Referendum o Drugem tiru je legitimen. Vlada si je sama kriva.

14.5.2017 / 06:10 1 komentar
Referendum o ZIUGDT ni ovira za EU sredstva. Zakon ni razpisni pogoj. Pogoj je finančna konstrukcija. Ne manipulirajte.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben je v zvezi z zbiranjem podpisov za referendum o Zakonu o Drugem tiru v petek izjavil:

“Vemo, da bi bila naša prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki jih nujno potrebujemo za izvedbo projekta [D]rugi tir.”

Ta izjava ni točna iz več razlogov. Prvič, Zakon (ZIUGDT) ni pogoj za prijavo na razpis za evropska sredstva.

Vlada je namreč projekt Drugi tir doslej že dvakrat prijavljala na razpis za evropska sredstva: prvič februarja 2015, drugič pa februarja 2017. V nobenem od teh dveh primerov sprejeti zakon ni bil pogoj za prijavo. Vlada takšnega zakona takrat niti ni imela.

In tudi tokrat to ni pogoj. Če bi bilo to res, bi morala vlada za vsakega od nekaj ducatov projektov, prijavljenih na razpis za evropska sredstva, sprejeti zakon.

Referendumska pobuda o zakonu torej formalno ne more vplivati na relevantnost prijave projekta na razpis.

Ne rabimo zakona

Drugič, za prijavo na razpis ni potreben zakon o projektu. Projekt mora imeti jasno opredeljeno in zaključeno finančno konstrukcijo.

Če vladna prijava na razpis julija letos ne bo uspešna, bo razlog slabo pripravljena vloga brez jasno opredeljene in zaključene finančne konstrukcije.

To se je vladi zgodilo že februarja 2015, ko je bila neuspešna s prvo prijavo. Tudi tokrat vladi ni uspelo pripraviti jasno opredeljene in zaključene finančne konstrukcije.

Še vedno namreč ni jasno, kako bo projekt financiran, na koliko evropskih sredstev računa in kakšna bo vloga zalednih držav pri financiranju projekta.

Če vladna prijava na razpis julija letos ne bo uspešna, bo razlog slabo pripravljena vloga brez jasno opredeljene in zaključene finančne konstrukcije. To se je vladi zgodilo že februarja 2015, ko je bila neuspešna s prvo prijavo. Tudi tokrat vladi ni uspelo pripraviti jasno opredeljene in zaključene finančne konstrukcije.

Izvirni greh

In tretjič, če na letošnjem julijskem razpisu CEF/IPE Blending 2017 prijava ne bo uspešna, to ne bo velika izguba. Vlada iz tega vira načrtuje manj kot 85 milijonov evrov. (Za 65 milijonov nepovratnih kohezijskih sredstev si obeta s prijavo na razpis februarja 2017, 100 milijonov pa bi preusmerila iz drugih projektov v okviru Operativnega programa.) To je v primerjavi z vrednostjo naložbe v višini milijarde evrov relativno malo.

Manjkajoča potrebna sredstva lahko vlada po relativno nizki obrestni meri pridobi z zadolžitvijo pri EIB s poroštvom sklada EFSI (tako imenovani Junckerjev sklad), na mednarodnih finančnih trgih, pri domačih subjektih z izdajo infrastrukturnih obveznic ali z najemom kredita pri domačih bankah.

Vsekakor pa bi bila ta zadolžitev na tujih trgih ali doma bistveno cenejša — vsaj za polovico —, kot če bi se pri Madžarski zadolžila za 200 milijonov evrov po efektivni 4,5-% obrestni meri.

V skrajni sili referendum

Vlada torej z zastraševanjem z referendumom grdo manipulira z javnostjo. Odgovornost za svoje pretekle napake pri vodenju projekta Drugi tir in za slabo pripravljen zakon o drugem tiru poskuša prevaliti na državljane, ki se s tem zakonom ne strinjajo.

Vladna koalicija je pri pripravi in sprejemanju zakona hitela in ignorirala konstruktivne predloge stroke, nadzornih inštitucij (KPK in Računsko sodišče), civilne družbe in opozicije v DZ in po hitrem postopku sprejela slab zakon, obremenjen s korupcijskimi tveganji. Po vetu Državnega sveta pa je zakon še enkrat ihtavo potrdila v Državnem zboru.

Pobuda skupine državljanov za zbiranje podpisov proti zakonu je samo reakcija na vladno samovoljo. Referendum je v skrajni sili najvišja demokratična oblika ljudskega odpora proti samovoljnemu in ignorantskemu obnašanju vlade do stroke, nadzornih inštitucij, civilne družbe in politične opozicije — in do vseh državljanov in davkoplačevalcev Republike Slovenije.


OpombaTekst je bil objavljen v soboto, 13. maja 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Referendum o drugem tiru: Mar bodo državljani res krivi za slabo delo vlade?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE