Terorizem je gorivo globalnega teatra

9.4.2017 / 06:10 2 komentarja
Avte poganja bencin, politiko pa terorizem. “Če svet prijazen bi postal, le kdo bi cajtnge še bral?” poje Adi Smolar.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Za senzacijo so teroristi tokrat poskrbeli v ruskem Sankt-Peterburgu na podzemni železnici. Razstrelil se je Uzbek iz bivše ruske kolonije Kirgizije. Pogreba ne bo, ker ni koga ali česa pokopati ali upepeliti, pa tudi spodobi se ne.

Samomorilec je poleg sebe pokončal 14 ljudi, še nekaj ducatov pa jih bo vse življenje nosilo brazgotine za spomin. Na telesu in duši.

Ob tem se zdi zanimiva izpeljava tega terorističnega akta. Storilec je svojo hand made pirotehniko na podzemno železnico pretihotapil kar v aktovki, pri izvedbi pa sta mu pomagala še dva asistenta.

Vse od tragičnega dogodka v ponedeljek na ruskih podzemnih železnicah in letališčih vlada policija. Putin in Trump pa sta se kar po telefonu zmenila, da se bosta zoperstavila terorizmu.

Neslane provokacije

Potencialni teroristi pa so tudi tisti bolj kulturni, uniformirani, na visokih političnih položajih in celo na predsedniških stolčkih. Ti so pravzaprav še bolj nevarni, ker ne delujejo na lastno pest oz. v režiji svojih puščavskih organizacij, ampak imajo za svoje krvoločne podvige na voljo proračunska sredstva.

Eden takih je Kim Jong-un, ki je v sredo spet preizkusil bojno raketo. Verjetno gre tudi tokrat za zastraševanje in ne za resno grožnjo. 

Treba je namreč vedeti, da samovšečni mladi diktator iz Pjongjanga preveč obožuje svoje lagodno življenje, da bi ga bil pripravljen zamenjati za resno vojno situacijo.

A četudi napetega miru ne namerava zakockati, je Severna Koreja nevarna že zato, ker je njena tehnika nepredvidljiva. Svet vedno težje prenaša neslane provokacije na svoj račun. Dovolj je bilo te burke.

Kim Jong-un nas ne more prepričati, da gre za projekt miroljubne narave, ker dobro vemo, da želi Pjongjang želi na rakete montirati atomske konice.

A tokrat je verjetno v igri tudi obisk kitajskega predsednika Xi Jinpinga v ZDA, kjer sta s Trumpom v Mar-a-Lagu govorila tudi o problematični državici z Daljnega vzhoda.

Kulturni dediščini grozijo potresi, poplave — in vedno bolj tudi vojne. Tako je ISIS že dve leti pustoši po antični Palmiri v Siriji.

Smrt terorizmu, svoboda kulturi!

Do terorizma so se prejšnji teden opredelili kulturni ministri G7. Pravijo, da se je treba teroristični grožnji za vsako ceno zoperstaviti, sicer turisti ne bodo več imeli česa gledati. Miting resnice je bil sklican na pobudo italijanskega kulturnega ministrstva v Firencah. Kulturni dediščini grozijo potresi, poplave — in vedno bolj tudi vojne. Tako je ISIS že dve leti pustoši po antični Palmiri. 

Kulturno dediščino na vojnih območjih bodo odslej varovale kulturne “modre čelade”, sestavljene iz strokovnjakov in varnostnih sil. Tako bodo temelji naših civilizacij končno dobili svoje angele varuhe.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE