Je Janša novi Jazbinšek? Ja. Otroke bomo zbirali kot Mercatorjeve pike.

21.5.2017 / 06:10 4 komentarji
Kaj še lahko nudi fatalistično optimistična, napredno nazadnjaška, ambiciozno resignirana SDS, ki hoče nazaj na oblast?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Na prvo žogo sta bila na 11. kongresu SDS v Mariboru — tako rekoč na Racerhofu — najzanimivejša detajla dva. Prvi je bil, da je nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda k. g. v nagovoru izjavil: “SDS ima možnost, da Slovenijo naredi spet veliko.”

Super, da Slovak bodri Slovenca, brata. Mi njih že ne bi. Jih nismo niti takrat, ko bi jih lahko.

Drugi detajl pa je bil nastop Iva Mojzerja. Na spletni strani SDS poročajo samo, da je nastopil z “zimzelenimi” uspešnicami. Upam, da je pel svojo verzijo Nilssonovega komada Everybody’s Talking (v priredbi pod naslovom Polnočni kavboj) iz Schlesingerjevega Polnočnega kavboja.

Bil bi navdušen, če bi “kavboja s Koroške” [ceste] po sto letih prvič slišal v živo. Magari na kongresu SDS.

Kaj nam ponujajo

Vse to je seveda nerelevantno. To je bilo politično zborovanje fatalistično optimistične, napredno nazadnjaške in ambiciozno resignirane stranke, ki so jo levičarji več kot 20 let nesramno odrivali od oblasti, nazadnje pa se je kar sama katapultirala na margino.

In zdaj hoče nazaj na oblast.

No, prav. Kaj nam ponujajo?

SDS je še vedno jezna in užaljena, dobesedno razpizdena stranka, ki ne najde lepe besede za nikogar, ki ni na njeni liniji. Vsi drugi so komunajzarji, priskledniki, barabe, multi-kulti fičfiriči, piškotkarji, opankarji, trenirkarji, levi fašisti, prostitutke in podobni profili.

Še vedno mislim, da ne prva ne druga Janševa vlada objektivno politično gledano nista bili takšni katastrofi, kot ju je narod naš ohranil v spominu.

Problem je seveda, da je Janša zadnjih deset let dobesedno delal na tem, da ga narod — torej vsi izven SDS — ohrani v čim slabšem spominu. On in njegova stranka so imeli in še imajo najslabši možni PR v zgodovini politike. In s takim odnosom po mojem ne morejo zmagati. Ker so se preveč ljudem zasrali.

Pri vsem, kar so morali požreti, bi lahko danes udobno in marsikdaj upravičeno uživali v poziciji in imidžu žrtev — ne pa da vse okrog sebe zmerjajo s krvniki.

Tudi oni talajo piškotke

Pod naslovom Janez Janša: Z današnjim dnem napovedujemo neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji lahko na spletni strani SDS preberemo njegov govor. Pod skoraj identičnim naslovom [Ekskluzivno] Janez Janša: SDS z današnjim kongresom napoveduje neusmiljen boj za izkoreninjenje drugorazrednosti v Sloveniji pa reportažo s kongresa na Novi24TV.si.

Članek je fenomenalno navijaški. Čisto v stilu duhamorno sleazy poročil s partijskih kongresov v Beogradu.

Novinarji ne skrivajo svoje pripadnosti. In le zakaj bi jo? Tudi oni si želijo piškotkov.

Drugorazrednost

Če se potrudim, to “drugorazrednost” še nekako razumem. Vem, o čem govorijo. Drugorazrednost je lepa slovenska beseda. Dolga, predolga, ampak meni so take sestavljenke všeč.

Verjetno pa se jo bodo potrudili razumeti tudi funkcionalno nepismeni. Izraz “drugorazredni državljani” je namreč ena najbolj frekventnih, razširjenih, priljubljenih — in znucanih — populističnih fraz, kar jih obstaja v moderni kleni slovenščini. Tako rekoč “99%” po naše.

Drugorazrednost zveni čudno, ampak morda bo pa vžgalo.

SDS je še vedno razpizdena stranka, ki ne najde lepe besede za nikogar. Vsi so komunajzarji, priskledniki, barabe, multi-kulti fičfiriči, piškotkarji, opankarji, trenirkarji, levi fašisti, prostitutke in podobni profili. Janez Janša to soboto na kongresu SDS v Mariboru. — [Fotografija: SDS]

Družina

Jasno je, da so si za glavni poudarek izbrali nekoliko abstrakten in empirično nedokazljiv, četudi razumljiv populistični pojem. Seveda pa je med glavnimi tudi družina.

“SDS rešitev [upam, da gre za rod. mn., ne za tož. edn. — op. MC] za demografski problem Slovenije in Evrope ne vidi v množičnih migracijah in priseljevanju. Vidimo pa rešitev v povečanju rodnosti. SDS bo postavila slovensko družino v ospredje, kot temeljno vrednoto družbe, kar danes ni.” 

“Družina bo postala investicijski projekt in ne zgolj del neke socialne politike. Zato bo [M]inistrstvo za družino ločeno od socialnega resorja. Samo številčno večje družine so tiste, ki ohranjajo slovenstvo in slovenski narod tudi za jutrišnji dan. Besede so seveda premalo, potrebna so dejanja. Zato bomo družinam omogočili ugoden kredit za ureditev stanovanjskega vprašanja, pri čemer bo glavnica kredita zmanjšana za 20% ob rojstvu vsakega novorojenega otroka.”

Babyboom

Zveni super. Naravnost fantastično. Še veliko bolje kot tista Erjavčeva finta pred leti, da bo minimalna penzija znašala 1.000€.

Če znam prav računati, potem to teoretično pomeni, da bi lahko moški in ženska — hetero par, kakopak, poročen, ne valjda istospolni —, ki bi kupila stanovanje na kredit na recimo 20 let in v nadaljevanju naredila pet otrok, odplačala stanovanje še prej, kot bo najstarejši dokončal osnovno šolo. In to tako rekoč za bagatelo.

O, srečneži, ki bodo rojevali dvojčke, trojčke, četverčke, peterčke! Ta natalitetno-stanovanjska shema bi lahko bila triger za babyboom neslutenih razsežnosti. Slovenci bodo zbirali otroke kot Mercatorjeve pike!

Problem je samo v tem, da ni čisto jasno, kje bi vzeli sredstva za toliko napol šenkanih stanovanj. Bankam? Ali upokojencem, ki se za te ugodnosti ne bi več mogli potegovati?

Je Janša novi Jazbinšek?

Who knows? GOD knows.


Nadaljevanje in konec jutri ali kvečjemu v torek.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE