Vedno bolj bizarno zanimivo: Tudi Cerar in Janša sta Orbánova žlahta

13.5.2017 / 06:10 3 komentarji
HU premier v soboto na obisku pri nekdanjem in sedanjem SLO premieru. Lahko ga kdo kaj vpraša o Drugem tiru in kreditu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ta tekst je seveda čista špekulacija. Objavljam ga samo zato, ker prinaša logično razlago nekaterih misterioznih potez slovenske vlade.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ne zna in ne zna pojasniti, zakaj v finančno konstrukcijo Drugega tira za vsako ceno poskuša spraviti Madžarsko.

Vlada sicer govori o “zalednih državah”, vendar glede nobene druge države ne omenja nobenega kapitalskega vložka.

Madžarski predstavniki na uradnih obiskih in sestankih (kar je razvidno iz zapisnikov) v zameno za svoje 200-milijonsko posojilo Sloveniji odkrito zahtevajo oddajo gradbenih poslov (v adekvatni vrednosti) madžarskim podjetjem, podelitev koncesije madžarskim logistom v Luki Koper (dolgoročni najem pristaniških zmogljivosti) — in to mimo obstoječe koncesijske pogodbe — in predajo dela prihodnjega železniškega prevoza na slovenskem omrežju madžarskemu operaterju Gysev Cargo.

V nasprotju s tem pa predstavniki slovenske vlade to vztrajno zanikajo in govorijo, da se še pogajajo.

Kaj razkriva madžarski Direkt36?

Glede na informacije, ki jih dobivam, Madžarska s svojimi zahtevami misli resno. Pri tem pa je dokaj jasen tudi vzorec oz. ozadje. Zahteve madžarske vlade, da v zameno za posojilo madžarska podjetja dobijo posle pri gradnji Drugega tira, je povezano s siceršnjimi aktivnostmi Orbánovih družinskih podjetij.

Kot razkriva Direkt36, madžarski preiskovalni novinarski center, podjetja v lasti Orbánovih ožjih sorodnikov (očeta in dveh bratov ter zeta) bogato sodelujejo pri javnih infrastrukturnih projektih, ki jih financira vlada, sofinancira pa EU.

Ta podjetja se za posle nikoli ne potegujejo na javnih razpisih, temveč vedno samo njihovi podizvajalci. Tako jih uradne baze podatkov o javnih naročilih ne zaznajo.

Logična špekulacija

Iz tega sledi logična špekulacija.

Če madžarski predsednik vlade Orbán v imenu madžarske vlade posodi Sloveniji 200 milijonov evrov — ki jih bo Slovenija odplačala po izjemno visoki 4,5-% obrestni meri — in pri tem zagotovi delo svojim družinskim podjetjem kot podizvajalcev pri gradnji Drugega tira, je naredil izjemno dobro kupčijo.

Madžarska javna sredstva bi tako prekanaliziral na račune svojih družinskih podjetij, ne da bi kdo to opazil. In vse te prihodke Orbánovih družinskih podjetij bi financirala Slovenija. Res lepo Cerarjevo darilo!

Novinarji bodo imeli odlično priložnost, da Orbána in Cerarja povprašajo, kako si predstavljata ta slovensko-madžarski, “orbánovski” deal pri gradnji Drugega tira. Janševi novinarji jim pri tem seveda ne bodo pomagali, saj so ​po poročanju Siola največji lastniki družbe NovaTV24 “tri madžarska medijska podjetja, ki so del vplivnega Orbánovega in Fideszovega kroga.

Orbán na kongresu SDS

No, naslednjo soboto bo madžarski predsednik vlade v Ljubljani gost na kongresu največje opozicijske stranke SDS. Sestal se bo tudi s slovenskim predsednikom vlade in predsednikom največje koalicijske stranke SMC.

Novinarji bodo imeli odlično priložnost, da Orbána in Cerarja povprašajo, kako si predstavljata ta slovensko-madžarski, “orbánovski” deal pri gradnji Drugega tira. Janševi novinarji jim pri tem seveda ne bodo pomagali, saj so po poročanju Siola največji lastniki družbe NovaTV24 “tri madžarska medijska podjetja, ki so del vplivnega kroga […] Orbána in njegove stranke Fidesz”.

Zadeva postaja bizarno zanimiva.


OpombaTekst je bil objavljen v petek, 12. maja 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Cerarjeva madžarska naveza: Orbanova družinska podjetja podizvajalci na drugem tiru?. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE