TEŠ 6: Čistka? Resnici do dna? Pahor priča? Pozabite! Zavajanje javnosti…

2.4.2017 / 06:10 Komentiraj
Bistvo naših težav je neodločnost, neodločanje. Da bomo TEŠ 6 imeli zato, ker se bojimo, kaj bo, če ga ne bo? Ne, hvala!
NAROČI SE PRIJAVI SE

V sagi o TEŠ 6 se ne bo zgodilo nič hujšega kot to, da bo nekdanji direktor Uroš Rotnik moral nekaj malega odsedeti. Pa ne zato, ker je podpisal pogodbo s spornim Alstomom, temveč zaradi milijonov, ki so jih našli pri njem doma.

Bučman.

Imeti doma nekaj milijonov evrov v gotovini je čudno. Prva asociacija je skrivanje denarja — pred banko, FURS, KPK, tožilci, policijo in še kom.

Nadalje je to nespametno s stališča plemenitenja vrednosti. Nenavadno, saj je Rotnik trdil, da je denar pridelal z borznimi posli v Bosni. Tisti, ki trguje na borzi, denarja nikoli nima doma. V nogavici — pa tudi v sefu ne — denar ne pridobiva na vrednosti.

In nenazadnje, imeti toliko denarja doma je nenormalno, če s plačo ne sežeš Krkinemu Jožetu Colariču niti do gležnjev.

Prav je, da bo za lumparije Rornik odgovarjal. Politika, ki je projektu držala štango, pa se bo izmuznila nekaznovana. V politiki ni nikoli nihče kriv.

Strah zbujajoča PKUPONJFIB6TEŠ

Da bi opral svoje lastnike — torej državo —, bo HSE zdaj uporabil “določena pravna sredstva”, ki se nanašajo na izgradnjo TEŠ 6. Več niso želeli povedati.

Ta pravna sredstva bodo po neuradnih podatkih vključevala zahtevo za 250 milijonov evrov odškodnine. Gre za arbitrarni postopek, v katerem se naša stran neuradno sklicuje na določbe v pogodbi z dobaviteljem Alstomom, ki da mu je podpisana pogodba prinesla izrazite koristi.

Aktiviral se je celo Državni zbor — točneje njegova strah zbujajoča Preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Komisija je zaslišala celo sedanjega predsednika države in nekdanjega premiera. Ko je bil Pahor predsednik vlade, so se namreč kar vrstili pozivi k ponovnemu razmisleku o upravičenosti gradnje finančnega monstruma.

A kot je povedal Pahor pred Komisijo, je imel sam samo okoljske, ne pa tudi finančne pomisleke. Njegova vlada se kljub javnim pozivom ni odločila za zamrznitev naložbe. Je pa povedal, da je “zahtevala celovito informacijo o TEŠ 6 in naložila odgovornim, naj se zaradi spremenjenih razmer na trgu dogovorijo za znižanje cene investicijske opreme in zagotovijo večjo učinkovitost in preglednost upravljanja družb v skupini HSE”.

Brrr, človek se res hudo prestraši takšnega sklepa vlade in nalog, ki jih je naložila upravljalcem TEŠ 6!

Kaj je mislil Pahor in na kaj ni pomislil

Pahor je nato komisiji še povedal, kakšna je bila pri TEŠ 6 vloga Mateja Lahovnika, v njegovi vladi ministra za gospodarstvo.

Lahovnikova ocena je bila, da bi tudi ustavitev projekta prinesla stroške v višini med 400 miljoni in milijardo evrov. Minister Lahovnik ga je tudi prepričal, da je naložba v TEŠ 6 dobra in upravičena.

Prvi minister Pahor očitno ni niti pomislil na to, da je njegov gospodarski minister osebno mogoče preveč vpleten in zato premalo objektiven, saj prihaja iz tistega okolja.

Sicer pa podlage za odločanje pripravljajo strokovne službe pristojnih ministrstev, je še povedal komisiji Pahor — in da ni vedel, da je večina javnosti bolj naklonjena drugemu bloku krške nuklearke kot pa TEŠ 6!

V časih, ko imamo referendume za vse božje in nebožje teme — da ne omenjam različnih anket —, predsednik vlade ni vedel, kaj misli javnost o tem projektu?!

No, tega pa res ne verjamem. Kot tudi ne verjamem, da se premier Pahor na podlagi različnih strokovnih mnenj ne bi bil mogel odločiti drugače. Neglede na pritiske, da ne bo več predsednik vlade, če projekt ne bo šel naprej, kar naj bi mu sporočali nekateri interesni krogi.

Aktiviral se je celo Državni zbor — točneje njegova strah zbujajoča ​Preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Komisija je zaslišala celo sedanjega predsednika države in nekdanjega premiera. — [Fotografija: Wikipedia.]

2,25€/GJ

Tudi brez anket in raziskav javnega mnenja bi Pahorju moralo biti jasno, kaj si javnost misli o TEŠ 6, že ob samem glasovanju DZ, ki ni podprl zakona o poroštvu države za posojilo EIB v višini 440 milijonov evrov. To je naredila šele vlada Janeza Janše leto dni pozneje. Ob tem je tudi naložila odgovornim, da izpogajajo znižanje investicijske cene projekta in da s Premogovnikom Velenje sklenejo dolgoročno pogodbo o dobavi lignita po najvišji ceni 2,25€ na gigajoule.

V oči bode tudi Pahorjevo pojasnilo, da ni res, da bi njegova vlada kadarkoli sprejela sklep o podpori TEŠ 6, da pa so bili deležni zastraševanja, kaj se utegne zgoditi ob zaustavitvi projekta.

Prav to je bistvo težav naše politike. Neodločnost. Neodločanje. Podpore projektu niso sprejeli, niso pa niti storili ničesar, da bi projekt ustavili.

Za kaj so se torej zavzemali? Kakšno je bilo stališče takratne vlade? Da bomo pač imeli TEŠ 6 samo zato, ker smo prestrašeni, kaj bo, če ga ne bo? Ne, hvala!

Zavajanje javnosti

Vse, kar se danes dogaja v zvezi z naložbo v TEŠ 6, je v resnici zavajanje javnosti, da ima politika resne namene, da pride resnici do dna, pokaže na krivce in jih s pomočjo pristojnih organov grehom primerno tudi obsodi.

Pozabite! Ta čistka ne bo očistila TEŠ 6, še tem manj pa bo očistila sprege med politiko in gospodarstveniki, nastavljenimi na položaje samo zato, da omogočajo finančne obvode.

Tega ne bodo očistili niti sodni ali parlamentarni procesi. To bi bilo mogoče očistiti samo z imenovanjem takšnih menedžerjev na ključne pozicije državnih podjetij, ki jih bo pri upravljanju vodila želja po rasti in uspešnosti podjetja ter doseganje poslovnih ciljev, seveda pa tudi etičnost ter spoštovanje in varovanje lastne integritete.

Ker ta je vredna več kot vsi milijoni v nogavici.


Opomba: Avtorica objavlja tekste s Fokuspokusa ob ponedeljkih na svojem blogu Kaka — Kako komuniciramo?.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE