Mi starci z našimi PIN kodami, passwordi in možnostmi izbire

20.5.2017 / 06:08 1 komentar
FB je popularen, ker poenostavlja izbiro. Daje občutek, da je vse v redu. Da si v svojem svetu, polnem podobnih ljudi.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Starost je relativna. Za nekatere sem star, za druge še vedno mlad. Prijaznemu mladeniču v centru za pomoč uporabnikom enega od mobilnih operaterjev pa sem se najbrž zdel predpotopen.

Naenkrat mi je ugasnil mobilni telefon. Totalna kriza.

Nisem čakal nobenega usodnega klica. Na svetu se v teh nekaj urah ni zgodilo nič posebnega. Tudi sestanki so bili dogovorjeni. Vseeno pa me je zgrabil občutek osamljenosti. Naenkrat sem si zaželel slišati glas svoje žene, hčerke. Preveriti pri prijatelju, če še drži srečanje čez štiri dni.

Okej. Dajmo ga vkopiti nazaj in spet komunicirati s svetom.

Telefon je najprej zahteval neko številko. Shit, kje jo imam? Verjetno shranjeno v telefonu.

Ko številko le najdem drugje, telefon zahteva še password. Kakšen password? Za telefon?

Tu nastopi moj mobilni mladenič. Z njim se je na mojo prošnjo pogovarjala moja hčerka. (Maili na računalniku so še delali.)

Ko mi je pozneje opisala pogovor, je rekla, da je imela vtis, da sprašuje za očeta, starega blizu 90 let.

Življenje zahteva spomin

Ampak tako pač je. Današnje življenje zahteva resen spomin. Ali vsaj resno organizacijo in staromodno arhiviranje vseh pomembnih številk in passwordow.

Predvidevam, da ima povprečen Slovenec vsaj tri kreditne ali plačilne kartice. Torej tri različne PIN kode in po možnosti še številke, kamor pokličemo, če kartico izgubimo ali bognedaj pozabimo PIN.

Potem je tu PIN koda za odklepanje telefona. Pa še ena ali dve — doma in v službi — za prižiganje računalnika.

Šele potem pridemo do passwordov. Vsaj tri, štiri imamo še za različne aplikacije. Vsake toliko jih je treba spremeniti zaradi varnosti. Če se prijavljate na različne spletne strani, jih imate še več. Pa za Skype in digitalno knjižnico. Pa za banko, če imate spletno bančništvo.

Res je, da lahko imate na vseh kreditnih karticah iste PIN kode, ampak vsi svetujejo, da raje ne. Pa iste passworde, ampak tudi to baje ni dobro.

Tako pač je. Današnje življenje zahteva resen spomin. Ali vsaj resno organizacijo in staromodno arhiviranje vseh pomembnih številk in passwordow.

V zadnjih 30 letih

Spremembe, ki smo jih mi starci doživeli v zadnjih tridesetih letih, so velikanske. 

Prvi osebni računalnik smo švercali čez mejo po delih, ker jih je bilo prepovedano uvažati. Ko je kolega pred 25 leti prišel na sestanek z mobilnim telefonom, je tisto kar veliko škatlo položil na stol.

Včasih je bil dovolj en dnevni časopis, ena radijska in TV postaja, hrana od ene in iste branjevke na tržnici. Danes je izbire več. Čas, ki ga danes porabimo za izbiro, je postal pomemben del našega življenja. Ne samo časovno, ampak tudi kulturno. Red, kakršnega smo ga poznali, je težko vzpostaviti nazaj.

Verjetno je Facebook kot eden glavnih virov informacij zato tako popularen, ker poenostavlja izbiro. Ne postavlja te pred dilemo, da bi se moral odločati med razmičnimi možnostmi. Daje ti občutek, da je vse v redu. Da si ves čas med svojimi ljudmi, v svojem malem ali velikem urejenem svetu, polnem tebi podobnih ljudi.

Jaz pa še vedno raje sam izbiram. Ne maram, da mi nekdo omejuje izbiro. Tudi na Thompsonov koncert bi najbrž šel. Ker me zanima, kakšna je njegova publika v Sloveniji.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE