Tabloidne traparije o tožarjenju: Nussdorferjeva je “špeckahla”

4.5.2017 / 06:10 Komentiraj
Desničarski diskurz Slovenskih novic prikazuje Cerarja in VGŽ kot angela varuha schengenske meje. VČP pa je “nemoralna”.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Varuhinja človekovih pravic (VČP) Vlasta Nussdorfer se je po dveh mesecih odločila sprožiti postopek za ustavno presojo novele Zakona o tujcih. Takšno pravico ima in številni so od nje to tudi pričakovali.

Številni pravni strokovnjaki doma in v tujini so novelo kritizirali zaradi neustavnosti in neskladnosti z mednarodnim pravom, predvsem zaradi kršitev pravice do učinkovitega azilnega postopka, določil Ženevske konvencije o varstvu človekovih pravic in Dublinske konvencije.

Desni pól politike in njegovi mediji so se odzvali pričakovano, a glede na svojo siceršnjo protibegunsko agendo ne zelo intenzivno.

So pa izrazito diskreditacijsko stališče zavzeli pri Slovenskih novicah. Jadran Vatovec je napisal članek z naslovom Bo mejo varovala Nussdorferjeva?, v katerem že na ravni izrazne sugestivnosti ne skriva ogorčenja.

Nemoralna gesta VČP?

Indikativen je že nadnaslov Varuhinja toži, s katerim avtor sugerira, da Vlasta Nussdorfer nekoga napadalno preganja in na drugi strani ščiti begunce.

VČP nikogar ne toži, ampak v tehničnem smislu zgolj vlaga zahtevo za ustavno presojo. Se pravi: ne gre za tožbo, gre za pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti predpisa — za pravno sredstvo, s katerim se v postopku pred Ustavnim sodiščem ugotavlja eventualna neskladnost zakona z Ustavo.

V podnaslovu pa piše: “Ker varuje tujce, je ustavnim sodnikom zatožila [D]ržavni zbor in [V]lado.”

Izraz “tožiti” je postavljen v bližino ekspresivnega izraza “zatožiti”. Početje varuhinje je prikazano kot tožarjenje. Vlasta Nussdorfer je za Jadrana Vatovca špeckahla.

Novinarjev namen je takoj prepoznaven: pokazati, da se s takim dejanjem ne strinja, in namigniti bralstvu, da je dejanje, zanj ali nasplošno, nemoralno. Ker preveč “varuje tujce”, namesto da bi jih v duhu Zakona preganjala in vsaj omejevala. Zahteva za ustavno presojo je s tem predstavljena kot nemoralna gesta.

Gorje!

Novinar se opredeljuje tako, da po eni strani sugerira odklonilen odnos do tujcev, po drugi pa diskreditira varuhinjo kot šolarko, ki špeca. Od skrbnika človekovih pravic očitno pričakuje, da bo solidaren pri preganjanju beguncev — tako kot so sošolci solidarni s tistim, ki je nekaj ušpičil in ga bo ravnatelj za ušesa.

Diskurz o tožarjenju predvideva, da sta Vlada in DZ ušpičila zakonsko neumnost in da se moramo zdaj vsi tovariško pretvarjati, da se to ni zgodilo in molčati. Gorje tistemu, ki bi se drznil pregrešiti zoper takšna nenapisana pravila igre in apeliral na sodnike. Slovenske novice v bistvu nehote priznavajo, da je zakon najbrž res protiustaven.

Apeliranje na čustva bralcev je doseglo svoj cilj v stilu argumenta: “Če hočete begunce, si jih peljite na dom” — ali v tem primeru: “Če nočete našega zakona o tujcih, sami varujte mejo”.​ — [Ilustracija: Fokuspokus.]

Njihova tuga je naša radost

Podobno odklonilen je sugestivni podpis pod eno od objavljenih fotografij, na kateri protestirajo begunci, ki se glasi:

“Ženske in otroci v vrstah migrantov, ki pa jih ni prav veliko, naj bi se menda še najbolj razveselili, da jih slovenska ombudsmanka varuje.”

V luči povedanega lahko znotraj novinarjeve emocionalne agende razberemo naslednje: če se migranti česa veselijo, potem je to lahko za nas samo slabo. Njihova sreča je naša nesreča. Ali obratno: njihova tuga je naša radost.

Značilna je raba besede “migrant” namesto “begunec”. Beseda “migrant” v slovenskem desnem žurnalizmu predstavlja vrednostno mejo: migrant je nedovoljen, je “nezakonit”, kot bi rekla notranja ministrica, ker ga žene ekonomski interes. Migranti so v bistvu vsi begunci, saj prikrivajo prave razloge, zakaj hočejo v Evropo.

Postranska stvar

Hiperbolično izražanje s stilno zaznamovanimi prvinami, značilno za tabloidnost Slovenskih novic, doživi svoj vrhunec v retoriki naslova Bo mejo varovala Nussdorferjeva?. Vatovec namiguje, da bo v primeru pritrdilnega mnenja Ustavnega sodišča prišlo do težav z varovanjem na meji. Ne zanima ga, ali je ZTuj-2D res protiustaven in v neskladju z mednarodnimi predpisi. To je postranska stvar.

Glavni naslov torej poskuša kulpabilizirati Nussdorferjevo: če bo z zahtevo po presoji ustavnosti uspešna, je vnaprej kriva. In odgovorna za posledice, usodne za državo. Ker ne bo nihče varoval meje.

Zato novinar absurdno namiguje, da bo to počela sama. Apeliranje na čustva bralcev je doseglo svoj cilj v stilu argumenta: “Če hočete begunce, si jih peljite na dom” — ali v tem primeru: “Če nočete našega zakona o tujcih, sami varujte mejo”.

Nobenih ambicij

Tudi to ni presenečenje, da Novice prikazujejo premiera Cerarja in notranjo ministrico Györkös Žnidar kot angela varuha schengenske meje. Njuna retorika, podobna retoriki slovenske desnice, ohranja svoj raison v večinskem mnenju, ki je jeseni 2015 zaradi ukrepov vlade čez noč postalo do beguncev izrazito nenaklonjeno.

Članek v Slovenskih novicah, ki jih izdaja Petričevo Delo, je simptomatičen. Kot je pri tabloidih navada, nam želi članek “vse povedati” že v naslovih, nadnaslovih in podpisih. Nobenih informativnih ambicij, nobene ambicije po skrbnem novinarskem delu. Interpretacija dogodka je podvržena nameri, da bi pri bralcih izzvali negativne odzive in čustva.

Klišejska ocena poteze Vlaste Nussdorfer je na nivoju čiste adhominalnosti. Ne gre za oceno dejanske vrednosti in vsebine konkretne ustavne presoje, temveč za prikaz nosilca tega dejanja kot značajsko slabe in neodgovorne osebe, ki Slovencem dela škodo.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu In media res v torek, 2. maja 2017, pod naslovom Varuhinja, ki tožari Ustavnemu sodišču. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno s privoljenjem avtorja.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE