Janša in Vaskrsić imata vsak svoje pravosodje

30.4.2017 / 06:10 2 komentarja
O bilancah ni treba razmišljati politično. Vseeno je, katera opcija je komu bližja. Razmišljati je treba gospodinjsko.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Te dni smo sledili dvema zgodbama, ki obe govorita o odvzemu premoženja, vendar obe razkrivata svojevrsten odnos pravnega sistema do državljanov.

Gre za prepad med dvema pravosodjema ali za pravosodje dveh hitrosti.

Najprej je prišla novica z ESČP v Strasbourgu. To je odločilo, da mora Slovenija državljanu Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino in mu povrniti stroške v skupni vrednosti 85.000€, ker so mu leta 2012 njegovi družini in prodali hišo, ker je bil dolžen… — 124€.

Dolg je sicer poravnal in tudi upnik je umaknil zahtevek za izterjavo, vendar se sodni mlini zaradi principa inercije tankerja niso pravočasno ustavili.

Ah, ne. Oprostite, tokrat ni bilo čisto tako. Hišo so novemu lastniku prodali šele v drugem poskusu dražbe za polovično vrednost — in to že pred poplačilom dolga!

Dobi nazaj (ampak samo pol in ne takoj)

Kot je povedal Vaskrsićev odvetnik Peter Čeferin, je Slovenija kršila 1. člen 1. protokola Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o zaščiti pravice do lastnine. Tako bo zdaj morala država Vaskrsiću plačati 77.000€ odškodnine za materialno škodo, 3.000€ za nematerialno škodo in 5.000€ za povračilo stroškov.

Odvetnik je še dodal, da bi moral biti znesek oškodovancu nakazan takoj.

No, ne bo. Država je sporočila, da bo Vaskrsić na svoj denar — polovico tega, kolikor je bila vredna hiša — moral počakati do julija.

Nimam zaključne poante. Samo ugotavljam, da imamo pravosodje dveh hitrosti in prepad med državljani. Enimi in drugimi.​

SDT in KPK proti JJ

Na drugi strani pa sledimo nameri, da bi tožilstvo odvzelo Janezu Janši več nepremičnin in avto zaradi suma, da je premoženje pridobil nezakonito.

Specializirano državno tožilstvo je namreč vložilo tožbo zoper Janšo, s katero bi mu odvzeli nepremičnino v Bovcu, polovico stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hišo in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil in drugo premoženje, vredno 53.415€.

Vrednost premoženja, ki naj bi ga po mnenju tožilstva Janša pridobil nezakonito, je sicer 395.388€.

Finančna preiskava Janše in z njim povezanih oseb — brata, soproge in njene sestrične — se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude in podatkov avstrijskega Urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev naše KPK. Ta je Janši očitala za 210.000€ premoženja nepojasnjenega izvora.

Vrhovno sodišče je poročilo KPK pozneje razveljavilo, ker da Janša na ugotovitve v osnutku ni mogel dati pripomb, s čimer da mu je bila kršena ustavna pravica. Nato pa je senat KPK (v drugi sestavi) postopek ponovil in potrdil prvotni sklep.

124€ je lahko najti, 400.000€ težje

Res je seveda, da je Vaskrsićevih (manjkajočih) 124€ lažje najti — pa tudi prodati tujo hišo za pol cene — kot pa ugotoviti, odkod nekomu 400.000€ več premoženja, če njegov bruto letni zaslužek po uradno dostopnih podatkih ne presega 80.000€.

(Sedanja bruto plača predsednika vlade znaša dobrih 5.400€, k temu verjetno pa prištejmo še dodatek na delovno dobo ter za prevoz in malico.) 

Ugotavljanje je še posebej zapleteno, če so v to vpleteni družinski člani, od katerih je eden deloval kot podjetnik, bogato trgoval z družbami v večinski državni lasti in na koncu podjetje tudi dobro prodal, drugi pa je v gotovini plačeval mesečne obveznosti v imenu tretjega.

Eni in drugi. Janša in jaz.

Nočem trditi vnaprej, da je Janša kriv, vendar mi razum ne dovoljuje verjeti, da ni.

Ne razmišljam politično. Popolnoma vseeno je, katera politična opcija mi je bližja. Razmišljam gospodinjsko.

Z Janšo sva enako stara, oba sva bila vse življenje v službi. Moja bruto plača je bila primerljiva z njegovo, pa vendar sem še danes zapufana. K našemu družinskemu premoženju je na povsem dokazljiv in dokazan način prispeval svoj delež moj mož.

Ampak v najini bilanci še vedno manjka Janševih 400.000€ nepojasnjenega premoženja.

Težko verjamem, da se bo premoženju Janeza Janše kaj hudega zgodilo. Naša zakonodaja ima dovolj lukenj. Na trgu je dovolj dobrih odvetnikov. Primer se bo končal tako, da bo naročniku prav.

Nimam zaključne poante. Samo ugotavljam, da imamo pravosodje dveh hitrosti in prepad med državljani. Enimi in drugimi.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE