Koliko je v SLO in SLO medijih ljudi, ki neženirano nakladajo?

20.3.2017 / 06:10 3 komentarji
Poigrajmo se malo z matematiko. Koliko je v Sloveniji prosilcev za azil in koliko nas stanejo v primerjavi z upokojenci?
NAROČI SE PRIJAVI SE

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je v zadnjih dveh mesecih (januarja in februarja letos) za mednarodno zaščito v Sloveniji zaprosilo 61 oseb. Konkretno: 23 prosilcev za azil je bilo iz Agfanistana, 9 iz Turčije, 6 iz Alžirije, 5 iz Pakistana, po 2 iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Irana, Iraka in s Kube ter po eden iz Egipta, Gvineje Bisao, Libije, Maroka, Palestine, Srbije, Tunizije in s Kosova.

Na spletni strani MNZ si lahko o azilu preberemo naslednje:

“Za azil lahko zaprosi tujec ali oseba brez državljanstva, ki meni, da je v matični državi sistematično preganjan zaradi svojega političnega prepričanja ali […] verske, rasne, narodnostne ali etnične pripadnosti.”

Za azil lahko zaprosi tudi tisti, ki “meni, da bi bila ob vrnitvi v matično državo ogrožena njegovo življenje ali svoboda oziroma bi bil lahko izpostavljen mučenju  ali nečloveškemu ravnanju ali kaznovanju”.

Mnenje na rjuhi

To razlagam zato, ker se je na nekem ljubljanskem nadvozu pojavil transparent z naslednjo vsebino: “1930€ za migranta, 443€ za upokojenca” in zaokrožil po Facebooku.

Znesek za “migranta” oz. prosilca za azil približno drži, za upokojenca pa tudi — vendar kvečjemu za tisto dobro četrtino, ki dobivajo manj kot 500€.

Pri vseh neumnostih, ki jih ljudje objavljajo na Facebooku, sámo po sebi to niti ne bi bilo vredno omembe.

Niti se ne bi spotikal ob dejstvo, da desničarska Nova24TV.si, medijska izpostava SDS, iz tega dela veliko novico in pripominja, da je “glede na mizerne pokojnine slovenskih upokojencev, njihov bes [teh, ki so izobesili rjuho] povsem razumljiv”.

Je pa omembe vredno, da s tem kvazi podatkom manipulira tudi Janez Janša himself — seveda na svoji televiziji v “ekskluzivnem intervjuju” in na taistem spletnem portalu.

Za dobro vago Janša maha s še bolj strašljivo cifro: “Slovenija je imela v lanskem letu za migrante namenjenih 130 milijonov evrov v proračunu.”

Primerjanje neprimerljivega je v modi. Gre za argumentiranje, ki mu ni mogoče ugovarjati. Rečeš, da “migrant” (ne azilant) “dobi” 1.930€ — kot da bi mu jih nakazovali na TRR ali mu jih dajali kot žepnino, pa naj gre malo zapravljat —, in to primerjaš z borno preživnino zgaranega, bolnega, upehanega, opeharjenega slovenskega upokojenca. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Primerjanje neprimerljivega

Zdaj pa nekaj čisto navadne algebre.

V zadnjih štirih letih (plus zadnjih dveh mesecih) je za azil v Sloveniji zaprosilo 498 oseb. Če imajo vsi še vedno status azilanta, je mesečni strošek zanje znašal 961.140€.

Če torej zanje damo 12 milijonov na leto, je to več kot 10-krat manj od zneska, s katerim opleta Janša. Najbrž je prištel še stroške policije, bodeče žice, Šefičeve dnevnice in bencin, ki ga njegov šofer porabi, da ga prevaža od Bele Krajine do Škofij na pogajanja s ksenofobnimi lokalci itd. itd. itd.

V Sloveniji je (bilo: po podatkih za lanski februar) 613.978 upokojencev. Od tega jih 28,1% res prejema pokojnino, nižjo od 500€, kar v absolutnih številkah pomeni 104.329 upokojencev.

Mesečni strošek za ta pokojninski razred — če vzamem za povprečje 443€, kar je z moje strani širokogrudno do Nove — torej znaša 46 milijonov 217 tisoč 747€.

In če sem že pri tem: najvišje pokojnine (od 1.500€ navzgor), primerljive z mesečnim stroškom za azilanta, prejema 11.830 ali 3,2% slovenskih upokojencev. Mesečni strošek zanje reci in piši znaša okrog — če vzamem za povprečje 1.930€ — skoraj 21 milijonov 963 tisoč 400€.

Bolje biti tiho

Primerjanje neprimerljivega je postalo modno. Gre za argumentiranje, ki mu ni mogoče ugovarjati. Rečeš, da “migrant” (ne azilant) “dobi” 1.930€ — kot da bi mu jih nakazovali na tekoči račun ali mu jih dajali kot žepnino, pa naj gre malo zapravljat —, in to primerjaš z borno preživnino zgaranega, bolnega, upehanega, opeharjenega slovenskega upokojenca, ki je na stara leta dočakal usodo hlapca Jerneja in bo zdaj-zdaj zažgal gospodarjevo hišo.

In če se tej primerjavi posmihaš, obveljaš za cinika ali internacionalističnega multi-kulti blazneža. Tako, da ja. Po mojem je bolje biti tiho. To je to, kar so dosegli s tem nakladanjem.


Opomba: Kolumna je bila prvotno objavljena v tiskani izdaji Večera v nedeljo in na spletni strani Večera v nedeljo, 19. marca 2017, pod naslovom Hlapcu Jerneju bi se azilant zasmilil. Verzija na Fokuspokusu je editirana.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na [email protected]
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE