Znanstveniki demonstrirajo: Najpametnejši proti vsem

20.4.2017 / 06:10 Komentiraj
Čas je, da nehamo opazovati od strani in da nekaj naredimo. Čas je, da vlada začne voditi politiko v javnem interesu.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Poziv na demonstracije. Še en poziv, da javno pokažemo nezadovoljstvo s sedanjo oblastjo in sistemom? Tokrat niti ne. Tokrat so pozvali na demonstracije znanstveniki. Kot so sami temu rekli: Shod za znanost. Ta teden bo z bolj ali manj istimi sporočili potekal v več kot 400 mestih po svetu.

Znan je primer študentskih demonstracij leta 1971 v Ljubljani. Ne vem, ali je zgodba resnična ali ne, ampak v študentski menzi je v porciji pasulja nek študent našel vijak. To je bil povod, da so vsi, ki so bili na tistem kosilu v menzi, šli na ulice in pokazali svoje nezadovoljstvo. Majhen povod, veliko vzrokov. Če so nam znanstveniki včeraj povedali, da ni vse v redu z našo družbo — in to na način, ki jim ga verjetno nihče ne bi pripisal: marš pri 10° v vetru, po službenem času —, se jim verjetno splača prisluhniti.

Javno dobro

V bistvu gre za to, da bi morali vsi delati za javno dobro. Ne samo za lastni interes, ne samo za interes strank in prisklednikov, ne za večji profit — ampak tudi za nekaj, od česar bomo vsi nekaj profitirali.

V današnjem globaliziranem svetu, v katerem prevladujejo vrednote posameznika, njegove samostojnosti in odgovornosti za lasten razvoj in dobrobit, so takšne demonstracije v resnici demonstracije proti vsem.

Pa so res. Najpametnejši med nami nam dajejo vedeti, da to niso več naše vrednote. Pa tudi če so, je čas za spremembe.

Ampak kaj v resnici hočejo? Si želijo socializma? Bi radi, da na oblast pride Združena levica? Ali hočejo drugačen kapitalizem? Sistem, ki bo kljub skrbi za dobičke podjetij znal skrbeti tudi za javno dobro? Hočejo družbo, v kateri bi končno dobili vsaj nekaj jasnih odgovorov? Je znanost tista, na katero se lahko opremo in ji zaupamo, da nam bo prinesla boljši jutri?

Ampak kaj v resnici hočejo? Si želijo socializma? Bi radi, da na oblast pride Združena levica? Ali hočejo drugačen kapitalizem? Sistem, ki bo kljub skrbi za dobičke podjetij znal skrbeti tudi za javno dobro? Hočejo družbo, v kateri bi končno dobili vsaj nekaj jasnih odgovorov? — [Ilustracija: Nina Perovič.]

Mogoče bo tokrat drugače

Ideja je lepa. Živimo pa verjetno v času, v katerem si politika ne želi velikih sprememb. Njen glavni cilj je ta, da je bolje ne narediti nič kot pa dobiti slab PR.

Verjetno je za politiko pomembneje, da premisli, se pogovori z vsemi vpletenimi (sindikati, delodajalci, delojemalci, združenji, zadrugami, društvi, lobiji) in poišče kompromis. Kar pomeni, da se ne bo nič spremenilo. To je edini način, da sistem deluje naprej.

Mogoče pa bo tokrat drugače. Morda je politika slišala argumente. Morda jih je razumela in vzela za svoje. Pritisk je bil velik. Saj vemo, da ni dobro, če so ljudje na ulici.

Tokrat gre po mojem še nekaj drugega. Če bo izplen dober, je vseeno, kakšen je bil razlog. Po dolgem času bo rezultat demonstracij dober in v javnem interesu.

Me prav zanima, na kakšen odziv bodo naletele te demonstracije. Kdo bo odkril kaj slabega, skritega, zarotniškega v tem dogodku, ki je ali še bo potekal vzporedno z istimi idejami po vsem svetu.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE