Svet je v bistvu dober. Zato rabimo medije.

31.3.2017 / 06:08 3 komentarji
Brez dobrih novinarjev, ki nas povezujejo in nam pomagajo razumeti in sprejemati, bomo vse bolj osamljeni in razpršeni.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Najhujša so čustvena nihanja. Ko sem že mislila, da sem se postavila na noge in zakorakala proti luči na koncu tunela, sem nenadoma padla v še večjo temo.

V še večjo zato, ker mi je bilo prvič veliko lažje biti v tunelu. Nisem obupala. Vztrajam na svoji poti in sem prepričana, da je prava.

Vem, da nisem sama niti edina. Pred mano so bili na tej poti mnogi, za mano bodo verjetno tudi.

Da nisem sama, vem zato, ker mi prihajajo naproti številni dobri in prijazni ljudje, ki so mi pripravljeni pomagati. Ti dokazujejo, da je svet v bistvu dober. Da smo ljudje dobri, kot je nedavno na delavnici poudarila tudi psihologinja Maya Goetz. Izjeme so redke, a zanje največkrat ne slišimo.

Kljub temu se mi prav zdaj, teden dni pred koncem moje zgodbe na Delu, spet vse skupaj zdi nadrealistično. Kako se je to lahko zgodilo? Zakaj se je to zgodilo? Se je to sploh zgodilo?

Preizpraševanja so odveč in brez smisla. A to ne pomeni, da jih ni.

Spet bolna

Morda bi bilo drugače, če bi v preteklosti večkrat zamenjala službo. Potem ne bi bila tako zelo povezana z eno samo in bi se lažje postavila na noge. Bila bi kot Gospod Majavko iz Nodija.

Počasi bom morala odluščiti vsaj vrhnje plasti, čeprav bo jedro tako ali drugače vedno Delovo. S tem ni nič narobe. Ponosna sem, da sem bila del Delove ekipe. In tudi zdaj vidim, da smo Delovi ljudje povezani.

Morda samo mora miniti dovolj časa. Potem se bom lažje prestavila iz enega sveta v drugega. Medtem pa se spoznavam z življenjem svobodnjakov in samozaposlenih.

Že ne vem katerič to zimo sem spet zbolela. V torek zvečer sem obležala z vročino. Toda v sredo sem morala v Koper, kjer ta semester predavam na Fakulteti za humanistične študije, nato pa v četrtek in petek še na delavnico medijskega opismenjevanja na Gimnazijo Celje Center.

Če pišeš, ko si bolan, je lažje. Zavlečeš se v posteljo in potem počasi do roka oddaje v svojem ritmu sestaviš, kar moraš. Če moraš predavati na enkratnem dogodku, pa ti ne ostane drugega, kot da se postaviš na noge in se odpraviš tja.

Malo je nagajal glas, malo sem slabo slišala. Ampak imeli smo se fajn. Predavanja študentom so me že prej napolnjevala. Lepo je biti v družbi mladih, zagnanih, prepričanih, pametnih in sposobnih ljudi, ki ne poznajo meja.

Prav taka srečanja so pomagala premagovati rutino, ki se verjetno zaleze v vsak poklic. Spomnijo te, zakaj si se zanj sploh odločil.

Zdaj bo teh srečanj še več. Tega se zelo veselim. In veselim se tega, da bom morda s svojim delom pripomogla, da bo kdo znova začel verjeti v novinarstvo in medije in da bo prepoznal njihovo vrednost do te mere, da bo plačal naročnino.

Kljub temu se mi prav zdaj, teden dni pred koncem moje zgodbe na Delu, spet vse skupaj zdi nadrealistično. Kako se je to lahko zgodilo? Zakaj se je to zgodilo? Se je to sploh zgodilo? — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Moj novi izziv

Kajti brez dobrih novinarjev in medijev, ki nas povezujejo in nam pomagajo razumeti in sprejemati, bomo vse bolj osamljeni in razpršeni.

Obenem pa novinarstvo ni prostovoljna dejavnost — četudi ga je marsikdo pripravljen opravljati zastonj, ker je tako čudovito. Če hočeš dobro delati, moraš veliko vedeti, obenem pa moraš za dobro zgodbo porabiti veliko časa. To pa ne more biti prostočasna popoldanska aktivnost.

Na delavnici smo skozi zgodbo enega od dijakov videli, kako pomembni so mediji za razumevanje in sprejemanje drugačnih. Spoznali smo, da mediji prispevajo veliko dobrega in pomembnega, vendar tega sploh ne opazimo več. Postali so samoumevni do te mere, da se zdijo že skoraj odveč. Tako smo se navadili nanje, da sploh ne vemo, kako dragoceni in pomembni so za vse nas.

Ker medijev nočemo izgubiti, je verjetno bolje, da se začnemo o njih in o njihovem pomenu učiti. To je zdaj moj novi izziv.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE