Žižek o FR volitvah: “Macron je čokoladno-odvajalni kandidat.”

5.5.2017 / 06:10 7 komentarjev
Psevdoizbira: “feminizirana verzija brutalnega protipriseljenskega populizma” ali “neoliberalizem s človeškim obrazom”?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Žižek piše v Independentu, da je Marine Le Pen res grožnja, ampak da glasovanje za Macrona vodi v past: proti skrajni desnici se ne moremo boriti tako, da podpiramo neoliberalizem, saj prav posledice neoliberalizma podžigajo skrajno desnico. 

Pred nedeljskim drugim krogom francoskih predsedniških volitev, ko večina politikov, ki so odpadli v prvem krogu, francoskih in tujih medijev, in tako imenovana svobodomiselna javnost poziva h glasovanju za kandidata En marche !, se Slavoj Žižek upravičeno zgraža nad svetohlinstvom in lahkomiselnostjo dobronamernih, dušebrižnih levičarjev in levičarskih centristov:

“To je liberalno izsiljevanje v najhujši obliki: čeprav je neoliberalen centrist, je Macrona treba brezpogojno podpreti, ker je proti Le Penovi. Gre za staro zgodbo o Hillary proti Trumpu. Soočeni s fašistično grožnjo se moramo zbrati pod njenim praporjem (in pozabiti, kako je njen tabor brutalno eliminiral Sandersa in s tem prispeval k njenemu porazu na volitvah).”

Kakšno Evropo personificira Macron?

“Ali lahko vsaj vprašamo,” se retorično sprašuje Žižek, “kakšno Evropo personificira [proevropski] Macron?”

Odgovor se glasi:

“[Macron personificira] točno tisto Evropo, katere zlom spodbuja populizem Marine Le Pen. Anonimno Evropo v službi neoliberalizma. […] To me spominja na čokoladno odvajalo, ki ga lahko dobite v ZDA. Oglašujejo ga s paradoksalno trditvijo: ‘Ste zaprti? Jejte več te čokolade!’ — ali z drugimi besedami: jejte točno to, kar povzroča zaprtje, če hočete ozdraveti. V tem smislu je Macron čokoladno-odvajalni kandidat, ki kot zdravilo ponuja to, kar je bolezen povzročilo.”

Žižek pod zgovornim naslovom Don’t believe the liberals — there is no real choice between Le Pen and Macron piše, da mediji zmotno prikazuejo Emmanuela Macrona in Marine Le Pen kot “dve radikalno nasprotujoči si viziji Francije: neodvisno centristično in desničarsko rasistično”.

Hmm…

Hči ustanovitelja FN (Nacionalne fronte) po Žižkovem mnenju ponuja “feminizirano/omehčano verzijo brutalnega protipriseljenskega populizma (svojega očeta), Macron pa neoliberalizem s človeškim obrazom” — pri čemer Žižek še omenja Macronov “mehko feminilni imidž” in “vlogo, ki jo pri tem igra njegova žena v medijih”.

Nova figura ženskosti

Nakar še Badiou, prosto po Žižku:

“V današnjem ideološkem svetu so moški razigrani adolescentski izobčenci, medtem ko ženske dajejo vtis, da so trde, zrele, resne, pravne, kaznovalne. Vladajoča ideologija od današnjih žensk ne zahteva subordinacije, temveč jih kliče — od njih pričakuje, jih celo prosi —, naj bodo sodnice, upraviteljice, ministrice, direktorice, učiteljice, policistke in vojakinje. Današnji paradigmatični prizor se dogaja v varovani instituciji, kjer ženska — učiteljica/sodnica/psihologinja — skrbi za nezrelega in asocialnega delinkventa moškega spola. Pojavlja se nova figura ženskosti: hladna, tekmovalna, zapeljiva, manipulativna agentka moči, ki potrjuje paradoks, da ‘ženskam v kapitalističnih pogojih lahko uspe bolje kot moškim’ (Badiou). To seveda ne pomeni, da so ženske kot agentke kapitalizma sumljive, temveč to, da si je sodobni kapitalizem omislil idealno podobo ženske kot nosilke administrativne moči s človeškim obrazom.”

Najnižja točka psevdoizbire

Ne bi se mogel bolj strinjati z Žižkom, ko pravi, da smo dosegli “najnižjo točko politične psevdoizbire”.

Sam moram priznati, da potihem navijam za Le Penovo, čeprav si ne znam predstavljati, kaj vse bi njena zmaga potegnila za seboj. No, znam že — vendar ne vem, kako bi vse to preživeli in kako bi se zadeve obrnile, ker zaenkrat zagotovo nismo v stanju, da bi vse predvideli.

Toda če zmaga Macron, bo vsaj na začetku približno tako kot pravi Žižek:

“Od vsepovsod se bodo razlegali vzdihi olajšanja. Hvala bogu, da smo to nevarnost odvrnili. Evropa in naša demokracija sta rešeni, zdaj lahko spet spimo svoj liberalnokapitalistični spanec.”

“Pred nami je žalostna perspektiva prihodnosti, ko se bomo vsaka štiri leta, na vsakih irelevantnih volitvah brez kakršnekoli pozitivne vizije, pustili panični in prestrašeni izsiljevati neki obliki ‘neofašistične nevarnosti’ in volili za ‘civiliziranega’ kandidata.”

“Panični liberalci se bridko motijo, ko nas pozivajo, naj se vzdržimo kritičnosti do Macrona. Zdaj je namreč pravi čas za razkritje njegove sokrivde za krizo sistema. Po njegovi zmagi bo prepozno, saj bo v navalu samozadovoljstva ta dolžnost izgubila na urgentnosti.”

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE