Ljerka Bizilj & Jadranka Rebernik, go home!

10.7.2017 / 06:10 2 komentarja
Niso v krizi samo mediji kot novinarstvo in vsebine. Gre tudi za krizo vodenja in urednikovanja. Zato morata oditi zdaj.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Mediji se najpogosteje vtikujejo v RTV Slovenija. To je po eni strani prav in logično, ker so pač javni medij in po zaslugi transmisije tako imenovane civilne družbe skozi Programski svet najbolj odvisni od politike in politiziranja.

Zadnji primer takšnega “vmešavanja v notranje zadeve” RTV oz. TVS in “ogrožanja novinarske avtonomije” — kot pravijo kritiki — je poskus razrešitve direktorice TVS Ljerke Bizilj in odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik.

Kot vemo, generalni direktor Igor Kadunc danes na seji Programskega sveta odstavlja Ljerko Bizilj, ker ta noče odstaviti Jadranke Rebernik zaradi Pirkovičevega intervjuja s Thompsonom.

Vse je mogoče?

Bogu bodi potoženo, da razen nekaterih, morda celo mnogih njunih podrejenih — kar pa nas žalujočih ostalih ne sme zanimati — nihče ni zadovoljen ne z Biziljevo ne z Rebernikovo. Nezadovoljni so gledalci (ki večinoma niti ne vedo, da sta za to zaslužni prav onidve). Nezadovoljna je večina v Programskem svetu in posledično seveda vlada, ki se bori za vpliv nad TVS in to prodaja kot prizadevanja za boljši javni RTV servis.

Intervju s Thompsonom je bil zgrešen in neprofesionalen kot že marsikaj in marsikdaj — toda očitno je bil kaplja čez rob.

Tudi prav. Očitkov na račun Jadranke Rebernik je bilo že pred tem veliko in bili so v glavnem utemeljeni.

Ne delajte drame iz tega, ker gre samo za rekonstrukcijo okopov profesionalnega novinarstva. Dovolj je bilo nakladanja o političnih pritiskih. Seveda so res kdaj bili ali so morda še vedno. A če še niste opazili: medtem ko vi nakladate o vmešavanju Cerarjeve vlade, grejo mediji k hudiču zaradi neprofesionalizma — ne pa zaradi teh domnevnih pritiskov.​

Škandal!?

A kakor hitro se je vrhovna RTV avtoriteta — namesto uredniških avtoritet, ki držijo skupaj! — po predvidenih kanalih lotila uresničevanja sankcij proti urednici, ki ne opravlja dobro svojega dela, že je prišlo do upora in obračanja dejstev.

Zdaj je naenkrat to postal politični problem. Začelo se je razlegati populistično govoričenje v obrambo ubogi revi ali revama, ki jo/ju hoče generalni direktor odstaviti. “Škandal!” vzklika celo edini normalni med “drugače mislečimi” in si izmišlja senzacionalistične naslove: Cerarjeva vlada politično odstavlja direktorico in urednico javne televizije.

Ali se je že vsem zmešalo? Ali so (nekateri) novinarji res postali tako hudobni in pokvarjeni, da izkoristijo vsako priložnost za pljuvanje po Vladi? So res tako zaslepljeni, da ne vidijo profesionalnih problemov, ki jih Ljerka Bizilj in Jadranka Rebernik povzročata ali vsaj tolerirata?

In ali so res taki usmiljeni Samaritanci, da zganjajo tak vik in krik, če nekomu zagrozi nevarnost, da bo odletel s položaja (in niti ne iz službe)?

Kriza vodenja in urednikovanja

Niso v krizi samo mediji kot novinarstvo in vsebine. Mediji niso v krizi samo zaradi novih tehnologij, spremenjenih navad in potrošniških prioritet uporabnikov, nelojalne konkurence družbenih omrežij itd. itd. Gre tudi za krizo vodenja in krizo urednikovanja.

Ljerka Bizilj in Jadranka Rebernik verjetno nista tako nesposobni in nevedni, kot je videti od daleč. Bolj gre za to, da novinarjev ne usmerjata (dovolj) ali pa ti ne upoštevajo njunih navodil, priporočil, nasvetov.

Ker veste, za to so tukaj uredniki. Ne za to, da uveljavljajo politično voljo trenutnega vladajočega razreda. Uredniki so tu za to, da so za vsak primer bolj pametni od tistih, ki so jim podrejeni.

Pa saj tudi onidve ne upoštevata generalnega direktorja. Kot vemo iz Kadunčevega zapisa na RTV blogu, ga Ljerka in Jadranka ne poslušata. Verjamem, da mnogi novinarji njuno prefosionalno držo občudujejo kot pokončno, kot avtonomijo novinarstva.

Jaz pa pravim drugače. Ne delajte drame iz tega, ker gre samo za rekonstrukcijo okopov profesionalnega novinarstva. Dovolj je bilo nakladanja o političnih pritiskih. Seveda so res kdaj bili ali so morda še vedno. A če še niste opazili: medtem ko vi nakladate o vmešavanju Cerarjeve vlade, grejo mediji k hudiču zaradi neprofesionalizma — ne pa zaradi teh domnevnih pritiskov.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 9. julija 2017, pod naslovom TV-drama na TVS kot vedno po slabem scenariju. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE