

Njegov stil je kraljevski. Njegove primerjave so tako žmohtne in žive, da me nemalokrat osupnejo. Bolj ko sem prodirala v knjigo, bolj me je postajalo sram, da sem ga hotela kritizirati.

Dejstvo je, da s tako potenco, kakršno ima Miljenko, ne bom mogla pisati svojega romana. Sploh je pa moja knjiga čustveno na popolnoma drugem nivoju. Knjiga temelji na ljubezenskih pismih in z ljubeznijo je ozaljšana cela ta knjiga o Jugi.

Pa grem guglat in res najdem strupene modele avta buick riviera — in ne rivera, kot je dal naslov Jergović. Nisem prepričana, v čem je fora. Je Jergović napisal pravilno ali se je zmotil? — [Na fotografiji: buick riviera, letnik ’73]

Fairplay

Ni fer, da govorim o svoji knjigi, ki je še ne morete prebati, medtem ko Jergovićevo lahko. Fairplay bo šele potem, ko moja izide.

Pisanje o Jugi je nehvaležen posel, če se hočem razlikovati od prevladujočih mnenj in se nasloniti na svoj feeling, ki je drugačen od večine.

Dejstvo je, da sem Jugo imela rada. Bilo mi je lepo živeti v njej in se v njej tudi ljubiti. Živeti in ljubiti v tem feelingu, ki se ga spominjam iz svojih 20. let, ko je Juga še obstajala in funkcionirala. V začetku 80.

Še danes hranim pisma, ki so prihajala iz vojske — in moja nazaj. Pomagala so mi, da sem se spomnila na občutke življenja v Jugi. Še pred masakrom.

Kennedy, Hruščov, Tito

Ergo, govoriti o Jugi je težko. Še posebej zadnja leta, ko se je moja bolezen razplamtela do te mere, da čutim bolečino vsako minuto dneva in vsak dan v tednu.

Temu primerno se je spremenila tudi moja psiha. Pogosto sem v dilemi, kako nadaljevati knjigo. Tudi zdaj sem, kako nadaljevati to kolumno.

V knjigi se največkrat zatečem k vicem. To pomaga. Bom poskusila tudi v kolumni.

Tu je eden iz obdobja neuvrščenosti. V avionu se peljejo Kennedy, Hruščov in Tito. Gledajo skozi okno in ugotavljajo, kje letijo.

Pa pogleda skozi okno Kennedy in reče: “Ah, vidim same tovarne, ceste, avtomobile. Nad Ameriko smo.”

Čez nekaj časa pogleda skozi okno Hruščov: “Ah, vidim same ravnine, rodovitne stepe in polja na našem najboljšem černozjomu. Letimo nad Rusijo.”

Končno je na vrsti Tito. On pa ne pogleda skozi okno, ampak ga samo odpre in pomoli ven roko: “Ah,” pravi, “nad Jugoslavijo smo. Uro so mi ukradli.”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE