Gospa Olga

3.5.2017 / 06:08 Komentiraj
Madam se skrbno, lepo obleče, tudi če gre čez cesto v Mercator po kvas. Na njej se vse ujema. Samota je samo navidezna.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Mesto naredijo ljudje. Maribor ni izjema. Družabno sem površen človek in ne poznam veliko mariborskih meščanov. V ljudeh pa je navada, da sočloveku pripisujemo tisto, kar ni.

Gospa — recimo ji gospa Olga — je izjema. Ona je vedno gospa Olga. V dveh letih, odkar sem tukaj, sva se srečala kakšnih desetkrat. V kavarni ali slaščičarni. Prvič sem prisedel, ker drugje ni bilo prostora. Potem zato, ker se vendar poznava po skupnem znancu, skupnem imenovalcu, imenovanem samota. Čeprav je ta samota samo navidezna.

Gospa Olga, ki ji sam rečem madam, ni nikoli sama. Če je sama, je sama s seboj. 

Vdova čez sedemdeset, brez otrok. To je morda njena edina bolečina, ki huškne na dan, ko pelje mimo voziček z detetom. V Mariboru jih je veliko, se razživiva.

Gospa Olga je madam red in disciplina, stil. Meščanka, kakršnih ni več. Čeprav pravi, da ima podobne znanke. Srečujejo se, a ne prepogosto. “Skupaj smo prehrupne,” pojasni.

Pogrinjek za dva

Madam Olga se skrbno in lepo obleče, tudi če gre samo čez cesto v Mercator po kvas, ker ga je pozabila kupiti v Intersparu.

Obisk kavarne pa je zanjo že pravi izlet s torbico, ki jih ima polno omaro. Na njej se vse ujema. Od čevljev do klobučka, ki je včasih kar klobuk. Poleti veličasten, v panamskem obsegu. Ženska mora biti vedno urejena, je njena maksima. Dobro se počuti, če je kot iz škatlice.

Gospa Olga zajtrkuje, obeduje in večerja v jedilnici. Ne na stolčku za kuhinjskim pultom. Prt in prtički so iz damasta, levo in desno srebrn jedilni pribor. Pogrinjek je vedno za dva. Za spomin na moža.

Bil je predober, morda bi si zaslužila bolj nemirnega, se ji je enkrat zareklo. Kosilo in večerja v lepi obleki, zajtrk je lahko bolj sproščen.

Gospa Olga zajtrkuje, obeduje in večerja v jedilnici. Ne na stolčku za kuhinjskim pultom. Prt in prtički so iz damasta, levo in desno srebrn jedilni pribor. Pogrinjek je vedno za dva. Za spomin na moža. — [Fotografija: Marko Crnkovič. Štukatura v poročni dvorani mariborskega Rotovža.]

Ljubezen do življenja

Ker sem med bolj nemirnimi fanti, si jo upam vprašati, ali se ji ne zdi, da pravzaprav živi za etiketo, videz, zunanji red.

Nasmehne se. V modrih očeh se prižge poseben sij, ko pove, da sicer ni Marie Curie, vendar so z njo tudi knjige in glasba, celo gramofoni na iglo se vračajo, čeprav kot modna muha. In gledališče, mariborska pravljična dogodivščina.

Njena ljubezen je ljubezen do življenja. Hodi med ljudi, čeprav se z njimi le komajda druži. V njenih letih se človek veseli vsakega novega dne. Pri sedemdesetih se ima ženska raje kot pri petdesetih, ko se ji nekoliko maje svet.

Poseben dan

Nedavno je bil poseben dan. Na Slovenski je madam Olgo ustavila mlada tujka in jo prosila, ali se lahko z njo slika. Fotografija je prišla po mejl. Mobije bi morali izumiti že pred sto leti, meni naša meščanka.

Dva ženska obraza. Star in mlad. Na glavah klobučka v domala isti rdeči barvi. Dva nasmeha. Kot babica in vnukinja. In pripis: “Ko bom stara, bi rada bila kot madam Olga.”


Opomba: Tekst je bil prvotno objavljen v torek, 25. aprila 2017, na spletni strani Večera pod naslovom Madam Olga. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem in uredništvom Večera.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE