Ali referendum pomeni, da Drugega tira ne bo? Nikakor ne.

23.6.2017 / 06:10 Komentiraj
Če pade ZIUGDT, odpade 2TDK kot investitor in “zaledne države” z dragimi krediti, nesprejemljivi apetiti. Gradnja pa bo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko bodo podpisi vloženi in referendum o Drugem tiru razpisan, to ne pomeni, da se gradnja ne bo začela.Pomeni samo to, da vlada spornega zakona ne bo smela uporabiti do konca referendumskega glasovanja.

Pri prijavi na blending razpis za sredstva EU Vlada ne bo smela uporabiti sporne finančne konstrukcije, kjer je investitor podjetje 2TDK, nastopa pa še Madžarska s  “kapitalskim vložkom”. Namesto tega se bo država na razpis prijavila tako kot za vse druge infrastrukturne projekte (razen avtocest).

Torej bo investitor Republika Slovenija, dražji madžarski “kredit” pa bodo zamenjali cenejši (domači ali tuji) viri.

Vse to pa ne vpliva na aktivnosti glede začetka del na Drugem tiru. Naj še enkrat ponovim, zakaj jaz in kolegi iz stroke nasprotujemo vladnemu zakonu.

Njihov Zakon o Drugem tiru je škodljiv, ker ob nedefinirani vrednosti naložbe in brez resnega demokratičnega nadzora nad izvedbo projekta prinaša tudi fantomsko dvočlansko podjetje 2TDK d.o.o. kot investitorja.

Preprosto nesprejemljivo

Po zaslugi tega podjetja bi se lahko s “kapitalskimi vložki” (beri: dragimi krediti) v financiranje vključile zaledne države, predvsem Madžarska.

Te “zaledne države” pa bi ob zelo visokem “donosu” (beri: bistveno višji obrestni meri, kot če se Republika Slovenija zadolži sama) dobile tudi koncesijo v Luki Koper (najem pristaniških zmogljivosti), gradbena dela na Drugem tiru in prioritetni položaj pri železniškem pretovoru.

To so uradne zahteve Madžarske.

Gre torej za zakon, ki je za Slovenijo škodljiv tako z vidika stroškov financiranja kot strateških interesov gospodarstva. Zato je tak zakon za državljane in gospodarstvo preprosto nesprejemljiv.

Če pade ZIUGDT, pade tudi 2TDK kot investitor in odpadejo “zaledne države” z dragimi krediti in nesprejemljivi apetiti. Če pade ZIUGDT, investitor postane Republika Slovenija, ki hkrati tudi nadomesti dražje madžarske kredite s cenejšimi, če se zadolži na tujih finančnih trgih ali doma.

Ali kot je povedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič v Dnevniku:

“Napovedal je, da bo vlada projekt kljub temu nadaljevala. Taka so namreč navodila predsednika vlade Cerarja. Če zakon pade, se bo na evropski razpis prijavila država Slovenija, a v tem primeru bo prijava manj verodostojna, je ocenil. ‘Ne bomo imeli definiranega investitorja, ne bo vključevanja zalednih držav in napovedanih kapitalskih vložkov,’ je dejal.”


OpombaTekst je bil objavljen v torek, 20. junija 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Ali referendum o zakonu o drugem tiru pomeni, da gradnje drugega tira ne bo? Nikakor. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE