Roadtrip mojega življenja: Noordung One v Aston Martinu St. Gallen

6.7.2017 / 06:08 3 komentarji
SLO poslovni angel te po prezentaciji vpraša, v čem je dodana vrednost tvojega projekta. Švicarski pa ti pove, v čem je.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Rorschach, 20.6.

Čez celo fasado hiše ob Bodenskem jezeru v švicarskem kantonu St. Gallen, ki sem jo najel na AirBnB, z ogromno vijolično tipografijo piše “Mind the Gap”. V spodnjih dveh nadstropjih živi s svojo ljubko ženo in dvema deklicama gostitelj Thomas. Epski lik.

Thomas je benchmark. Od zgodb, kako je za neko tobačno korporacijo razvijal bio cigarete, pa do tega, da mu je bilo na neki točki dovolj visokega biznisa. Zdaj s svojim rumenim cargo bajkom fura deklici na kopanje. Pravi, da bi rad dolgo živel. Rad bi videl, v kaj se bosta razvili njegovi punčki.

Na vrtni utici ob hiši z ogromno tipografijo piše “Twat”. Okrog je vse polno prelepih hortenzij in živo zelene, kratko pristrižene trave.

Dream team, dreaming team

Z Evo sva prišla v Rorschach zadnja, nekaj po polnoči, ker sem v zadnjem trenutku prevzel za silo popravljen okvir kolesa, ki nam ga je prejšnjo noč uspelo uničiti pri testiranju e-motorja. Valjda.

V hiši so naju pričakali Miha, Sara, Samo, Aleksander, Klemen in Matjaž. Nekateri od njih so se videli prvič. V noči vročinskega vala, ki se je zarezal vse do švicarskih alp, pijemo pivo. Zaskrbljeni smo zaradi okvirja in motorja, a vseeno se smejemo in šalimo na polno. Thomasov “Mind the gap” nas začara v edinstveno povezanost.

V tistem trenutku se bolj ali manj vsi zavedamo, da smo v resnici dream team. In po nekaj pivih dejansko postanemo dreaming team.

Padati začnejo prva naročila. Prvo je Andreasovo. Kupil bo naše kolo. Gradbeni mogul iz Avstralije tudi hoče svojega. Custom Edition, seveda. V takih barvah kot njegov Aston Martin. Miljonar iz Singapura bi imel dva. Tudi Custom Edition.​

St. Gallen, 21.6.

Zjutraj se naslikamo pred Aston Martin St. Gallen. Dogovorjeni smo za fotoshooting. V glavni vlogi kolesi Noordung One in cela paleta Aston Martinov. Sprejmejo nas odprtih rok in nam dajo na razpolago celo stavbo. Vse avtomobile. “Delajte, kar hočete.”

Ni nam jasno, kako zaupajo tipom, ki so pravkar naspidirani uleteli z dvema kolesoma na ramenih v njihove prostore. “It really is a beauty,” pravi Andreas, eden od dveh solastnikov Aston Martin St. Gallen, ki nas je pred dobrega pol leta povabil, naj mu pokažemo naš končni produkt.

Po fotoshootingu postavimo razstavo dvanajstih slik, ki tematizirajo kolo Noordung One z različnimi serijami Aston Martinov, od zgodovinskih do futurističnih konceptov. Za ta dogodek jih je izdelal naš umetnik Aleksander.

Pripravimo celotno sceno, obe kolesi prekrijemo s svilenim pregrinjalom, na pulte razporedimo mape in vizitke, naredimo še zadnjo suho vajo. Eva uglasi kitaro in nas sprošča s petjem. Stegnemo dva viskija.

Ni nam jasno, kako zaupajo tipom, ki so pravkar naspidirani uleteli z dvema kolesoma na ramenih v njihove prostore. “It really is a beauty,” pravi Andreas, eden od dveh solastnikov Aston Martin St. Gallen, ki nas je pred dobrega pol leta povabil, naj mu pokažemo naš končni produkt.

Svetovna premiera

Čeprav je v zadnjih nekaj tednih šlo narobe vse, kar je lahko šlo, izpeljemo otvoritev vrhunsko. Mihova sproščena in duhovita prezentacija kolesa. Evini glasbeni inserti s komadi po mojem izboru. Svečano odkritje koles s Saro, pospremljeno z bučnim aplavzom. Unboxing s prestižnim kovčkom, v katerega je zloženo kolo in komponente. Moja jecljajoča zahvala obiskovalcem, celotnemu teamu in gostitelju, ki vidno ganjen sprejme naše darilo — Aleksandrovo sliko s filozofijo našega kolesa in povezavo s filozofijo Aston Martina.

Po predstavitvi nas hišni chef Johannes razvaja s svojim slow foodom in vrhunskimi vini, mi pa minglamo z gosti. Predstavljamo jim podrobnosti kolesa in naše zgodbe.

Padati začnejo prva naročila. Prvo je Andreasovo. Kupil bo naše kolo. Gradbeni mogul iz Avstralije tudi hoče svojega. Custom Edition, seveda. V takih barvah kot njegov Aston Martin. Miljonar iz Singapura bi imel dva. Tudi Custom Edition.

Mind the gap! Twat!

Veste, kakšna je razlika med slovenskim in švicarskim poslovnim angelom? 

Slovenski te po prezentaciji vpraša, v čem je tvoja dodana vrednost. To me je po moji prezentaciji v okviru razpisa na Slovenskem podjetniškem skladu vprašal eden od članov komisije. In dodal, da ne verjame, da nam bo uspelo, ker ne vidi naše dodane vrednosti. In smo spušili razpis.

Švicarski poslovni angel pa pride po prezentaciji k tebi in ti vidno ganjen pove, v čem je tvoja dodana vrednost: “Vaša predstavitev, čudovito kolo, nebeški glas vaše žene, vaša iskrena zahvala… Verjemite, bil sem na veliko predstavitvah v življenju, ampak tole tukaj je bilo daleč najboljše, kar sem kadarkoli videl. Hvala vam za čudovit večer!”

Tako mi je rekel Dieter, s katerim sva naslednje pol ure kramljala o švicarskih investicijskih bankah, otrocih, življenju in vsem, predvsem pa o prihodnosti našega projekta.

“Vaša dodana vrednost je iskrenost in strast. Ohranite to in zavladali boste svetu,” je rekel za konec.

Čeprav je prihodnost iz današnje perspektive videti vznemirljivo lepa, se lahko zgodi karkoli. Graditi startup in izpolnjevati izziv najboljšega, najlepšega in najpametnejšega kolesa na svetu, bo brez dvoma trdo garanje. Še tisočkrat mi bo žal, da sem se tega sploh lotil. In na koncu mogoče iz vsega skupaj ne bo nič.

Ascona/Lago Maggiore, 22.6.

Po svetovni premieri, ki se je razvekla do poznih večernih ur, se je cela ekipa vrnila v Mind the Gap hiško in nadaljevala z žurom do poznih jutranjih ur. Smeh, pomešan z utrujenostjo, pomešano z občutki nečesa veličastnega — in z bežnim zavedanjem, da nas čaka še en dan.

Ekipa Aston Martin St. Gallen nas je povabila, naj se pridružimo karavani dirkalnikov GT12, ki se je odpravila iz St. Gallena čez slikovite prelaze do Ascone v kantonu Ticino ob Lagu Maggiore.

Dvanajst Aston Martinov GT12, vrednih sedem milijonov švicarskih frankov, se postroji pred luksuznim hotelom, kjer voznike ob vhodu pričakata dve kolesi Noordung One.

Testne vožnje, sproščeni pogovori, pohvale, vizitke, zanimanje za investiranje. Mimoidoči hotelski gostje se ustavljajo in občudujejo kolesi. Starejši par iz Cape Towna, s katerima se na njuno željo fotografiramo, nas povabita k sebi domov, kadarkoli bomo v Cape Townu.

Zvečer se ulije dež in ohladi pregreto ozračje. Ekipa gre na pizzo. Zbiramo vtise, debatiramo o tisoč in eni stvari in končamo s pivom na terasi hotelske sobe.

Joy in Journey

Osnovna filozofija našega kolesa (in podjetja) je, da ni pomemben cilj, ampak užitek v potovanju.

Čeprav je prihodnost iz današnje perspektive videti vznemirljivo lepa, se lahko zgodi karkoli. Graditi startup in izpolnjevati izziv najboljšega, najlepšega in najpametnejšega kolesa na svetu, bo brez dvoma trdo garanje. Še tisočkrat mi bo žal, da sem se tega sploh lotil. In na koncu mogoče iz vsega skupaj ne bo nič.

Toda bil je ta roadtrip, povsem streamlinean s filozofijo, v katero verjamemo. Bili so čarobni trenutki. Stkala so se prijateljstva, ki bodo trajala za vedno.

“And that’s it,” bi verjetno rekel Thomas, naš Mind the Gap gostitelj.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE