Je Miro Cerar superpremier ali supertajkun?

15.6.2017 / 06:10 Komentiraj
Če Vlada res obvladuje medijski prostor, potem ni čudno, da je njena javna podoba precej olepšana in daleč od resnične.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Javna podoba premiera Cerarja in njegove koalicije je pravljična. Temu botrujejo mediji, ki ustvarjajo javno mnenje. Le redkokateri med njimi se sprašuje, kaj vse je Miro že pometel pod preprogo.

Cerar pravi, da je Vlada pod vodstvom SMC Slovenijo potegnila iz recesije; lanske obveze da so bile izpolnjene; politični kompas nas v splošnem vodi v pravo smer, zato bi morali biti polni optimizma glede naše prihodnosti.

Čeprav o tem po njegovem pričajo ekonomski in socialni kazalniki, je v to še najbolj prepričan sam. Mnogi drugi slovenski politiki pa tega prepričanja z njim ne delijo.

Kot enega od teh kazalnikov, s katerim utemeljuje svoj optimizem, je navedel stopnjo brezposelnosti. Ta je bila po njegovih navedbah v prejšnjem mesecu najnižja v zadnjih devetih letih.

Poleg tega je izpostavil še podatek, da se je v času trenutne vladajoče garniture na novo zaposlilo kar 64.000 mladih.

Bit će bolje

Miro obenem trdi, da je strankarskim kolegom uspelo zreducirati proračunski primanjkljaj, zajeziti trend naraščanja javnega dolga, privabiti tuje naložbe in povečati število neokrnjene narave željnih tujih turistov. Še pacienti bogu kradejo manj časa v ambulantah. Bit će bolje.

In če kaj še ne štima, je to predvsem posledica dejstva, da ljudje s situacijo v državi, predvsem pa z delom naše marljive vlade niso dovolj ustrezno seznanjeni.

Da pa bo vladajoča garnitura zares dala vse od sebe, potrebuje vsaj še en mandat, v katerem namerava uresničiti svoje ambiciozne projekte kot je Drugi tir.

Poslanski juriš na prostovoljce

Drugemu tiru (med drugimi) nasprotujejo v  Civilni iniciativi pod vodstvom Vilija Kovačiča, kjer so se odločili zbrati zadostno število podpisov za razpis referenduma. Tako so po nekaterih krajih postavili stojnice, kjer za zbiranje podpisov skrbijo prostovoljci.

V stranki SMC je zato zavrelo. Nekateri njeni člani so na stojnicah v Ljubljani in Celju kar po partizansko onemogočali zbiranje podpisov. To so po poročanju Nove24TV.si med drugim počeli s fizičnim motenjem samega procesa, predvsem pa z verbalnimi napadi.

Prostovoljcem so recimo očitali, da so fake news, da lažejo in zavajajo ljudi. Vsem tem SMC politikantom bi se prilegla kakšna poučna knjiga o bontonu, ne bi jim pa škodil še kak psihiatrični pregled.

Za zdraho so sicer poskrbeli Jani Möderndorfer, poslanka Janja Sluga in poslanec Simon Zajec (vsi SMC) ter partijski kolega Jure Leban (državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo).

Poslanka Slugova je med svojim histeričnim izpadom v Celju celo izjavila, da bo Slovenija zaradi takšnih ljudi — mislila je prostovoljce — kar propadla. Ironija pa taka.

Incidenti verjetno niso bili splet naključnih okoliščin, ampak dobro zrežiran scenarij, ki je odraz omalovažujočega odnosa do ustavne pravice do referenduma in s tem pravice običajnih smrtnikov, da se uprejo netransparentnemu porabljanju sredstev ter načinu vodenja investicije Drugi tir.

Če vlada v resnici obvladuje pretežni del medijskega prostora, potem ni čudno, da je njena javna podoba precej olepšana in s tem daleč od resnične.

​Cerarjeva medijska hobotnica

Drugi tir pa ni edina marmelada, s katero se sladkajo Cerar in tovariši. Tako je baje Aleš Aberšek, ključni igralec SMC v hierarhiji Telekoma Slovenije, ki je tesno povezan z dvema članoma kabineta predsednika vlade (Erikom Kopačem in Aleksandrom Kešeljevićem), zadolžen za vse medijske posle znotraj Telekoma — torej tudi za družbo TS Media, ki upravlja portala Siol.net in Planet TV.

Če vlada v resnici obvladuje pretežni del medijskega prostora, potem ni čudno, da je njena javna podoba precej olepšana in s tem daleč od resnične.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE