S Koranom in Biblijo na plaži

3.6.2017 / 06:10 3 komentarji
Poiščem ležalnik na koncu, da se ne bi kdo vtikal vame. Odstranim še ovitek Korana in ga nadomestim z ovitkom Biblije.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Šibam po svojem novem domu Piranu proti plaži. Vročina, kot da je avgust, ne konec maja. Na poti me prešine — še pod vtisom terorističnih napadov v Manchestru, na Filipinih in drugje —, da bi prebral Koran.

Stopim do knjižnice in vedno prijazno knjižničarko šepetaje povprašam: “A imate mogoče Koran? Skrajšano verzijo?”

“Imamo, ja, pridite z mano,” konspirativno odvrne.

Stopiva na oddelek z religioznim čtivom — in prav na dnu ene od polic se zasveti zlato-zelena knjiga. Previdno jo vzame s police in mi jo poda.

Koran. Kratka verzija. V prevodu Marka Kerševana in Nine Svetlič.

Starejši gospe na drugem koncu izposoje opazita Koran in me sumničavo pogledata. Na hitro pospravim knjigo v kopalno torbo in se nedolžno nasmehnem gospema.

Za vsak slučaj pa vendarle poprosim gospo knjižničarko, naj mi dá še en izvod Biblije. Za protiutež.

Ta ni skrajšana verzija: 1340 strani Stare in Nove zaveze.

Gideon’s Bible

Svetega pisma že dolgo nisem imel v roki. Zdi se mi, da nazadnje v Motelu 6 na robu Memphisa med snemanjem dokumentarne nadaljevanke Revizija ameriškega sna za Studio City v zgodnjih 90. letih. Torej že zelo dolgo.

Sobe večine ameriških motelov in hotelov na Midwestu so opremljene z obvezno kopijo Biblije. Odlično branje za lahko noč.

Bernardinska plaža je že skoraj polna turistov z vseh vetrov. Poiščem ležalnik na koncu betonske ploščadi, da se ne bi kdo vtikal v moje branje. Za vsak slučaj odstranim še ščitni ovitek Korana in ga nadomestim z ovitkom Biblije.

Radikalna interpretacija

Po vsej Evropi se oglašajo desničarski politiki, ki zahtevajo prepoved brezplačnega razpečevanja Korana. Njihova naslednja zahteva bo mogoče prepoved prodaje. Bomo na koncu priče vsesplošnemu sežiganju te knjige? Začne se z eno knjgo, sledijo še druge. Kar se nikoli ni dobro končalo. Spomimo se ognjenih pogromov med Protireformacijo, ko so zažigali Trubarjev Katekizem, pa do knjig, povezanih z judovstvom, komunizmom itd. na nacističnih grmadah.

Krivda seveda ni v Koranu, ampak v radikalni interpretaciji militantnih lažnih prerokov, povezanih z ISIS, Al Kajdo in drugimi skrajnimi, terorističnimi organizacijami.

Tudi v ZDA so ku-klux-klanovci v Bibliji našli “navodila” za suženjstvo ter za mučenje in zažiganje Afričanov na križu vse od takrat, ko so jih pripeljali v Ameriko, pa do črnskega civilnega upora, ki se je začel v Selmi v Alabami v 60. letih.

Čez kak teden se spet oglasim v knjižnici, da vrnem obe sveti knjigi. Knjižničarka se mi prijazno nasmehne in pove, da lahko Biblijo kar obdržim. Gre namreč za ekumensko izdajo za cerkve. Pred časom so od Frančiškanov dobili en zaboj za zveste bralce. Lepo sem se ji zahvalil. Zakaj pa ne. Seveda pa bi vzel tudi brezplačni Koran.​

Božja beseda

Beseda Koran se nanaša na štiri stvari: te so božja beseda sama, božje razodetje — torej sporočanje božje besed Mohamedu —, Mohamedovo javno recitiranje in celota vseh oznanjenih besedil.

Ali kot pravi prevajalec Marko Kerševan:

“V primerjavi z Biblijo in evangeliji, ki s človeško besedo prerokov ali pričevalcev poročajo o Božji besedi in o božjem razodetju, je za muslimane Koran Božja beseda v najvišji, celo absolutni stopnji. Kar je za kristjane Kristus, je za muslimane Koran.”

“Za izrecno uporabo vojaških sredstev, za vojni spopad uporablja Koran besedo ‘qital’, ne ‘džihad’. […] Koran ne razglaša idealizirane miroljubnosti ali pacifizma. Izhodiščno načelo pravičnosti mu je ‘zob za zob’. Zlo dejanje naj se povrne z enakim. ‘Kdor pa odpusti in se je pripravljen spraviti — Bog ga bo nagradil. Odvrni zlo dejanje z dobrim.’ (verz 23:96)”

Ženske

Kaj pa pravi Koran o ženskah? Ali res predpisuje burke?

V suri 33:59 piše:

“O prerok, reci tvojim soprogam in hčeram in vernim ženskam, naj se zagrnejo z ogrinjalom, tako bodo najlažje prepoznane in se jih ne bo nedlegovalo. Bog odpušča in je usmiljen.”

O uniformiranosti ni govora. Niti o burkah, iz katerih bi se smelo videti samo oči.

Zato je res nenavadno poslušati nekatere muslimanke, ki same zahtevajo pravico do nošenja burk. Te so v zadnjem času prepovedali v Avstriji, Belgiji, Franciji, na Nizozemskem … — zaradi terorističnih napadov.

Nikoli ne bom pozabil mučne scene, ko so policaji na korziški plaži prisilili starejšo muslimanko, da sleče svojo novo pridobitev — elastične kopalke burkini. Bizarno. Le kaj bi skrivala pod neoprenom?

Poligamija

Koran bi naj pridigal tudi poligamijo. Toda v suri 4:129 piše takole:

“Ne boste zmogli enako obravnavati vseh žena, pa če bi se še tako trudili.”

Mnogoženstvo Koran priporoča samo v posebnih okoliščinah, ko je treba poskrbeti za vojne sirote in vdove. Pa tudi grozljivo kamenjanje žensk do smrti kot kazen za prešuštvo je priporočeno samo v primeru, če obstajajo vsaj štiri zanesljive priče.

Nikjer v Koranu ne piše, da ženske ne smejo upravljati z vozili. To so si savdski šejki izmislili sami. In še cel kup omejitev za nežnejši spol.

Savdijci s svojim skrajno strogim vahabitstvom, ki mu lahko konkurira samo ISIS, si sveto knjigo razlagajo po svoje. Tako kot ISIS. Sicer pa v Savdski Arabiji v povprečju na leto legalno odsekajo več glav kot teroristi ilegalno.

Alkohol

V Savdski Arabiji boste zaman iskali alkohol. Strogo prepovedano. Čeprav v suri 5:3 piše:

“In iz palmovih plodov in trte pripravljajte opojen napitek in lepo oskrbo. V tem je znak za ljudi, ki so razumni.”

Džihad

Sura 2:216 je precej zagonetna:

“Predpisan vam je boj, pa vam je mrzek! Vendar mogoče česa ne marate, pa je dobro za vas. Mogoče pa nekaj ljubite, pa je za vas slabo. Bog ve, vi pa ne veste.”

Sura 47:4 je pa direktna:

“Ko v boju naletite na one, ki ne verujejo, sekajte po njihovih vratovih, dokler jih ne dotolčete. Nato jih zvežite z okovi in jih pozneje bodisi pomilostite ali osvobodite proti odkupnini. Tako ravnajte, dokler vojna ne vzame konca. Če bi bog hotel, bi si sam pomagal proti njim, vendar on preizkuša nekatere izmed vas. Oni, ki bodo ubiti na Božji poti, njihova dejanja ne bodo zapadla.”

Nebesa

Sura 76:13-19 pravi takole:

“Udobno zleknjeni na ležalnikih ne bodo izkusili ne sončeve pripeke ne lunine zmrzali. Sence nebeških dreves se bodo raztezale čez njih in plodovi bodo viseli nizko v ponižnosti. Med njimi bodo krožile srebrne posode in bokali stekleni, kelihi srebrni, oni sami odmerijo njihovo mero. Tam se jim bo dalo piti kozarec vina, pomešanega z ingverjem iz rajskega vrelca Salsabil. Med njimi bodo krožili in stregli večno mladi dečki. Če bi jih videl, bi mislil, da so perle raztrosene.”

Sura 56: 22-23 pa takole:

“In v raju bodo hurije, z velikimi črno-črnimi očmi, lepe kot skrbno varovane perle. Zares, ustvarili smo jih kot novo stvarjenje, napravili smo jih za device, strastno ljubeče, vse istih let.”

Nikjer pa ne piše, da je teh deviških hurij 72. Tako kot tudi nikjer niso omenjeni samomorilski napadi na civiliste.

Free for all

Problem skratka ni v 15 stoletij stari Knjigi, ampak v njenih interpretacijah. In v eksplozivni mešanici konstantnih vojn na Bližnjem Vzhodu in v Severni Afriki, getoiziranih (mladih, moških) beguncih s tega območja v evropskih državah.

Manj ko imajo v življenju perspektive, večja je verjetnost, da se bodo odločili za radikalizacijo in samožrtvovanje s katastrofalnimi posledicami, kakršne redno doživljamo v evropskih mestih. Ničesar nimajo izgubiti. Za tako radikalen način, da pridejo v “nebesa”, se odločijo v prepričanju, da njihovo ime ne bo nikoli pozabljeno. Za nesmrtno slavo gre, 72 devic gor ali dol.

Čez kak teden se spet oglasim v knjižnici, da vrnem obe sveti knjigi. 

Knjižničarka se mi prijazno nasmehne in pove, da lahko Biblijo kar obdržim. Gre namreč za ekumensko izdajo za cerkve. Pred časom so od Frančiškanov dobili en zaboj za zveste bralce.

Lepo sem se ji zahvalil. Zakaj pa ne.

Seveda pa bi vzel tudi brezplačni Koran.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE