Stara šola fotografiranja: Stane Jerko, 80-letnik, 60 let profesionalec

30.4.2017 / 06:08 Komentiraj
Jerko je bil zadnje čase toliko v svetovnih medijih, da bo težko zbral vse objave. Z Melanijo je čez noč postal zvezda.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Pred dnevi je praznoval 80. rojstni dan znameniti slovenski modni, družabni in umetniški fotograf Stane Jerko. V zadnjem času je dosegel svetovno slavo s ponovnim odkritjem fotografij Melanije Knavs iz njenega najrosnejšega manekenskega obdobja.

Žal doslej še ni dočakal kakšne pregledne razstave, na kateri bi lahko celovito prikazal svoje 60-letno fotografsko delo s področja modne fotografije in družabne kronike.

Jerko je bil v zadnjem letu toliko v svetovnih medijih, da bo težko zbral vse objave. Čez noč je postal zvezda. Njegove fotografije 16-letne Melanije Knavs so izjemne in bi jih lahko odkupil vsak muzej fotografije ali zasebni zbiralec.

Z Jerkom se srečujemo na premierah in otvoritvah in drugih kulturnih dogodkih, kamor še vedno z veseljem zahaja. Vedno je nasmejan, zvedav, spoštljiv in vljuden. Ljudi, ki jih želi fotografirati, vedno najprej vpraša, ali sme, potem morda naredi še kakšno korekcijo položaja in poskrbi za malenkosti, ki na dobro fotografijo ne sodijo.

Za vedno mlad

Stane Jerko je še vedno aktiven. Fotografiranje ga pomlajuje in mu daje občutek, da soustvarja atmosfero modne scene ter družabnih in še posebej kulturnih kronik.

Rad ima ljudi, a se vseeno zdi, da je kot fotografski profesionalec do njih nekoliko distanciran. Seveda se zna tudi razgovoriti, kar je med drugim pokazal v številnih intervjujih v zadnjem obdobju.

Spodobilo bi se, da bi se Stane Jerko ob življenjskem in delovnem jubileju predstavil s kakšno izborno in izbrano monografijo. Kaj vse ima in koga vse je portretiral, ve najbolje sam, vendar je za tak podvig potreben tudi pisec, kurator, galerija za razstavo in predstavitev. Zdi pa se, da je za to več zavisti kot volje.

Jerkova fotografija Melanije Knavs iz leta 1987 (levo) in Stane Jerko pred nekaj meseci (desno, fotografija Marijan Zlobec).

Od Marjane do Melanije

Na novinarsko vprašanje, kako je srečal Melanijo Knavs, je Jerko odgovoril: “Srečal sem jo na neki modni reviji na Gospodarskem razstavišču, ko je stala na stopnišču Pionirskega doma. Ko sem stopil ven, je tam čakala prijateljico. Bila je luštno, visoko dekle, suho, z dolgimi nogami. Rekel sem si, da bi bila dobra manekenka. Takrat sem še na ulicah iskal dekleta, primerna za fotografiranje.”

Melanija takrat še ni bila manekenka, saj je bila stara šele 16 let. Jerko se ji je predstavil in ji povedal, kaj dela. Izmenjala sta si telefonski številki in čez nekaj dni ga je poklicala. Rekla je, da ima čas v petek ali soboto, po koncu šole. Prinesla je nekaj svojih oblek. Bundo, kavbojke, majico, brezrokavnik. Takrat sta naredila prve fotografije.

Med znanimi Slovenkami, ki jih je Stane Jerko odmevno fotografiral, so tudi Marjana Deržaj, Nina Gazibara in Martina Kajfež, če omenim samo tri.

Stane Jerko je začel profesionalno fotografirati leta 1957, ko si je na podstrešju uredil atelje.

Pred nekaj meseci mi je povedal, da je Melaniji Knavs, zdaj poročeni Trump, pisal, vendar mu še ni odgovorila.

Jerkove fotografije Melanije Trump so objavljene po vsem svetu in predvsem zelo cenjene.

Kaj kdo načrtuje v zvezi z Jerkom in njegovim dvojnim jubilejem — še posebej v kontekstu Melanie Trump —, je seveda avtorska skrivnost. Prej ali slej bo to obelodanjeno na mednarodno odmevni ravni.


OpombaTekst je bil prvotno objavljen na avtorjevem blogu v petek, 28. aprila 2017, pod naslovom Fotograf Stane Jerko mladostni osemdesetletnik. Verzija na Fokuspokusu je editirana. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE