Šprajc je špica: Zakaj imajo Hrvati boljšo televizijo?

6.5.2017 / 06:08 4 komentarji
Znajo razpravljati o znanosti, umetnosti, sociologiji, politiki. V studio vabiti strokovnjake. Ideologija ne prevladuje.
NAROČI SE PRIJAVI SE

“Ponovno smo slišali, zakaj današnji dan ni primeren za aretacije ljudi, ki so odgovorni za težka kriminalna dejanja. Ker je obletnica padca Vukovarja in se ne spodobi. Prav tako se ni spodobilo v predvolilnem času. Pred tem ni bilo primerno, ker so bile volitve. Naslednjič ne bo primerno, ker bosta božič in novo leto. Ker se ne spodobi ljudem kvariti praznikov. Neprimerno je aretirati ljudi v nedeljo. Skratka, v letu je veliko dni, ki niso primerni za aretacijo kriminalcev. A če bi obstajal dan, primeren za aretacijo tistih, ki so okradli hrvaško državo, potem je to dan, ko obeležujemo padec Vukovarja. Zato, ker je to dan, ko se spominjamo tistih, ki so padli za to isto državo. Če se izkaže, da so vsi ti tajkuni, ki so izčrpavali državo, za katero so se borili, tudi padli v Vukovarju, nedolžni kot jagnje, potem je že brezsramnost njihovih zagovornikov, finančnih in medijskih podpornikov dovolj — ker se namreč sklicujejo na obletnico Vukovarja —, da preživijo noč v zaporu. Morda bi tisti na vukovarskem pokopališču to noč mirneje počivali.”

Zoran Šprajc

To je približen prevod nagovora televizijskega voditelja Zorana Šprajca 18. novembra 2015 v njegovi oddaji RTL Direkt. Tistega dne je Ante Kulušić, član izvršilnega odbora HNS, izjavil, da je “sramota” na dan padca Vukovarja delati spektakel in aretirati ljudi, osumljene za davčne utaje in finančne goljufije.

Zoran Šprajc si je vzel čas. Vse to je povedal v mirnem tonu. Ni solil pameti, ni bil vzvišen, patetičen, katastrofičen. V svojem značilnem stilu je povedal, kar so morali slišati zagovorniki in politični podporniki osumljenih. Kar je morala slišati hrvaška javnost. Kapo dol za ta uvod.

Zoran Šprajc je novinar in voditelj s kilometrino. Dolgo je delal na HTV. Odšel je, kot sam pravi, zaradi zbirokratiziranosti novinarskega dela. Ni mu bilo do tega, da bere novice, ki mu jih pišejo drugi.

Potem je bil producent in voditelj v informativnem programu N1, izpostave CNN na področju nekdanje Jugoslavije. Projekt ni najbolj uspel. Zdaj ureja in vodi oddajo RTL Direkt ob četrtkih. Večkrat nagrajen in spoštovan, zelo popularen. V mnogih nadaljevankah in filmih je igral samega sebe.

Letos je ob dnevu medijske svobode dobil nagrado hrvaškega novinarskega društva za urednika in voditelja leta 2016. Študentje novinarstva in združenje odgovornih za odnose z javnostmi so ga prav tako izbrali za naj urednika in voditelja.

Zoran Šprajc je novinar in voditelj s kilometrino. Dolgo je delal na HTV. Odšel je, kot sam pravi, zaradi zbirokratiziranosti novinarskega dela. Ni mu bilo do tega, da bere novice, ki mu jih pišejo drugi.

Špica, ki šprica

Na goste se ne dere, ne obnaša se kot preiskovalno histerični sodnik, ki v imenu ljudstva odkriva resnico. Ni vzvišen, ne soli pameti, ne vrta vanje kot kakšen zobar.

Vse to pri večini naših TV voditeljev in voditeljic prevladuje. Večina gledalcev jih zato žal ceni.

Mene pa to odvrača od gledanja oddaj. Zoran Šprajc se svojim gostom mirno, dostojanstveno in duhovito preprosto ne dá. Pa naj gre za predsednico države, popularno pevko, državljanske iniciative.

Ni edini, ki ga rada gledam na hrvaških televizijah. Aleksandar Stanković, ki vodi pogovorno oddajo Nedeljom u dva, je drugačne vrste voditelj. Toda skupen jim je mir in vztrajnost. Se še spomnite Denisa Latina? Njegovo Latinico smo zvesto gledali tudi v Sloveniji.

Tako preprosto

Zakaj imajo na hrvaških televizijah več dobrih, pravih voditeljev? Voditeljev stare šole? In novinarjev? Zakaj raje gledam šove kot Zvezde plešejo na hrvaških kot na slovenskih televizijah? 

Ker obvladajo veščino. Ker to delajo s stilom. Ker so duhoviti. Ker znajo delati šov. Pri nas je vse domačijsko, nerodno in na prvo žogo. Raje imamo blede ali bevskajoče voditelje in voditeljice. Neškodljivo okorne štoserje. Ali voditelja, ki ne slovi po brihtnosti. Kar ni najhuje. Huje je, da je za nameček še vzvišen.

Sprejemamo bevskanje, ker se nasplošno radi kregamo? Ker se nam zdijo pogumni in napadalni?

To je najlažje. Predvsem pa je dolgočasno.  Za HTV 3 sem jim pozitivno fauš. Na obletnico Vukovarja so si vzeli čas za dokumentarec in debato.

Sicer pa razpravljajo na teme znanosti, umetnosti, sociologije in politike. Vabijo strokovnjake za teme. Ideologija ne prevladuje. Uravnoteženost odpade. V studiu sedijo in razpravljajo strokovnjaki. Oddaje, ki dajo misliti.

Delajo dobro televizijo. Tako preprosto.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE