Da ne bo dolgorepka postranska škoda skupščine Luke Koper

18.6.2017 / 06:10 Komentiraj
Ganljiva ornitološka skrb SDH: ptice je treba zavarovati. Z ljudstvom pa bodo že nekje drugje in kako drugače opravili.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po poročanju Borisa Šuligoja v Delu je vodstvo SDH tri tedne po objavi sklica skupščine Luke Koper (ki bo 30. junija) upravo Luke v petek pozvalo, da v ponedeljek objavi spremembo lokacije skupščine — in sicer, naj jo prestavi iz domnevno neprimerne dvorane v centru Naravnega rezervata Škocjanski zatok v Grand Hotel Bernardin.

Argumenti vodstva SDH so, da predvidena lokacija “ni v skladu z veljavnimi predpisi in načrtom upravljanja rezervata Škocjanski zatok”.

Nerodno pri tem je, da je vodja rezervata Nataša Šalaja demantirala SDH. Odgovorila je, da narobe razumejo uredbo o naravnem rezervatu, saj taki dogodki “niso dogodki te vrste, ki jih uredba in drugi dokumenti prepovedujejo, saj potekajo samo v centru za obiskovalce. […] Center je lociran ob vhodu v rezervat, omogoča dostop s parkirišča brez vsakršne motnje za varovane vrste in habitate“.

Kaj torej naklepa SDH med skupščino Luke, da bi utegnilo ogrožati ptice v Škocjanskem zatoku?

Moja špekulacija je naslednja:

Kdo je tu ogrožena vrsta?

Se spomnite lanskega ponesrečenega poskusa predčasne zamenjave Alenke Žnidaršič Kranjc in drugih nadzornikov Luke Koper? Takrat se je tedanji predsednik uprave SDH Marko Jazbec tako zelo bal morebitnih javnih protestov proti slabo argumentirani predčasni zamenjavi, da je državne udeležence skupščine Luke zavaroval z oboroženimi varnostniki.

Glede na to, da utegne biti ta skupščina podobno vroča, ker namerava SDH v nadzorni svet Luke imenovati dva člana, direktno povezana s Slovenskimi železnicami — kar bi lahko bil prvi korak k prevzemu Luke s strani SŽ —, je mogoče pričakovati proteste zaposlenih v Luki Koper in primorski javnosti.

Oboroženi varnostniki tokrat morda ne bodo zadostovali. Morda bo morala posredovati policija s specialci, oklepnimi vozili in vodnimi topovi, da bi zavarovala udeležence skupščine in razgnala nadležne protestnike.

Tak scenarij pa bi lahko močno vznemiril ptice v njihovem naravnem habitatu v Škocjanskem zatoku. S tega stališča se zdi skrb vodstva SDH za varovanje živalskih vrst res upravičena, dobronamerna in predvsem rahločutna.

Razganjati protestnike z ešalonom specialcev, megafoni in vodnimi topovi je veliko manj moteče pred Grand hotelom Bernardin kot pa v Škocjanskem zatoku.

Lokacija bi bila v tem primeru res neprimerna, saj bi ptice lahko bile postranska škoda pri takem posredovanju.

Ptice je treba za vsako ceno zavarovati. Z ljudstvom pa bomo že nekje drugje in drugače opravili, mar ne?


Opomba: Tekst je bil objavljen v soboto, 17. junija 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Zakaj bi skupščina Luke Koper utegnila zmotiti ptiče?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

Ena od 245 vrst ptic v Škocjanskem zatoku. Dolgorepka (Aegithalos caudatus) je majhen ptič pevec iz družine dolgorepk (Aegithalidae). Po telesni zgradbi in vedenju je podobna sinicam, s katerimi se pozimi včasih združuje v mešane jate. Rep je dolg 7–9 cm, skupaj z repom 13–15 cm. — [Tekst in fotografija: Wikipedija]

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE