Cerar bo lahek referendumski plen starega mačka Janše

16.6.2017 / 06:08 1 komentar
Premier Cerar bi moral imeti ne samo plan B, temveč tudi plan C. Plan B za Drugi tir, plan C pa za politično preživetje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Si lahko Janša privošči, da ne zbere 40.000 podpisov za razpis referenduma?

Odgovor na to vprašanje se zdi trivialen: če Janša zgreši ta cilj, bo to znak, da je njegov vpliv na mobilizacijo baze usiha. In da je pač preteklost.

Odgovor pa lahko ima tudi bolj kompleksno ozadje.

Šibka aktivnost v prvih tednih zbiranja podpisov je nakazovala, da je Janševa stranka referendumu sicer dala načelno podporo, vendar s figo v žepu.

Špekulacije, zakaj bi to storili, pa so lahko različne. Referenduma si SDS morda ne želi zares, ker bi referendum ogrozil posle, ki si jih pri Drugem tiru obetajo družinska podjetja Janševega prijatelja Orbána. Ali pa zato, ker so z Vlado dogovorjeni za oblikovanje holdinga med “Janševimi” Slovenskimi železnicami in Luko Koper.

Direktor SŽ Dušan Mes sicer vztrajno sestankuje in lobira v to smer tako pri Cerarju kot pri Janši in “prenaša pošto” med obema.

Večje korito je boljše korito

Toda čeprav te špekulacije temeljijo na dejstvih, se mi zdijo dokaj šibke. Predvsem zato, ker niso racionalne. Niti politično racionalne, v smislu strankarskih preferenc in ciljev, niti objektivno oz. družbeno racionalne.

Prvič, vsak opozicijski politik bi si želel navrtati koalicijsko vlado tako, da ji zakuha neroden referendum, ki bi se lahko razvil v glasovanje o zaupnici.

In drugič, čeprav so glede prihodkov od gradnje Drugega tira Janševi fantje že zdaj pri koritu (na DRI in na SŽ-ŽGP), bo to korito še veliko večje, če bo Janševa stranka na oblasti. Kontrolirati milijardno investicijo in izbore na razpisih je za stranko na oblasti najslajše. Nekajsto milijonov evrov lahko ponikne v “prave” žepe.

Zato verjamem, da bo Janši uspelo zbrati potrebnih 40.000 podpisov. Nenadno postavljanje SDS-ovih stojnic po vsej Sloveniji kaže točno v to smer.

Če bi bil na Cerarjevem mestu, bi imel pripravljen ne samo plan B, temveč tudi plan C. Plan B za Drugi tir, plan C pa za politično preživetje. Ampak ker je Cerar tako zagledan v svojo veličino, bo seveda postal lahek plen starega mačka.

For the record

Mesec in pol nazaj smo Cerarja opozorili, kaj se mu bo zgodilo, vendar je bil njegov odziv ohol in aroganten. In potem še enkrat pred dvema tednoma na sestanku.

Kronologija osebnih in javnih pozivov je naslednja:

  • Želi vlada s korupcijskimi tveganjimi obremenjenim zakonom o drugem tiru tvegati referendum o svoji zaupnici? (15.5.)
  • Še je čas, da se vlada izogne referendumu o Drugem tiru (15.5.)
  • Če bi bila vlada pametnejša, bi bil referendum o Drugem tiru nepotreben (19.5.)
  • Zakaj bom dal svoj podpis za referendum o zakonu o Drugem tiru (31.5.)

OpombaTekst je bil objavljen v četrtek, 15. junija 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Si lahko Janša privošči, da ne zbere 40,000 podpisov?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE