Tomaž Perovič: “Tomaž Perovič ne gre na TV Slovenija.”

13.7.2017 / 06:08 Komentiraj
Mediji včasih zadenejo resnico, včasih pa tolčejo mimo. Ampak tudi če ne zadenejo resnice, tega ne dojemajo kot problem.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zadnji teden sem v nekaj (po branosti) manjših medijih bral, kaj hoče delati Tomaž Perovič, kaj vse je pripravljen za to storiti in tudi kakšni bodo njegovi prvi koraki v novi službi.

Ker v člankih ni bilo nobenih Tomaževih izjav, sem sklepal, da ga ni nihče poklical, da bi preveril resničnost zapisanega. Zato sem si rekel: “Pa ga bom jaz poiskal in vprašal, za kaj točno gre.”

Sledi kratek pogovor, ki sva ga potem imela s Tomažem Perovičem. Zapisal sem ga po spominu, ker pogovora nisem snemal.

Ker se še kar dobro poznava, sva se tikala.

Intervju Tomaža Peroviča s Tomažem Perovičem

Je res, da greš v službo na TV Slovenija?

Ne. Absolutno ni res. Služba na TV Slovenija me zares ne zanima. Ker mislim, da je tam težko spreminjati stvari. Glede na moj način dela bi procesi, ki bi lahko pripeljali do sprememb, predolgo trajali.

Te je kdo poklical in ti ponudil službo na TVS?

V zadnjih dveh mesecih nihče. So me pa znanci spraševali, ali je res, da grem na TV Slovenija. Tako sem ugotovil, da so nekateri mediji o tem pisali.

Si sam delal na tem — lobiral, iskal stike, prosil —, da bi šel v službo na TV Slovenija?

Na mojo veliko srečo v življenju nisem iskal dela na tak način. Zadnji, za katerega se spomnim, da sem mu rekel, da si želim sprememb, je bil pred dobrimi 20 leti Branko Čakarmiš. Njega sem takrat prosil, naj se spomni name, če se bo pojavila možnost za delo na privatni televiziji in če se mu to zdi ideja dobra.

Ampak v službo na TV Slovenija bi moral že zato, da bi opravil nekaj kadrovskih nalog, ki ti jih je naložil Gregor Golobič.

Ljudje, ki jim gre na živce neodvisnost medijev od trenutnih ali nekdanjih politikov, bodo za dobro teorijo zarote naredili karkoli. Kar nekaj slovenskih medijev že lep čas zlahka preživi brez izvrševanja idej politikov ali političnih strank.

Še več! Prepričan sem, da samo takšni mediji lahko postanejo in ostanejo mediji, če jih le spremlja zadostno, pomembno število ljudi.

Takšne in podobne teorije zarot več povejo o tem, kako nekateri mediji vidijo družbo, kot pa o družbi, o kateri pišejo.

Te moti, če si mediji mediji podajajo naprej “novico”, ne da bi jo preverili?

Moti me že, čudim se pa temu ne. Raziskave, narejene na večjih trgih od slovenskega, so pokazale, da je tretjina vseh objavljenih novic samo povzetek ali nadaljevanje zgodb iz drugih medijev, druga tretjina novic pa so agencijske vesti, PR sporočila in podobno. Samo ena tretjina pa so zgodbe, ki so se jih mediji sami spomnili.

Prav. Ampak ali te ne moti, da pišejo o tebi, ne da bi te poklicali in vprašali, ali je kaj na tem?

Mogoče malo. Ampak po drugi strani razumem poslovni model teh medijev. Pomembnejše od pisanja o dejstvih je pisanje po pričakovanjih bralcev. Bralci si želijo potrditve svojih stališč in od medijev pričakujejo poročanje in komentiranje na ustrezen način.

Včasih zadenejo in pišejo po resnici, včasih pa tolčejo mimo. Ampak tudi v primeru, ko tolčejo mimo, mediji tega po mojem ne dojemajo kot problem.

Za konec še eno vprašanje: Je res, da si prijatelj z Leonom Magdalencem?

Shit. Kaj naj rečem? To je pa res. Kriv sem. Oba z Leonom sva kriva.

Tomaž Perovič ne dela samo selfi intervjujev, ampak tudi selfije selfije. — [Fotografija: Tomaž Perovič]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE