Pahor z jokavim glasom odkril slovenski zid objokovanja

13.7.2017 / 20:52 1 komentar
Odkritje “spomenika žrtvam vseh vojn” je izpadlo kot prijeten popoldanski piknik, ki ga je zmotil samo Pahorjev govor.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Danes ob šestih zvečer je bil na Kongresnem trgu odkrit tako imenovani spomenik vsem žrtvam vojn. Mirne in dostojanstvene slovesnosti se je udeležilo kakšnih tisoč ljudi (z novinarji vred), na čelu z veliko četverico predsednikov Republike, Vlade, DZ in DS — plus nadškofom in metropolitom, ki je imel molitveni nagovor.

Zadeva je izpadla kot prijeten popoldanski piknik, ki ga je zmotil samo Pahorjev govor. Predsednik Republike je med drugim naložil:

“Strašno sem ponosen, da sem Slovenec. Ne zato, ker bi čutil večvrednost v primerjavi z drugimi narodi. Marveč zato, ker ne čutim absolutno nikakršne manjvrednosti. Brez strahu zdaj moj narod, nacija, ki ji pripadam, na ramenih preteklosti svobodno in zavzeto gleda izzive prihodnosti. Obstali bomo, ker se kljub vsemu prerekanju ne sovražimo. Našim otrokom bo to strašno čustvo prihranjeno. Vzgajani bodo za sožitje, spoštovanje in sodelovanje.”

Pahor, salva in protestniki

Odkritje dolgo pričakovanega spomenika sprave — uradno poimenovanega “spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam” — je minilo ob opazni (in napovedani) odsotnosti predstavnikov desničarskih strank.

Prireditve pa ni zmotil samo Pahor — in častna salva, ki je vsaj dva otročička spravila v histeričen jok —, temveč tudi maloštevilni molčeči protestniki, ki so s transparenti in kartonskimi pripomočki očitno hoteli povedati nekaj drugega kot Pahor. Kaj točno je bila njihova poanta, je bilo sicer težko razbrati.​ — [Fotografija: Marko Crnkovič]

Hvala, gospod predsednik!

Preden pa je Pahor z znamenitim gimnazijskim citatom iz Sofoklove Antigone (“Da ljubim, ne da sovražim, sem na svetu!”) efektno zaključil svoj kratki, a presunljivi govor — ki se ga je potrudil povedati s skorajda liturgično ihtečim glasom —, pa je še rekel:

“Spomenik vabi k razmišljanju. Nihče ni dolžan, da vabilo sprejme. Vsak naj ravna po svoji vesti in svobodno.”

Hvala, gospod predsednik. Me veseli, da živim v svobodni državi. Jutri zjutraj bom tako objavil prvi del svojega razmišljanja o novem spomeniku.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE