Hrvaški Mercator najboljši sosed, Hrvaška najslabša soseda

11.3.2017 / 06:08 1 komentar
Brez Hrvatov ne gre, pa če si še tako prizadevamo. Za spori in stalnimi prepiri se skriva tesna medsebojna povezanost.
NAROČI SE PRIJAVI SE

Naša južna soseda je spet našla dlako v jajcu in se začela prepirati. Tokrat jo moti, da Slovenija postavlja panelno ograjo na obmejnem območju med Babnim poljem in Prezidom.

Naša dežela želi tam postaviti obrambni limes, da bo podalpski rajski gaj varen pred afganistansko divjadjo, ki vse pomendra in oskubi.

Težava je v tem, ker naj bi ograja stala ravno na ostalinah starodavnega rimskega zidu. Naši južni sosedje so trdno oprepričani, da kulturna dediščina potrebuje brezpogojno zaščito! Janezi izvajajo kulturocid! Slovenska dvoličnost na vrhuncu. Po eni strani se igrajo angela varuha zahodne civilizacije in schengenskih meja, po drugi pa se barbarsko obnašajo in zanemarjajo 2000-letno dediščino.

A slovenska stran se s tem absolutno ne strinja. Plot je po njenem mnenju postavljen meter ali dva stran od arheološke najdbe.

Poslednja ofenziva za teran

Iz terana bo verjetno prej postal vinski kis, preden se bosta Slovenija in Hrvaška dokončno dogovorili, čigav v resnici je.

To je sicer samo ena od epizod dolgoletnih sporov med YU ločencema pred različnimi sodišči. Še hujša tragikomedija se je že dogajala in se še dogaja zaradi meje na Dragonji, na Trdinovem vrhu in v Piranskem zalivu — če niti ne omenimo hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke. Tudi saga o krški nuklearki se je sprevrgla v pravo burko. Prerekanje med sosedama se nadaljuje. Tudi za bullshit.

Takšno je pač stanje duha v obeh državah, odkar je skupnost jugoslovanskih narodov pogorela v zadnji balkanski vojni. 

Tako smo trenutno pri teranu. Naši politični oficirji po nedavnem slovenskem porazu znova prehajajo v ofenzivo. Na mizi je novo diplomatsko orožje. Hrvaška je Evropski komisiji pri uveljavljanju svojih interesov menda predstavila falsifikate. Postopek potrjevanja “hrvaške izjeme” glede uporabe imena teran se sicer še vedno nadaljuje, a nova dejstva so resno zatresla nasprotnikove argumente. Upajmo na uspešen finale dvoboja v političnem ringu.

Gusarji v Piranskem zalivu

Na obzorju pa se že kaže razplet — in nov zaplet — še ene slovensko-hrvaške bitke.

Harpune se že od leta 1991 lomijo tudi za pravično razmejitev na morju. Hrvaški gusarji so vdirali v slovenske teritorialne vode in se tam brezkompromisno zasidrali. Po dolgotrajnem verbalnem obstreljevanju bomo le dobili epilog. Rešitev prinaša arbitražni sporazum, ki pa ga hrvaška stran zaradi njegove domnevne kontaminiranosti ne priznava več in odklanja kakršen izid. 

Evropska komisija je glede arbitraže neomajna. Hrvaška se je sama odločila zanjo, nihče je v to ni silil. Prav zato ta pogodba še naprej velja kot pribito.

Seveda pa je možno, da sprti strani konflikt rešita dvostransko. Z dialogom. Po mnenju predsednika Evropske komisije Junckerja bi bil prijateljski klepet zelo koristen.

Brez Hrvatov ne gre. Za spori in stalnimi prepiri se skriva tesna medsebojna povezanost, celo prepletenost na najrazličnejših področjih. Slovenci k najslabšim sosedom hodijo čofotat in križarit, Hrvati pa k nam smučat. V Avstro-Ogrski in Jugoslaviji smo bili pod isto streho, jezikovno pa se tudi še kar štekamo. — [Fotografija: Marko Crnkovič.]

Lijepa njihova nam je usojena

Hrvaški Mercator je naš najboljši sosed, toda Hrvaška je zagotovo najslabša soseda. Daleč najbolj zoprna. Patetično je dejstvo, da je prav Mercator že nekaj časa v rokah Hrvatov, ti pa tudi po menjavi lastnikov še vedno navdušeno trošijo cekine po vsej Sloveniji.

Brez Hrvatov ne gre, pa če si še tako prizadevamo. Za spori in stalnimi prepiri se skriva tesna medsebojna povezanost, celo prepletenost na najrazličnejših področjih. Slovenci k najslabšim sosedom hodijo čofotat in križarit, Hrvati pa k nam smučat. V Avstro-Ogrski in Jugoslaviji smo bili pod isto streho, jezikovno pa se tudi še kar štekamo.

Svoje podlapske parcele navsezadnje ne moremo preseliti na Tibet ali v Amazonijo. Ne preostaja nam drugega, kot da imamo še naprej največ skupnega imamo z lepotičko na drugi strani južne meje — ki je v turističnem smislu res vredna greha.

FOKUSPOKUS

Naročite se za 1 leto € 20,99


Z nakupom naročnine boste odklenili dostop do vseh vsebin za 12 mesecev od dneva sklenitve naročnine.


Naročilo poteka v Večerovi spletni trgovini.

Vstopite v trgovino...


Za pomoč in vprašanja nam pišite na suport@fokuspokus.si
Vam je potekla naročnina? Samo 20,99€ za 12 mesecev. NAROČI SE