Janševa zmaga bi dokončno razdvojila, destabilizirala Slovenijo

22.5.2017 / 06:10 5 komentarjev
Vlada SDS tudi leta 2018 ne bi bila katastrofa, vendar si je ne moremo privoščiti. Kulturni boj bi bil družbeni kolaps.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ne strinjam se s prepričanjem, da je problem — ne zanj ne za stranko —, ker je bil za predsednika SDS že osmič zapored (in po skupaj 25 letih foteljaštva) izvoljen Janez Janša.

Niti se mi ne zdi problem, da s 666 glasovi (zveri z desetimi rogovi in sedmimi glavami) za in le petimi proti.

Ponarodele primerjave z desetindesetletnimi komunističnimi samodržci samo dokazujejo, da ljudje ne razumejo skrivnosti konsistentnega in vzdržnega leadershipa v zaprti in samozadostni skupini.

Ta in taka stranka ne rabi Drugega, temveč samo Prvega — ki ga ne more nikoli pozabiti.

Janša kot predsednik ni optimalna izbira, je pa edina. Edina šansa. Logična izbira. SDS as we know it brez njega ne bi bilo več. Prav ima, da vztraja, in prav imajo, da ga vedno znova izvolijo.

Samo on lahko vzdržuje stranko pri življenju vsaj toliko, da ne bo zavegetirala in se razkrojila. Samo on jo lahko celo popelje za pol koraka ali korak in pol naprej.

Morda tudi na oblast. Vsaj za nekaj časa.

Zavezništvo poti Princu teme

Toda na oblasti bo SDS skoraj enako sama in avtarkična kot v opoziciji. Ker s svojim predsednikom prav daleč naprej ne bo prišla. S to prtljago že ne. Ali vsaj ne hitro.

Resda to prtljago nosi v glavnem Janez Janša. A kaj, ko jo je stranki tudi popolnoma po nepotrebnem sam naprtil.

Problem SDS je v tem, da v svoji oblastiželjnosti in neprilagodljivosti — ki ji sami rečejo pokončna drža — ni pripravljena na kompromise in sodelovanje niti na desnici, med kolikor-toliko sorodnimi strankami. Ker se čutijo dovolj močne vis-à-vis levici. (Kar je obenem dejstvo in iluzija.)

Če naslednje leto SDS zmaga na volitvah, se ji to utegne maščevati, saj ne bo našla dovolj zaveznikov za koalicijo, ki bi ustrezala njihovim ambicijam.

Po drugi strani pa je problem SDS tudi v tem, da jih njihovi nevolilci tako zelo sovražijo, da se jim lahko zgodi Le Penov efekt.

Tako kot je Francija leta 2002 in letos plebiscitarno podprla Chiraca in Macrona v glavnem zato, da bi kot chefa d’état eliminirala takrat očeta in zdaj hčerko Nacionalne fronte, se bo tudi Slovenija združila proti Princu teme.

Slovenija bo dokončno razdvojena

Dobro, slovenski volilni in politični sistem sta drugačna, tako da ni nujno, da pride do te levičarske mobilizacije že pred volitvami. SDS lahko vsekakor zmaga — toda do pravega upora množic bo prišlo šele po njeni zmagi.

Janša bo sestavil koalicijo s Primcem, Ljudmilo in Cerarjem in vladal s pičlo večino 46 glasov (brez Italijana in Madžara).

Ampak potem bodo množice šle na ulice. Stanje še zdaleč ne bo hujše kot zdaj pod Cerarjem, ampak množice bodo zahtevale Janševo glavo. Zanalašč in enkrat za vselej. Spet bodo vseljudske vstaje. Gorenak bo mrzlično kupoval nove in nove vodne topove. Levičarjem se bo utrgalo, Janši pa tudi. Spet bo vsevprek obkladal ljudi z levimi fašisti in prostitutkami.

Ni problem, da je Janša zmagal s 666 glasovi za in petimi proti. Primerjave s samodržci dokazujejo, da ljudje ne razumejo skrivnosti leadershipa v zaprti in samozadostni skupini. Ta in taka stranka ne rabi Drugega, temveč samo Prvega. Ki ga ne more nikoli pozabiti. — [Naslovnica albuma The Number of the Beast od Iron Maiden, 1982]

Destabilizacija

Mainstream mediji bodo izgubljali živce in dokazovali, da to, kar so Janši ves čas delali, še ni bilo nič. Fake news bo pohodu. Desni mediji bodo vedno bolj glasni in klikani, posledično pa se bo radikaliziral tudi levi mainstream. Desničarji z vlado na čelu bodo vedno bolj napadalni, levičarji pa jih bodo — in vse nas pavšalno z njimi vred — obtoževali sovražnega govora, če jih bomo samo malo postrani pogledali.

Situacija bo napeta. Spravljivi in vsegliharski Pahor se bo utapljal v kakofoniji levo-desnega ortoslovenskega manihejstva.

V tako destabiliziranih političnih, socialnih, kulturnih in varnostnih razmerah ne bo težko izglasovati nezaupnice. Se bo že našla kakšna mandžurska podlasica.

Razen če Vladi SDS ne bo pomagal nov naval beguncev in zaostrovanje razmer v EU in v svetu. Trump in Putin bosta simbolni personi za identifikacijo slovenskih politikov. Vlada bo v rit lezla Trumpu, opozicija pa Putinu. Slovenija bo dokončno razdvojena.

Če zmaga SDS, bo in ne bo huje kot zdaj

Več kot toliko ne bi rad šlogal.

Ta stranka s predsednikom vred mi gre sicer na živce, vendar ne mislim, da je dolžnost nas državljanov, da bi volili samo tiste, ki so nam slučajno simpatični. Zakaj neki?

Meni osebno je ponavadi malo mar, kdo zmaga na volitvah ter kako in s kom sestavi Vlado. Od povprečnega volilca se razlikujem kvečjemu po prepričanju, da so razlike med slovenskimi strankami prepotencirane in da gre v resnici za narcizem majhnih razlik.

Če zmaga SDS, objektivno ne bo huje kot zdaj. V to sem globoko prepričan. Morda bo celo bolje. Vendar se bojim, da bo/bi SDS delovala preveč razdiralno. Ne govorim o politični (ekonomski, zakonski, gospodarski, upravni, kulturni, moralni) radikalnosti njihove eventualne Vlade, temveč o stanju duha, ki bi zavladalo v Sloveniji v primeru zmage SDS.

Slovenija ne rabi kulturnega boja

Tega nočem videti. Mislim, da iz tega ne more biti nič dobrega.

Kot sem včeraj napisal:

“Še vedno mislim, da ne prva ne druga Janševa vlada objektivno politično gledano nista bili takšni katastrofi, kot ju je narod naš ohranil v spominu.”

Janševa vlada tudi leta 2018 ne bi bila katastrofa. Katastrofa bi bila situacija, do katere bi s svojim radikalizmom pripeljala.

Tudi ne mislim, da bi bil kriv samo Janša. Treba je namreč upoštevati, da bi radikalizem Vlade trčil ob radikalizem levice — pa ne samo politične levice —, ki je s stališča zdrave pameti ravno tako nevzdržen kot desničarski, le da je civilno in medijsko pač malo lepše zapakiran in navidez bolj kultiviran.

Zato si ne želim zmage SDS. Po mojem je v interesu Slovenije in državljanov, da še malo počakamo in držimo pesti, da se bo od nekod, iz nič pojavila neka bolj zmerna stranka, ki državljanov ne bi preveč iritirala bodisi z nujnim ali namišljenim prevrednotenjem vseh vrednot.

Slovenija rabi pragmatike. Slovenija ne rabi kulturnega boja. Ker ustaviti konje.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE