Naredite nam Mercator spet slovenski? Znanstvena fantastika!

7.4.2017 / 06:10 3 komentarji
A ne krivite za to Todorića. Izvirni greh je Janševa kravja kupčija s Šrotom in Bavčarjem, da bi pridobil vpliv na Delo.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Ko smo pred štirimi leti spremljali njegovo prodajno sago, je bil Mercator zaradi svoje prezadolženosti v zelo slabi situaciji. Na mednarodnih tenderjih se je kot edini in najresnejši kupec pojavljal samo Agrokor. In takrat sem tudi napisal, da bi na Todorićevem mestu “dobro razmislil, preden bi se spustil v to morda smrtonosno avanturo”.

Todoriću je sicer uspelo — vendar se je za to moral spustiti v primež ruskih bank po obrestni meri med 9 in 10% letno.

Zaradi tega bo na koncu tudi ob lastništvo. Če za sredstva plačuješ 10% letno in če je donos na to, kar s tem denarjem ustvarjaš, samo 1 do 2% letno, te matematika povozi, še preden se pena na šampanjcu poleže.

Tako kot pred prodajo se tudi danes pojavljajo ideje, da bi slovenski poslovni subjekti kupili Mercator nazaj. Toda situacija je za morebitne kupce danes slabša kot pred prodajo Agrokorju.

Ključni razlogi so trije.

Na koncu razprodaje

Prvič, leta 2013 je imel Mercator za približno milijardo evrov neto finančnega dolga. Do konca lanskega leta ga je zmanjšal za dobrih 100 milijonov evrov.

Toda takrat je imel Mercator tudi boljše prodajne rezultate. Njegov denarni tok je znašal okrog 170 milijonov evrov letno. Nato pa je upadal in je lani znašal samo še okrog 120 milijonov evrov (na podlagi preračuna iz 9-mesečnih rezultatov), kar pomeni, da se je kazalec neto zadolženosti poslabšal.

Drugič, prodajni obeti Mercatorja so precej slabi. Prenova trgovin in konsolidacija z Agrokorjevo trgovsko mrežo nista dali želenih rezulatov. Razen v Črni gori je Mercatorjeva prodaja lani na vseh trgih upadla za 3 do 5%.

Že tako ali tako nizka dobičkonosnost iz prodaje (1,6% v prvih 9 mesecih 2015) se v istem obdobju lani zmanjšala na vsega 0,4%.

Prevzemi v zelo konkurenčni trgovski panogi, kjer tempo narekujejo nizkocenovni diskontni prodajalci, niso zelo dobra naložba. Mercator pa še posebej ne.

In tretjič: tudi če bi kdo hotel prevzeti Mercator, bi to težko naredil, saj je pogojno privlačen samo kot del največje regionalne maloprodajne mreže. Sanatorji bodo Mercator prodajali skupaj z drugimi Agrokorjevimi trgovinami na Balkanu. To pomeni, da bo morebitni kupec moral prevzeti celotno trgovsko mrežo Agrokorja — še to na koncu te razprodaje.

“Radi imamo domače” — in še zdaj bi radi imeli. Naslovnica Dela s celostranskim oglasom za Mercator v četrtek, 12. 5. 2016: Vse se vrača, vse se plača. Zlasti pa kravja kupčija iz leta 2005. — [Screenshot: Mercator/Fokuspokus.]

Sanje ostajajo samo sanje

Sanje, da bi odkupili Mercator nazaj in s tem zaščitili slovenske dobavitelje in zaposlene, ostajajo samo sanje. Kdorkoli že bi hotel to narediti — in če bi bilo teoretično možno —, bi moral zagotoviti med 300 in 400 milijoni evrov kupnine in pri tem dobiti podporo bank za reprogramiranje kreditov in sprotno financiranje.

Ob tako nizki dobičkonosnosti Mercatorja to meji na znanstveno fantastiko. Katera banka bi tak prevzem finančno podprla?

Drugo vprašanje pa je, kdo bi to sploh lahko naredil.

V idealnem primeru bi to storili dobavitelji in morda zadruge v navezi z državo.

Vendar dobavitelji (zadruge) nimajo finančnega potenciala, država pa za to ni usposobljena. Spomnite se samo dolgoletnega mrcvarjenja Cimosa namesto hitre sanacije.

Tak “domačijski” oz. državni nakup bi bil za Mercator kot podjetje, pa tudi za zaposlene in dobavitelje precej slabša opcija, kot če ga prevzame nek velik trgovec, ki bo z njim opravljal svoj osnovni posel. Tudi “tuji” trgovci imajo slovenske dobavitelje. In kot je slišati, plačujejo svoje obveznosti na dan valute.

Glede na specifičnost situacije bo Mercator težko še kdaj imel slovenske lastnike.

Toda izvirni greh ni v Agrokorju. Izvirni greh je kravja kupčija Janševe vlade leta 2005, ko je državne lastniške deleže države zamenjala s Šrotom in Bavčarjem za pridobitev vpliva na časopis Delo.


OpombaTekst je bil objavljen v četrtek, 6. aprila 2017, na avtorjevi spletni strani Damijan blog pod naslovom Kupiti Mercator nazaj meji na znanstveno fantastiko. Tekst na Fokuspokusu je editiran. Objavljeno v dogovoru z avtorjem.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE