Živel kao dan upora proti okupatorju! (Ali je knap lahko desničar?)

28.4.2017 / 06:10 2 komentarja
Dan OF si bom zapomnil po proslavi in po neumnostih o tem “zlaganem prazniku”, ki so jih desničarji stresali po medijih.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Zdi se, da so desničarji v ofenzivi. Ali da so vsaj glasnejši. Po eni strani imajo zdaj več svojih senzacionalističnih trobil, po drugi pa so se levičarji nekoliko umirili. Pred dvema letoma — ja, 2015! — je Dnevnik 9. maja izšel z naslovom Smrt fašizmu, svoboda narodu! na prvi. Na proslavi ob 70-letnici zmage je na Trgu Republike govoril Kučan. Stanovnik in Turnšek sta dobesedno tekmovala, kdo bo bolj pasji.

Zdaj se pa zdijo desničarji bolj glasni. Čeprav morda niso.

Morda je moj politični občutek za levo-desno varljivo odvisen od razpoloženja in zanimanja. Zanimajo me tisti, ki so v danem trenutku bolj nori. Pred dvema letoma in že nekaj let prej so me bolj jezili in zabavali levičarji, zdaj pa desničarji. Ni nujno, da so ti drugi res v ofenzivi. Zdaj so samo bolj smešni. Definitivno bolj smešni.

Zlasti 27. aprila.

Brščićev veliki četrtek

Redko berem(o) kaj tako smešnega, norega, predrznega in neverjetnega kot izjave Bernarda Brščića v Reporterju, povzete iz posnetega intervjuja.

Brščić se bo zapisal v anale predvsem s tem, da je papeža Frančiška označil za “nesrečnega kriptopedofila” (“ki je umival noge negroidnemu muslimanu na veliki četrtek”).

In to še ni vse. Londonske “elitne četrti” je primerjal z “Islamabadom” in napovedal, da “leta 2050 Slovencev ne bo več”, ker bomo postali “islamska manjšina”.

Njegova teorija je, da islam ogroža Evropo “z ognjem in mečem in uterusom muslimank” in da bi lahko “v 20 letih s spolno nenasitno peto kolono […] po demokratični poti prevzel oblast.”

“Klanje in posiljevanje muslimanov po Evropi bo, upam vsaj, vzbudilo revolt in se bo nihalo zgodovine obrnilo nazaj,” še dodaja Brščić — ne da bi slovnično specificiral, kdo bo koga pravzaprav klal in posiljeval: Evropejci muslimane ali obratno.

Avtorska ekipa — Iztok Kovač (režija in koreografija), Stojan Pelko (koncept in scenarij), Sašo Podgoršek (režija video vsebin) — je znala izkoristiti vso to revirsko, knapovsko simboliko sociale, socializma, stavk, tranzicije in jo obrniti na témo upora in uporništva, povezanega s svobodo in ustvarjalnostjo.​ — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Simbolika Trbovelj

Da so osrednjo državno proslavo ob dnevu Osvobodilne fronte preselili v Trbovlje, je bila posrečena poteza.

Še bolj posrečena poteza pa bi bila — po svoje —, če bi bila proslava v Mariboru. Mesto ob Dravi je treba desimbolizirati s tem nesrečnim datumom (ko je na predvečer praznika proslava), ko ga je obiskal Hitler.

Včasih je bil to lokalni joke, danes pa ga ta desni uporabljajo kot resen argument proti proslavljanju OF oz. 27. aprila.

Kakorkoli, Trbovlje so politično, socialno in umetniško pomenljiv, slikovit in kreativen kraj.

Avtorska ekipa — Iztok Kovač (režija in koreografija), Stojan Pelko (koncept in scenarij), Sašo Podgoršek (režija video vsebin) — je znala izkoristiti vso to revirsko, knapovsko simboliko sociale, socializma, stavk, tranzicije in jo obrniti na témo upora in uporništva, povezanega s svobodo in ustvarjalnostjo.

We rise, we grow…

Trbovlje, Zasavje in rdeči revirji so avtorje proslave skratka pripeljali do Janeza Drnovška, Mehmedalije Alića, Hude jame, Laibachov — ki so odigrali v živo tak komad, ki bi jim ga dovolili tudi cenzorji v Pjongjangu —, Uroša Macerla, Vrtoglavega ptičaStojana Batiča, plesne skupine EnKnap in nenazadnje do “indignacije” Stéphana Hessla kot rdeče niti.

Eden zadnjih prizorov s podrtim floydovskim the wallom, ki ga najprej otroci, potem pa še starejši med požvižgavanjem Whistleblowersov tako rekoč reciklirajo za povezovanje generacij, je bil odličen.

Za moj nezasavski okus sta manjkali samo dve asociaciji: Orleki in Čebine. Mimogrede, pred 10 dnevi je bila 80-letnica ustanovitve KPS. No, na državni proslavi najbrž ne bi šli s tem jezit desničarjev.

Na srečo tudi govor predsednika DZ ni bil slab, čeprav je bil predolg. Lepo, da je Brglez — ki se je očitno pustil podučiti o vsebini proslave — najprej pozdravil “spoštovane borke in borce narodnoosvobodilnega boja, spoštovane interniranke in internirance” in šele potem nadaljeval po protokolu.

Nakar je še eksplicitno in nedvoumno rekel takole: “Zahvala gre vsem, ki so sodelovali v uporu proti okupatorjem in kolaborantom.”

Verjetno je Brglez zadnji levičar v stranki SMC.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE